Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Rozmiar klucza do przegóbów ?Moment dokrecenia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jaki rozmiar ma ten wielki imbus orginalnie ? i jakim momentem potem dokręcić nowy ?tak przy okazji jakim momentem powinny być dokręcone koła ? :) Dostalem w prezencie klucz i chciałbym dokręcić wszystko tak jak być powinno :) pozdrawiam ;)

Opublikowano

O które śruby chodzi ? o te od przegubu wewnętrznego ? Jeśli tak to mogą być dwa rodzaje imbusy lub gwiazdka.Siła dokręcania to przy kluczu dynamometrycznym o takim kluczu chyba piszemy ?

Opublikowano

Tam idzie duży imbus , mam go w garażu . Teraz nie jestem w stanie sprawdzić :confused4: .

Opublikowano

właśnie próbowałem znaleść go w etce ale lipa.. nie ma rozmiaru :kwasny: a jutro jade odebrać te przeguby i mam powiedzieć gościowi jaki to rozmiar potrzebuje.. ehh

Opublikowano

Przy nowych przegubach powinienes dostać nowe sruby , więc sobie sprawdzi jaki jest tam imbus :)

Opublikowano

podobno w nie ori dają już śrubę nasadową.. znalazłem kilka poradników jak to wymienić ale w żadnym nie ma rozmiaru właśnie tego klucza...

Opublikowano

Czytaj dokładnie ze zrozumieniem. Śrubę dokręcamy momentem 110 Nm, zdejmujemy klucz dynanometryczny i dokręcamy śrubę jeszcze o pół obrotu, to chyba w sumie daje już dość duży moment.

Jutro podam ci dokładne momenty dokręcania.

Opublikowano

imbus 14mm, a V6 chyba jest inny - 16mm ale glowy nie dam sobie uciac, na pewno jest 14stka

Opublikowano

W przegubach zewnętrznych występują dwa rodzaje śrub M14 i M16. Śruba musi być za każdym razem nowa. Śrubę M14 na klucz imbusowy 14 mm dokręcamy momentem 115 Nm i dalej dokręcamy o 1800. Śrubę M16 na klucz imbusowy 17 mm dokręcamy momentem 190 Nm i dokręcamy dalej o 1800. Podczas dokręcania samochód musi stać na kołach a druga osoba trzyma wciśnięty hamulec nożny.