Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Tylne przeciwmgielne nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam przednie i tylnie przeciwmgelne ale tylko przednie sie pala. Guziki na konsoli centralnej maja osobne i po nacisnieciu pala sie oba. Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki po otworzeniu drzwi od strony kierowcy pod pokrywa i wszystkie sa ok. Wyciagnolem z tylniej lewej lampy ta wiazke z żarówkami i okazalo sie ze żarówka jest ok ale niema pradu w przeciwmgelnym. Wszystkie inne zarowki w tej lampie dzialaja bez zarzutu. Myslalem ze moze kostka jest zasniedziala ale wyglada jak nowa. Macie jakis pomysl?

Opublikowano

Może przypalił się przełącznik.

Sprawdź miernikiem, czy jest przejście do kostki przy przełączniku.

Opublikowano

George oba przeciwmgielne Ci nie swieca, czy tylko prawe..? :rolleyes:

Opublikowano

Nie swieci tylko tylnie, lewe oczywiscie bo prawego wogule nie ma.

Podejrzewam ze skoro guzik sie swieci a w lampie niema pradu to jest gdzies przerwa miedzy lampa a przekaznikiem. Ale nie wiem gdzie on jest i ktury to? Dlamnie tez jest dziwne zeby sie przerwal tylko kabel od przeciwmgelnego tylnego skoro cala lampa idzie w jednej wiazce

Opublikowano

Nie ma przekaźnika dla tylnego p. mgielnego.

Opublikowano

włączę się do dyskusji:

miałem ten sam problem..okazało się , że usterka tkwiła .... w gnieździe do podłączenia elektryki przyczepki (okolice haka holowniczego). Tam były pomieszane przewody (cos tam było nie pdpięte do masy czy jakoś tak)

Nie znam się na tym,ale elektryk znalazł tą usterkę po wielu kombinacjach (sprawdził żarówkę-ok, potem bezpiecznik-ok, potem przekaźnik - ok , no i na końcu pogrzebał w instalacji do podpięcia przyczepki koło haka holowniczego..wyszło szydło z wora:-)

Opublikowano

a jak przechodzisz badania techniczne ;-)

bo ja właśnie się wziąłem za ten problem po badaniach (gdy diagnosta uświadomił mi: jeśli światło jest zamontowane fabrycznie - to ma działać -nawet jeśli ja nie mam zamiaru go używać) :-)

Jeśli masz oryginalny hak holowniczy - to może on być zarzewiem problemu (a raczej wyżej wspomniana instalacja). Dla elektryka (gdy już odkrył problem) było to 10 minut roboty i 20 PLN kosztów..

a warto..oj warto...zwłaszcza jak ktoś za mną jedzie na przeciwmgielnych w pogodną noc- mogę mu tym światełkiem pokazać, że troszkę oślepia ;-) zwykle szybko ludzie za mna kojarzą o co mi chodzi :-)

Opublikowano

mam odpinany hak bosala wiec rzeczywiscie tam moze byc problem

na badaniu technicznym facet machnal reka, bo tylko to nie gralo

Opublikowano

Mam oryginalny odpinany hak. To mozliwe co mówi kaikan. Pare miesiecy temu montowalem sportowy wydech i dokladke zderzaka. Ale zeby zamontowac ta dokladke w moim kombi musialem pozbyc sie tego gniazda do elektryki przyczepki. Moze to zabrzmi strasznie glupio ale po prostu je obcielem :decayed: ( wyglad dlamnie jest wazniejszy niz ciagniecie przyczepki ). Kable oczywiscie zaizolowalem i nie pomyslalem nawet ze to zrobi jakies problemy z tylnim przeciwmglowym.

Opublikowano

no ja niestety nie pamiętam co elektryk robił z tymi kablami w tym gniazdku ale chyba tam było cos niepodpięte (w każdym razie naprawa polegała na tym, że rozkręcił gniazdko, wybebeszył przewody i coś tam z czymś połaczył..i śwatełko z tyłu ożyło...

a co do wygladu - to gniazdko jest na zawiasach i można schować pod zderzak (ja tak mam schowane) a sam hak jest odkręcany (ale zostawiłem gdyby ktoś za mna nie wyhamował :-))))))

Opublikowano

Ja mam oryginalny hak AUDI z pokrowcem wkladany od dolu na kluczyk. Ale mimo ze to gniazdko jest na zawiasie to i tak schowane przeszkadzalo. a ze nie mam zamiaru ciagnac przyczepki to bez zastanawiania je obcielem i zaizolowalem. Szkoda ze nie wiesz co z czym polaczyc w tym gniazdku

Opublikowano

Możliwe, że "od haka", bo wg ETKI w wersjach z hakiem dochodzi jakiś dodatkowy przekażnik od tylnego p.mgłowego

Opublikowano

hej

mam to samo w moim A4 kombi

sprawdziłem wyłącznik, przekażnk, zarówki i nic dosłownie nic

ale czytając tego posta moze zeczywiście coś jest w tej wtyczce od przyczepki bo moja jest urwana

moze to jest powodem niesprawności

jutro biorę sie za ten temat, bo montaż wtyczki to 15 min i moze sie w koncu uporam z tym bo wlaczę od ponad 6 miesięcy

Opublikowano

A wiesz moze jaki to przekaznik? Numer czy cos? :hi: . "rojbert " napisz czy cos dalo podlaczenie spowrotem wtyczki. Jutro nie mam czasu ale wezme sie za to chociasz w niedziele. Na poczatku maja mam przeglad a przeciwgelne musi byc no nie[br]Dopisany: 07 Marzec 2008, 19:56 _________________________________________________Podlaczylem predzej obcieta wtyczke od haka i cud :shocked: !! Tylne przeciwmgelne znowu sie pali. Dzieki za naprowadzenie na przyczyne " keikan ". Pozdrawiam

Opublikowano

czy posiada ktoś schemat połaczenie gniazda przyczepki ??

bo mam oryginalne chyba niemieckie gniazdo a chce przerobić na PL

a btw podobno jak sie ma oryginalny hak to światło przeciwmgielne ma dodatkowy przekaźnik tak aby po podłączniu przyczepy świeciło tylko w przyczepce

u mnie jest coś powalone bo nie świeci w aucie wogóle