Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] PO PRZEKRĘCENIU KLUCZYKA ŻADNEJ REAKCJI ,A RAZ ODPALA NORMALNIE. ŚWIECĄ KONTROLKI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi: Od 2 tygodni w mojej audi A4 B6 2.4 benzyna + gaz pojawił się następujący problem. Jadę do sklepu zostawiam auto na parkingu a gdy wracam przekręcam raz kluczyk i zapalają mi się wszystkie kontrolki czyli tak jak zawsze a drugi raz jak przekręcam w pozycję w której powinno zakręcić rozrusznikiem i odpalić silnik nic się nie dzieje. Nie ma żadnej reakcji. Czasami pol dnia pod rząd jest w porządku a czasami 3 razy na dzień mi się tak dzieje i auto nie może zapalić. Pomaga wtedy jak podłączę kable rozruchowe od innego pracującego samochodu do mojego akumulatora i wtedy za 30stym razem zaskakuje. Próbowałem tak 3 razy i pomogło ale nie od razu tylko kręciłem tym kluczykiem po kilkanaście razy więc nie wiem czy to od tego pomaga czy akurat taki zbieg okoliczności. Wczoraj kupiłem nowy akumulator bo myślałem że to jego wina ale teraz dzieje się tak samo i nic nie pomaga. Po podłączeniu pod Vaga nie pokazuje żadnego błędu. Bardzo proszę o pomoc gdyż teraz nie mam jak się nawet ruszyć tym samochodem bo strach że znowu jak go zgaszę to nie odpali. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. POZDRAWIAM Kamil :hi:

Opublikowano

Witam :hi: Od 2 tygodni w mojej audi A4 B6 2.4 benzyna + gaz pojawił się następujący problem. Jadę do sklepu zostawiam auto na parkingu a gdy wracam przekręcam raz kluczyk i zapalają mi się wszystkie kontrolki czyli tak jak zawsze a drugi raz jak przekręcam w pozycję w której powinno zakręcić rozrusznikiem i odpalić silnik nic się nie dzieje. Nie ma żadnej reakcji. Czasami pol dnia pod rząd jest w porządku a czasami 3 razy na dzień mi się tak dzieje i auto nie może zapalić. Pomaga wtedy jak podłączę kable rozruchowe od innego pracującego samochodu do mojego akumulatora i wtedy za 30stym razem zaskakuje. Próbowałem tak 3 razy i pomogło ale nie od razu tylko kręciłem tym kluczykiem po kilkanaście razy więc nie wiem czy to od tego pomaga czy akurat taki zbieg okoliczności. Wczoraj kupiłem nowy akumulator bo myślałem że to jego wina ale teraz dzieje się tak samo i nic nie pomaga. Po podłączeniu pod Vaga nie pokazuje żadnego błędu. Bardzo proszę o pomoc gdyż teraz nie mam jak się nawet ruszyć tym samochodem bo strach że znowu jak go zgaszę to nie odpali. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. POZDRAWIAM Kamil :hi:

Kostka stacyjki może nadaje się do wymiany :mysli:

Opublikowano

kurcze no wlasnie tam raczej wporzadku jest bo takto by cos przerywalo chociaz a tutaj wszystko raz jest w porzadku a raz wcale nie ma zadnego odzewu. i to w tym samym polozeniu samochodu bez ruszania niczego. tylko ruszam kluczykiem i podpinam te kable rozruchowe od auta brata.

Opublikowano

Także obstawiam kostkę stacyjki.

Opublikowano

mozecie Panowie cos pomoc jak ja sprawdzic ? wielokrotnie udalo mi sie naprawic samochod z Wasza pomoca ustawic kat wtrysku rozrzad wymienic mysle ze tutaj tez powinno sie udac bez wizyty u mechanika. Prosze o pomoc :)

Opublikowano

Dziwnie to opisujesz, raz ci świeci raz nie odpala, a z kablami za 30 razem. Kable nie mają tu nic do odpalania jak ci nie łączy stacyjka.No i ten przekażnik paliwa od "wrclaguna" to błąd. Nie określasz jasno o kontrolkach na tablicy.Jeśli nie świecą kontrolki to może stacyjka lub kostka pod nią.Jak kontrolki palą to układ rozruch ,tz. bendiks ,rozrusznik. Można sprawdzić jeszcze połączenia od aku. Jeśli nie masz pojęcia i nieznasz się na elektryce to może być problem. Pisz szczegółowiej to może pomożemy .

Opublikowano

Dziwnie to opisujesz, raz ci świeci raz nie odpala, a z kablami za 30 razem. Kable nie mają tu nic do odpalania jak ci nie łączy stacyjka.No i ten przekażnik paliwa od "wrclaguna" to błąd. Nie określasz jasno o kontrolkach na tablicy.Jeśli nie świecą kontrolki to może stacyjka lub kostka pod nią.Jak kontrolki palą to układ rozruch ,tz. bendiks ,rozrusznik. Można sprawdzić jeszcze połączenia od aku. Jeśli nie masz pojęcia i nieznasz się na elektryce to może być problem. Pisz szczegółowiej to może pomożemy .

kontrolki zawsze swieca wszystko jest tak jakbyc powinno jedyne co jest zle to ostatnia faza moment w ktorym przekrecam kluczyk juz wtedy co powinno zakrecic rozrusznikiem i odpalic auto. raz przekrecam swieca kontrolki a w drugim etapie przekrecenia powinno zapalic a tutaj zero reakcji. mam dyplom technika elektryka takze cos tam pojecia mam. mysle ze wszystkie Wasze podpowiedzi sprawdze bezblednie. jutro rozbiore ta kostke stacyjki i sprawdze polaczenie lecz mysle ze nie w tym problem. tak jakby rozrusznik moze sie zawieszal bo jak zakreci to odrazu odpala a jak przekrece to czasami wogole zadnej reakcji.
Opublikowano

No już trochę jaśniej .Po przekręceniu kontrolki świecą i nie gasną. Czyli aku. ok. To nie problem w rozruszniku bo słychać by było bendiks.A skoro cisza to można sprawdzić napięcie na bendiksie, lub bezpośrednio podać na niego napięcie z aku.Jesteś elektrykiem to dasz rade.

Opublikowano

okej :) jutro sprawdzę tą kostkę stacyjki i bendiks :) czekam na dalsze instrukcje jakby cos komuś wpadło do głowy. DZIEKI ZA WSZELKĄ POMOC

Opublikowano

Witam Kolego

Nie wiem czy ci to pomoże :

Moje autko z profilu miało takie same objawy jak ty:

Lampki się pala i dalej nić :), to było w roku 2008, akurat wymieniałem chipa na 145 KM i elektryk który wlutowywał mi kostkę chipa w sterowniku od razu dał mi powiedział co jest nie tak.

Przyczyna był tak zwany "zimy lut" ( brak styku na płytce sterownika)

Zaznaczam że tak było w moim przypadku, ale może masz ochotę wyjąc sterownik i obejrzeć wszystkie styki?

Objawy u mnie:

Jak było zimno czasem nie odpalał, mimo nowego aku, kontrolki paliły sie normalnie, sporadycznie zapalał.

Po poprawieniu lutu w sterowniku jak ręka odjął.

Pozdrawiam;

Opublikowano

U mnie w poprzednim aucie tj.Vectra C były te same objawy,okazało się że przewód masowy rozrusznika nie zawsze łączył po przeczyszczeniu go i dokręceniu wszystko było ok.... :hi:

Opublikowano

Witam wszystkich na forum odświeżę troszke wątek PO PRZEKRĘCENIU KLUCZYKA ŻADNEJ REAKCJI Tylko ze w moim przypadku przy zmianie skrzyni przetarł sie cienki kabel który idzie do bendiksa Wtedy jeszcze tego nie wiedziałem i po przekreceniu kluczuka wszystko przygasło Teraz nie idzie napiecie Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i dalej jestem w kropce po tym zwarciu Prosze o pomoc:doh:

---------- Post dopisany 17-09-2012 at 23:39 ---------- Poprzedni post napisany 16-09-2012 at 11:43 ----------

Dzieki za pomoc inne fora bardziej przyjazne niz audi Temat zamkniety