Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVJ] Srebrny dupowóz Fr0sta :3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Wiem, że był lany jakiś 0w30.

BTW. A4 B6 1.8T Multitronic Startup 1

moze na castrolu wlasciciel jezdzil poprzedni?? wejdz w dzial silnikow beznynowych to tam zobaczysz jak wyglada motor po castrolu :disgust:

Nie moge nic znaleźć o tym..

Opublikowano
  • Autor

Przypomina mi to co jest u mnie :D Z tym, że ja nie zdejmowałem jeszcze pokrywy zaworów.

Opublikowano
  • Autor

Co do oleju to od razu przesiądź się na Motul.

Na pewno będzie to motul, albo valvoline ;) Co do filmiku, to wszystko w porządku?

Tak btw. to na zimnym troszkę szarpie jak się go odpala, normalne? Takie lekkie drgania na kierownicy są wyczuwalne i przy dodawaniu gazu tak do do 1200 tyś obrotów wyczuwalne jest drganie.

Opublikowano

Co do oleju to od razu przesiądź się na Motul.

Co do filmiku, to wszystko w porządku?

Tak btw. to na zimnym troszkę szarpie jak się go odpala, normalne? Takie lekkie drgania na kierownicy są wyczuwalne i przy dodawaniu gazu tak do do 1200 tyś obrotów wyczuwalne jest drganie.

Tak - zachowanie prawidłowe. Jeszcze potestuj na rozgrzanym (jak już ogarniesz formalności).

Co do szarpania - tutaj już niech się wypowiedzą spece od silników benzynowych.

Jeśli zdecydujesz się na Motula to do benzyniaka chyba X-CESS albo X-CLEAN (trzeba sprawdzić, już nie pamiętam).

Opublikowano
  • Autor

Dobra Panowia, dzisiaj byłem w autku (nie mogłem nie przyjść i nie popatrzeć na nią :heartpump:).

No więc tak, na zimnym odpala po 2-3 obrotach wału, czyli jest git :).

Zastanawiają mnie tylko obroty, bo na zimnym po odpaleniu utrzymują się na 1200 obr. i po około 2 minutach spadają na jakieś 880-900, tak jest w benzynowcach?. Po odpaleniu na zimnym silnikiem trochę telepie tzn. chodzi trochę jak diesel (nie dźwiękowo oczywiście :E) są takie jakby szarpania przenoszone na kierownice i jak się siedzi w środku to też czuć :hmm:.

Jak silnik jest rozgrzany to drgania na jałowym dalej występują, ale w mniejszym stopniu, a gdy przytrzymam obroty powyżej 1000 to nie czuć jakichkolwiek drgań, dopiero gdy puszczę gaz to wtedy zaczyna drgać jak spadnie na te 900 obr/min. Obroty w żadnym wypadku nie falują, po przygazowaniu na 5 tyś obroty schodzą do 900 i nie poniżej, łagodnie sobie spadają, ale w dalszym ciągu telepie budą gdy obroty są w zakresie 900-1000, w innym przedziale żadnego drgania :>.

Czy to może być wina zużytych poduszek silnika, czy 1.8T po prostu ma taką konstrukcję i szukam dziury w całym?

Druga część to olej i to co znajduje się pod pokrywą zaworów :).

Klik!

Najbardziej jest to widoczne na drugim i trzecim zdjęciu, na czwartym wygrzebałem trochę tego z pod korka i tak to wygląda.

Piąte zdjęciu zrobiłem o tak, bo coś tam cyka właśnie w tych złączkach, czy to przewody paliwowe? Normalne jest takie cykanie?

Odkręciłem korek od zbiorniczka z wodą i był tam kamień (nie taki z dworu :E), to normalne?

I mała ciekawostka, po odpaleniu czekałem chyba z 20 minut, aż samochód się rozgrzeje, ale wskazówka leżała jak zabita, mówię sobie k*rwa co jest :E Zgasiłem, zapaliłem i temp. 90C :lol2:.

Poza tym audio... Gra świetnie!

