Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Buczenie/dudnienie od 1500obr. po jezdzie bez oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiec po lolei jade sobie jade (z nieustawionymi światłami) a że było już ciemno w ostatniej chwili zauważyłem mudle (dla niewtajemniczonych poprzeczna nierówność zast.... spowolnienia ruchu) i zawaliłem miska dosyć mocny huk ale po ciemku nie widać było kapiącego oleju.Dojechałem na miejsce docelowe jakis 5km i dalej nic oleju na ziemi.Wruciłem do auta po jakichś 2godz. ruszam i po 300m kontrolka oleju wysiadam potrze zero oleju w silniku (nie mogłem stać w miejscu zatrzymania więc przejechałem jakieś 600m bez oleju i wruciłem na miejsce gdzie stałem przed chwila i okazało sie że tam właśnie został cały olej.

Dalej laweta spawanie miski wymiana oleju (Mobil 1 5W40)i tutaj moje wątpliwości gdyż.......

Turbinka na iegu jałowym wydaje mi sie że jakby troche głośniej pracuje i przy normalnej jeżdzie gdzieś tak od około 1500 obrotów zaczyna (turbina/silnik)buczeć tak jakby delikatnie pęknięty tłumik więc pytanie brzmi czy?

1 jazda tych ok.600metrów mogłą coś uszkodzić?jeśli tak to co?

2 czy zmiana oleju poprzednio miałem zalany Mobil1 0W40 mogła coś zego wyrządzić?

Opublikowano

Turbinie w takim przypadku oleju brakowo - raz smarowanie, dwa chłodzenia. Ciekawe jak gładzie w cylindrach i krzywki rozrządu? Polecałbym oddanie turbiny w dobre ręce w celu przeglądu, możliwe że jak będziesz z tym zwlekał wydasz troche więcej.

Ciekawe ... nie zapaliła ci się czerwona kotrolka? Mam nadzieje że te 600m nie będzie nadrożej przejechanym dystansem w życiu.

Opublikowano

przejechales 600 m po stwierdzeniu braku oleju?

odwazny jestes...

Opublikowano

(nie mogłem stać w miejscu zatrzymania więc przejechałem jakieś 600m bez oleju )

jak nie mam oleju to słowo "nie mogłem stac w tym miejscu" zchodzi na dalszy plan i stoje az ktos mnie zcholuje lub pomoze zapchnąc.Zawaliłes sprawe :wink4:

Opublikowano

silnikowi dałeś ostro po d*pie, ale go nie zatarłeś

jakby się zatarł to już byś go nie odpalił

turbina też dostała, ale w praniu/jeździe wyjdzie teraz czy jest tak samo jak było przedtem czy gorzej

mocy nie ubyło?

mocno przywaliłeś w tą muldę i może poduszki silnika ruszyło, stąd to buczenie :mysli:

Opublikowano

dla silnika te 600m to pewnie jakbys przejechal kilkadziesiat tys km. jednak bedzie dalej sluzyl.

Opublikowano

Pewnie turbo najwiecej dostało po dupce :mysli:

Opublikowano

kawałek bez oleju jest do przeżycia, napewno resztki filmu zostały, poza tym mały odcinek nie powinien go uśmiercić, ale napewno oberwał.... :(

Opublikowano
  • Autor

Dzieki wszystkim za wszystkie sugestie/porady

Dzisiaj baczniej przyjzalem sie temu ''buczeniu'' i tak:

1bieg cichutko

2bieg cos tam delikatnie slychaac

3delitatnie buczy

4kuliminacyjny moment buczy/dudni jak dziurawy tlumik

5 wyciszenie-prawie nic

Zdarza sie tez czasami przy ruszaniu/cofaniu prawie jak na 4biegu ;(

Dodam ze to buczenie jest od okolo 1500/1600obrotow do jakichs 1800 dalej prawie nic nie niepokojacego

Co do czerwonej kontrolki to oczywiscie sie zapalila i zaraz stanalem sprawdzilem olej(brak oleju) wlalem zaraz resztke zapasowa(0,5L) ktory po chwili wyciekl podjechalem te 600/800 ;( m.

Co do mocy auta to nie zauwazylem zadnego spadku tylko to dudnienie...

Hmmm a moze zeczywiscie te poduszki albo cus przy uderzeniu lub przy przykrecaniu/odkrecaniu miski lub podwieszaniu silnika sie stalo.....

I need to check it :kwasny:

Co do sprawdzenia Turbo to ma ktos moze polecic kogos z poznania??

Dzieki

Opublikowano

Spokojnie, jazda na dystansie 600 m. bez oleju nie mogła wpłynąć w żaden sposób na stan silnika, pamietajcie, że pozostał film olejowy na ściankach cylindrów, poza tym to diesel - tłuste paliwo smaruje ścianki cylindrów.

Podejrzewam , że od uderzenia o muldę uszkodziłeś zawieszenie silnika/skrzyni i tutaj upatrywałbym problemu.

Obejrzyj również dokładnie mocowanie wydechu oraz sam wydech.

Opublikowano
  • Autor

Baskecior to może być to bo ten odgłoś podczas jazdy wydaje mi sie wydobywać właśnie spod auta.....

Napewno plecionke miałem do wymiany także być może coś w tych okolicach sie spie......

Dzięki wszystkim i panowie moja rada UWAŻAJCIE NA NASZE NIUNIE na tych muldach

Zastanawiałem sie nawet nad pozwaniem ZDM-u bo ograniczenie było do 30km/h a ja miałem max 20 co prawda zawieszenie obniżone no ale 30 jest 30 a nie 10km/h

pozdrawiam

Opublikowano

Zastanawiałem sie nawet nad pozwaniem ZDM-u bo ograniczenie było do 30km/h a ja miałem max 20 co prawda zawieszenie obniżone no ale 30 jest 30 a nie 10km/h

pozdrawiam

Moim skromnym zdaniem - powinieneś. Szkoda powstała nie z twojej winy. Nic nikomu do tego jak niski masz zawias.

Opublikowano

tyle, ze nie skarzy sie ZDM, tylko zglasza szkode. ZDM skieruje ciebie do ubezpieczyciela, gdzie zlozysz stosowne oswiadczenie o szkodzie. ubezpieczyciel wyznaczy ogledziny pojazdu i dopiero wtedy mozesz naprawiac.

Opublikowano
  • Autor

tyle, ze nie skarzy sie ZDM, tylko zglasza szkode. ZDM skieruje ciebie do ubezpieczyciela, gdzie zlozysz stosowne oswiadczenie o szkodzie. ubezpieczyciel wyznaczy ogledziny pojazdu i dopiero wtedy mozesz naprawiac.

No właśnie i w tym problem,micha już pospawana i po ''ptakach''spawanie i olej jakoś przeżyłem ale za robote dałem 350pln-ów, czy to była rozsądna stawka?

Podobno troche zawieszenia trzeba było wymontować,tak mi powiedział mechanik u którego naprawiam autko.

Opublikowano

zdjecie miski to trche rozkrecania, jednak zawiechy nie demontujesz. pdnosisz silnik do gory,a zawieszenie sie tylko luzuje.

spawal ci aluminium?

Opublikowano
  • Autor

Tak a co :embarrassed:

Opublikowano

a nic aluminium nie lubi byc spawane.

musza byc spelnione specjalne warunki ( oslona z argonu).

Opublikowano
  • Autor

Mechanik który mi to robil mimo mlodego wieku (cos ok29lat)wydawal sie osoba kompetentna do powierzenia mu mojego auta takze mam nadzieje (jestem pewien [no prawie] ) ze zrobil to jak nalezy ale zapobiegawczo bede co2/3 dni kontrolowal poziom oliwy.

Pozdrawiam