Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANB] Różnica silników.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie lajtowe pytanko:

Czym różni się silnik ANB od innych silników 150 konnych z napędem na przód???

Opublikowano

niczym, poza rokiem produkcji :wink4:

Opublikowano

Są pewne różnice między silnikami - u mnie w AWT turbina jest chłodzona cieczą nie we wszystkich 1.8t tak jest

Opublikowano

Są pewne różnice między silnikami - u mnie w AWT turbina jest chłodzona cieczą nie we wszystkich 1.8t tak jest

we wszystkich 1,8T chłodzona jest cieczą :gwizdanie:
Opublikowano

a nie olejem?! :shocked: haha, mam auto ponad rok, a ono mnie ciągle zadziwia :good:[br]Dopisany: 04 Listopad 2011, 09:10_________________________________________________

Różnice są np w przepustnicy, w AEB jest mechaniczna, a w niektórych np. APU elektroniczna :wink4:
Opublikowano
  • Autor

niczym, poza rokiem produkcji :wink4:

To po co te oznaczenia? Tylko dlatego, że każdy jest w innym roku produkowany? :mysli:

[br]Dopisany: 04 Listopad 2011, 09:24_________________________________________________

a nie olejem?! :shocked: haha, mam auto ponad rok, a ono mnie ciągle zadziwia :good:[br]Dopisany: 04 Listopad 2011, 09:10_________________________________________________

Różnice są np w przepustnicy, w AEB jest mechaniczna, a w niektórych np. APU elektroniczna :wink4:

Jednak coś jest heh.

Coś tam kiedyś czytałem, że któryś z nich ma mocniejsze korbowody.

Opublikowano

AWT w porównaniu do starszych 1.8T ma pompę oleju napędzaną łańcuchem z wału korbowego, inny blok silnika, napinacz łańcucha ze zmiennymi fazami rozrządu.

ANB ma blok konstrukcyjnie taki sam jak AEB, APU, napęd pompy olejowej z wałka pośredniego, napinacze we wszystkich 3 są bez zmiennych faz rozrządu, czyli te tańsze :naughty:

AEB przepustnica na linkę, głowica "large port"

ANB, APU, przepustnica elektroniczna, głowica "small port",troche inny kolektor ssący niż w AEB

sterownik silnika: AEB Bosch Motronic 3.8.2 , ANB/APU/AWT Bosch Motronic ME 7.5

w AWT podobno seryjnie montowano turbo K03s

na pewno to nie wszystkie różnica bo znalazło by się jeszcze kilka, jak ktoś coś wie to niech dopisze :hi:

Opublikowano

AWT w porównaniu do starszych 1.8T ma pompę oleju napędzaną łańcuchem z wału korbowego, inny blok silnika, napinacz łańcucha ze zmiennymi fazami rozrządu.

ANB ma blok konstrukcyjnie taki sam jak AEB, APU, napęd pompy olejowej z wałka pośredniego, napinacze we wszystkich 3 są bez zmiennych faz rozrządu, czyli te tańsze :naughty:

ANB, APU, przepustnica elektroniczna, <b>głowica "small port",troche inny kolektor ssący niż w AEB</b>

na pewno to nie wszystkie różnica bo znalazło by się jeszcze kilka, jak ktoś coś wie to niech dopisze :hi:

Zgadza się, jak przekładałem silnik, to żeby mieć przepustnice na linkę od AEB, bo taki miałem, musiałem założyć cały kolektor ssący od AEB do APU i jest różnica w kanałach, ale mimo różnic w rozmiarach, wszystko śmiga aż miło :good:
Opublikowano

No nie ma tam seryjnie k03s.

Pompa wody napędzana paskiem rozrządu.

Opublikowano
  • Autor

To czyli który z tych silników jest najlepsiejszy??? :decayed:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

ja posiadam ANB z 99rok i z tego co zauważyłem różnica między ANB a AEB jest w deklach zaworowych u mnie nie ma przewodu od dekla do odmy jest on zamontowany w głowicy od strony kabiny.

Opublikowano

AJL [br]Dopisany: 06 Styczeń 2012, 10:19_________________________________________________w :quattro::good:

Opublikowano

jezeli chodzi o 150KM to chyba AEB,jest najstarszy konstrukcyjnie i najprostrzy,ma najwieksze kanaly dolotowe,i chyba kute korby.

Opublikowano

Każdy ma swoje plusy i minusy :gwizdanie:

Ja miałem AEB nie narzekałem, zmieniłem na APU też nie narzekam :hi:

Opublikowano
  • Autor

AJL [br]Dopisany: 06 Styczeń 2012, 10:19_________________________________________________w :quattro::good:

Przeczytaj pierwszy post.

Chodziło o jednostki 150 konne.

[br]Dopisany: 07 Styczeń 2012, 00:29_________________________________________________

Każdy ma swoje plusy i minusy :gwizdanie:

Ja miałem AEB nie narzekałem, zmieniłem na APU też nie narzekam :hi:

Ja tam na swojego tez nie narzekam, ale chodziło mi o różnice między.

[br]Dopisany: 07 Styczeń 2012, 00:30_________________________________________________

ANB, APU, przepustnica elektroniczna, głowica "small port",troche inny kolektor ssący niż w AEB

Dzięki Kolego, o takie info m.in. sie rozchodzi. :good:

Opublikowano

a czy ktoś wie czy ANB ma czujnik ilości oleju w misce? i gdzie on się znajduje?

Opublikowano

a czy ktoś wie czy ANB ma czujnik ilości oleju w misce? i gdzie on się znajduje?

każdy silnik ma taki czujnik :wink4: jest na spodzie miski

http://www.ebay.co.uk/itm/VW-AUDI-SKODA-SEAT-OIL-LEVEL-SENSOR-1J0907660B-A3-A4-MK4-Golf-Passat-Octavia-etc-/180763477336?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item2a1657c558#ht_1389wt_750

Opublikowano

Nie każdy silnik.AEB nie ma czujnika poziomu oleju w misce.Inną sprawą jest ,że nowe miski olejowe są wszystkie z otworem pod czujnik , są też ori zaślepki .

• 4 lata później...
Opublikowano

Panowie mam b5 lift 1.8 T 150 KM ANB silnik jest padniety nie opłaca sie go robić. Pytanie brzmi czy podejdzie do mojej silnik 1.8 t 180KM AJL z 2000r. silnik ten jest kompletny ze wszystkim co przy nim jest czyli turbo,komputer, kable, komputer, sprzęgło itd. czy nie bedzie problemów z przełozeniem??