Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Wysokość opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym stworzyć wątek w którym będziemy porównywać wysokość opon różnych firm o tym samym rozmiarze.

Ja porównam opony 225/45/17 Mischlein Primacy z 2009r i Goodyear Eagle F1 z 2007r - opony Mischlein są wyższe.

Czekam na wasze porównania

Opublikowano

Tylko czemu ma to porównanie służyć ?

Opublikowano

chodzi o wysokosc zaznaczona na zdjecu litera D

wysokoscopony.jpg

Opublikowano

Średnica wew. jest stała bo to 17", średnica zew też jest stała 634,3mm więc wytłumacz mi jak ten wymiar ma być różny :co:

Opublikowano

W twoim przypadku :

225 ( mm ) x 0.45 = 101.25 ( mm )

Chyba , że porównujesz stare opony z np. nowymi wtedy będzie jakaś tam różnica , zależy ile bieżnika już zjechałeś :cool1:

Opublikowano

tak jak pisalem mialem opony mischlein i goodyear w takim samym stanie bieznika, tyle tylko ze z roznego roku i bylem przekonany ze goodyear ma mniejsza wysokosc

Opublikowano

Może ewentualnie złudzenie gdyż niektóre są z rantem ochronnym, niektóre bez, jeszcze inne boki mają bardziej proste a inne jakby naciągnięte ale te dwa wymiary które podałem muszą być stałe.

Opublikowano

Średnica wew. jest stała bo to 17", średnica zew też jest stała 634,3mm więc wytłumacz mi jak ten wymiar ma być różny :co:

no to cię zdziwie, nie wszystkie nowe opony w takim samym rozmiarze mają dokładnie taki sam profil i właśnie autor wątku wie co mówi :good: ale z drugiej strony uważam, że ten temat jest niepotrzebny bo różnice są tak małe że nawet niezauważalne :wink4:

Opublikowano

przedstawiam zdjecia

zdjcie922.jpg

By siwy1117 at 2011-11-26

zdjcie921.jpg

po prawej goodyear, po lewej michlein

teraz szerokosc

zdjcie924.jpg

po prawej goodyear, po lewej michlein

Mimo ze wysokosc opon goodyear wydaje sie mniejsza to za to szerokosc wydaje sie wieksza.

Ocencie sami