Opublikowano

czujnik temp do wymiany :cool1: I cos czuje ze plukanie silnika bedzie trzeba zrobic :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

czujnik temp do wymiany

Płukanie to raczej na pewno, co do czujnika to uzasadnij jakoś :P

Opublikowano

czujnik temp do wymiany

wahania tak duze temperatury sa nie mozliwe przy sprawnym termostacie. jak masz vaga to odczytaj temp z drugiego czujnika( za silnikiem) i bedziesz wiedzial czy tamten nie domaga czy tez wartości sie pokrywają i zmieniaja diametralnie co chwile(ale to nie możliwe :decayed:)

Opublikowano
  • Autor

czujnik temp do wymiany

wahania tak duze temperatury sa nie mozliwe przy sprawnym termostacie. jak masz vaga to odczytaj temp z drugiego czujnika( za silnikiem) i bedziesz wiedzial czy tamten nie domaga czy tez wartości sie pokrywają i zmieniaja diametralnie co chwile(ale to nie możliwe :decayed:)

Ale termostat jest dobry, bo jak miał te 90C to chłodnica była już ciepła, po dłuższym czasie załączyły się wentylatory na chłodnicy :) IMO po prostu zacięła się wskazówka albo coś i dlatego za pierwszym razem wcale się nie podniosła :D Później po 20 minutach odpaliłem to było troszkę powyżej 50C, silnik pochodził chwilę i nabrał 90C.[br]Dopisany: 07 Listopad 2011, 17:37_________________________________________________Update pierwszego posta :)

Opublikowano

płucz,płucz silniczek póki możesz :wink4:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dobra samochód już zarejestrowany więc jazda próbna oczywiście musiała być :D

Samochód po prostu płynie, sama skrzynia spisuje się doskonale, żadnych szarpnięć (czasami troszeczkę "drgnie" na postoju jak zmieniam z P n D albo na R na zimnym).

Zaczęła mi się podobać jazda automatem :kox:[br]Dopisany: 22 Listopad 2011, 17:07_________________________________________________Nagrałem filmik z działania tej skrzyni :). Dla mnie to jest rewelacja :D.

I tak mała sesja zdjęciowa...

GGCvrl.jpgqrMuUl.jpg34j2Hl.jpg4XrLLl.jpgHDiEEl.jpgyTkunl.jpg

ylwOjl.jpg

Opublikowano

Samochód po prostu płynie, sama skrzynia spisuje się doskonale, żadnych szarpnięć (czasami troszeczkę "drgnie" na postoju jak zmieniam z P n D albo na R na zimnym).

Adaptację trzeba zrobić - potrzebny interfejs.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Temat spadł gdzieś na dół... Trzeba odświeżyć :kox:

30scil.jpgdMBMFl.jpg5RaAgl.jpgw9W6jl.jpgmhtREl.jpgQdJwml.jpg

C7s4wl.jpgHLkAsl.jpgejmX0l.jpgbnnhSl.jpgdmpbEl.jpg76lbCl.jpgrJvUxl.jpg

Wczoraj ogarnąłem pierwszego moda :P

CXrY5l.jpg

Ogólnie to dążę do takiego wyglądu :)

lGqZt.jpg :naughty:

Opublikowano

Ogólnie to dążę do takiego wyglądu :)

lGqZt.jpg :naughty:

Będziesz przerabiał na avanta? :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Nie łap mnie za słówka :D

Mówię o dokładkach w kolor, zderzakach s-line itd. :P[br]Dopisany: 15 Luty 2012, 19:00_________________________________________________Niech ktoś jeszcze powie co tutaj ciekawego można wymodzić z tego srebrnego lakieru? Żeby to miało ręce i nogi...

Opublikowano
:decayed: podczas odświeżania tematu zgubiłeś gdzieś zaślepkę w zderzaczku :decayed: :decayed: :decayed::wink4: :wink4:
Opublikowano

76041919.jpg

img0428rs.jpg

tu masz dwa ciekawe moim zdaniem rozwiązania na mody...

Opublikowano
  • Autor

Ta druga ma felunek fajny :) Co to za mod, że zamiast kierunków są światła dzienne (?), czy co to jest, super wygląda :o

Ale imo lepiej jakby te dokładki na dole w kolor były pomalowane i do tego nakładki s-line na progi :P

Masz może to w większej rozdziałce?

Opublikowano

no niestety niemam...powiem ci że dokładki w tym szarym podładzie wyglądają tak ..inaczej..moim zdaniem ciekawie i bardzo oryginalnie :good: