Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Wymiana filtra paliwa 1.9 TDI AVG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie szukałem na forum i nie ma, znalazłem jedynie do AFN. Jak się po kolei zabrac za wymianę filtra paliwa 1.9 TDI AVG??

Opublikowano

AFN i AVG to te same silniki

- luzujesz obejmę trzymającą filtr paliwa

- luzujesz ten górny talerzyk z przewodami na filtrze paliwa, póżniej kręcisz filtrem paliwa aby go wykręcić ( przez to nie trzeba odpinać przewodów)

- nowy filtr zalewasz ropą po samiuśką górę

- po zakręceniu nowego filtra w tym górnym talerzyku masz śrubkę na klucz 10 tkę, odkręcasz ją i przez nią jeszcze dolewasz strzykawką ropy aż się przeleje,

- zakręcasz śrubkę i palisz autko (jak zrobisz wszystko dobrze to musi odpalić za 1 razem i nie ma prawa się nic zapowietrzyć)

Opublikowano
  • Autor

ok, podziękowac kolego, nie byłem pewny do czego ta srubka na kluczyk dziesiątkę, ale już wiem :naughty:

Opublikowano

hmm jak dla mnie nie trzeba aż tak zalewać bo silniki te same się odpowietrzają i po zalaniu paliwa do filtra skręcenia i zapalenia i pozostawienia na 5min wszystko będzie ok :wink4:

Opublikowano

Ja zawsze do tego co pisał kolega MASATO po uruchomieniu trzymam gaz tak gdzieś ok 2500 obr/min dla 100% pewności.

Opublikowano

hmm jak dla mnie nie trzeba aż tak zalewać bo silniki te same się odpowietrzają i po zalaniu paliwa do filtra skręcenia i zapalenia i pozostawienia na 5min wszystko będzie ok :wink4:

Zawsze powinno się zalać nowy filtr paliwem.

Opublikowano

Zawsze powinno się zalać nowy filtr paliwem.

Zawsze ponieważ chodzi o to aby wtryski i pompa nie pracowały na sucho.

Opublikowano

nie bedzie oj nie bedzie.Ile razy sie przekonalem.Musi byc az sie bedzie wylewac.

Opublikowano

Samo się nic nie robi a 1min pracy nic cię nie kosztuje. Jak zrobisz jak kolega MASATO napisał to wszystko będzie grało. Dodał bym tylko pozycję 1- odkręcenie "węża" od IC.

Opublikowano

Ja tam u siebie w AHU zawsze zalewam filtr i nigdy nie było problemu a tak jak pisali poprzednicy lepiej żeby wtryski na sucho nie pracowały.

Opublikowano
  • Autor

koledzy jaki macie sposób na odkręcenie tego talerzyka z przewodami od filtra? Strasznie mocno skręcone

Opublikowano

Ja zakładam na puszkę filtra klucz do filtrów taśmowy a na dekielek klucz płaski jeśli dobrze pamiętam 17 na na sześciokątny cokoł śruby odpowietrzającej.

Opublikowano
  • Autor

Założyłem klucz dziesiątkę i chciałem odkręcić ta śrube i cały talerzy mi się zruszyl a dalej to ręką odkręcił. Niestety filtr mi dali inny w sklepie i czekam do jutra na oryginał.

Opublikowano

to spoko że dało radę,teraz tylko odkręć sobie tą srubkę 10 żebyś mógł odpowietrzyć filtr.

Opublikowano

Założyłem klucz dziesiątkę i chciałem odkręcić ta śrube i cały talerzy mi się zruszyl a dalej to ręką odkręcił. Niestety filtr mi dali inny w sklepie i czekam do jutra na oryginał.

Tą śrubkę odkręca się gdy odwadniasz filtr. Przy wymianie w ogóle się jej nie rusza a jak ją odkręciłeś to wymień miedziana podkładkę gdyż może ci się zapowietrzać układ. Do wymiany zakładasz klucz 17 na sześciokont i odkręcasz filtr. Nowy filtr zalej po gumowy pierścień. zakręć i uruchom silnik.

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem. Zalalem filtr po brzegi. Dokrecilem i odpowietrzylem śruba dziesiątka. Podkładke miedziana też wymienilem. Zapalił od razu. Może i tej śrub nie trzeba odkrecac ale jak się leje strzykawką to bomble powietrzne idą z filtra. Może jednak coś daje ten sposób. I pamiętajcie o podkładce miedzianej- koszt 40 gr

Opublikowano

Wpinam się pod temat ale z trochę innym pytaniem:co ile km lub co jaki czas? wymieniamy ten filtr paliwa....mija rok jak go wymieniałem i się zastanawiam czy oprócz kilku innych filtrów tego też wymienić?

Opublikowano

Wpinam się pod temat ale z trochę innym pytaniem:co ile km lub co jaki czas? wymieniamy ten filtr paliwa....mija rok jak go wymieniałem i się zastanawiam czy oprócz kilku innych filtrów tego też wymienić?

Napewno nie zaszkodzi :wink4: przeczytałem kiedyś na forum że co 30-40 tys. powinno się wymieniać filtr paliwa więc wymieniam co drugą wymianę oleju czyli co 30 tys.

Opublikowano

Uzależnione jest to od jakości tankowanego paliwa i rodzaju zastosowanego filtra. Serwisówka określa 60 tkm, a w praktyce robi się to w przedziale od 30-60 tkm. Jak stosujesz filtry typu knecht, mann, bosch to 30-40 tkm przejeździsz bez żadnych problemów oczywiście przy założeniu tankowania dobrej jakości paliwa.