Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Korekcje wtrysków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, koledzy mam silnik 1z u siebie po programie i zmianie wtrysków na te z AFN 110ps. Dzisiaj wymieniłem u siebie wałek rozrządu, popychacze zaworowe, uszczelniacze bo się tłukło bardzo. Teraz silnik pracuje ok tylko słychać chyba wtryski. Proszę o poradę.

http://vaglog.rtnet.pl/kbc85_65410.html

Opublikowano

013 jest ok

Opublikowano
  • Autor

A czy dawka paliwa 4.4 na programie pod 125ps jest dobra, ogólnie ma to jakieś znaczenie jeśli idzie o silnik po programie? Mam zaślepiony EGR programowo i mechanicznie i to też może powodować twardą pracę silnika ale żeby aż tak?

Opublikowano

zrób jeszcze loga 000 basic setting i statycznego 001

Opublikowano
  • Autor

Ok jak wrócę z pracy to się tym zajmę.[br]Dopisany: 11 Grudzień 2011, 06:01_________________________________________________

Statyczne

Log (0 - 001)

Log (1 - 013)

BS

Log (2 - 000)

[br]Dopisany: 13 Grudzień 2011, 11:40_________________________________________________Proszę o sprawdzenie logów

Opublikowano

daj loga z 004 - w tej chwili korekcje sa na minusie - albo wtrysk sterujacy ma niewielkie odchyly od normy - albo rozrzad nie jest idealnie ustawiony ... tak czy siak - korekcje sa OK

dawka 4.2 tez jest w normie - na logu nie widac czy ruszone bylo napicie nastawnika - dopiero pod obciazeniem (pelnym) bedzie to widoczne ...

zostaw tak jak jest - w tej chwili nie ma czego sie czepiac - daj tylko 004 zeby sprawdzic jak wyglada synchronizacja rozrzadu

Opublikowano

daj tylko 004 zeby sprawdzic jak wyglada synchronizacja rozrzadu

Chyba pomyliło ci się z PD. W VP na kanale 004 można jedynie sprawdzić pracę timingu.

Możesz go oczywiście zamieścić to sprawdzimy.

Opublikowano
  • Autor

A jak sprawdzić ten rozrząd czy jest prawidłowo ustawiony?[br]Dopisany: 14 Grudzień 2011, 21:34_________________________________________________Wczoraj zauważyłem coś co mnie zaciekawiło mianowicie odkręciłem przewód powietrza ten co siedzie na przepływomierzu i odpiąłem go od turbo, patrzę do środka a w miejscu gdzie jest trójnik od odmy mam taki nalot jakieś 2mm takiej smoły

odma tam wali strasznie w to miejsce, a tam jest też wpięty wężyk od n75. Tak się zastanawiam czy to czasem nie przeszkadza w pracy n75 jak tam ciągle coś się sączy, osadza.

[br]Dopisany: 14 Grudzień 2011, 21:42_________________________________________________PS

co to ten timing?

Opublikowano

Ustawienie rozrządu to ustawienie znaków na kole zamachowym, wałku rozrządu (z tyłu) i blokada na pompie.

Ustawienie kąta wtrysku to VAG, kanał 000BS druga pozycja ma być w przedziale 49-54 dla rozgrzanego silnika.

Timing jest to zaworek wraz jeszcze z innymi kilkoma elementami, które powodują dynamiczne wyprzedzenie kąta wtrysku.

Aby go ocenić musiałbyś wrzucić loga 004 statycznego, 004BS i 004 dynamicznego.

Opublikowano

Chyba pomyliło ci się z PD.

nie - nie pomylilo mi sie ... w VP37 synchronizacja jest tak samo istotna jak w PD ... od niej zaleza korekcje w 013 - ECU przy zle ustawionej synchronizacji bedzie dazylo do wyregulowania obrotow biegu jalowego - przez co korekcje na wtryskiwaczach beda rozjechane - mimo ze i cylindry i wtryskiwacze beda w dobrej kondycji
Opublikowano
  • Autor

Zrobię te logi tylko nie mam jak zrobić dynamicznego bo mam padniętą baterię i jade na zasilaczu.

Opublikowano

w VP37 synchronizacja jest tak samo istotna jak w PD

To wytłumacz mi co to jest ta twoja synchronizacja w silnikach VP i gdzie ją się odczytuje i jak reguluje?

W VP na kanale 004 można jedynie sprawdzić pracę timingu.

Wiesz co to jest timing w VP?

Timing jest to zaworek wraz jeszcze z innymi kilkoma elementami, które powodują dynamiczne wyprzedzenie kąta wtrysku.

...więc czekam na twoją teorię :)

Opublikowano

co do timingu (004) i jedynie podgladu jego pracy ... zainteresuj sie blokami wartosci mierzonych i adaptacjami w 10... tam znajdziesz odpowiedzi na nurtujace cie pytania

mała podpowiedz - jesli teoretyczny poczatek wtrysku bedzie = 8*BTDC i tyle samo bedzie w osiaganych - bedzie dobrze ??

004BS pokaze w tym przypadku okolice 52 jednostek :] ale czy to bedzie dobre ustawienie ??

ogarniasz - czy za bardzo to zakrecilem ?? :)

Opublikowano

Zainteresował mnie post leo... Mój AHU ma taki problem że czasami korekcje mam idealne, czasem gorsze. Nie wiadomo od czego to zależy Nigdy nie są tragiczne - nie przekraczają 1 ale i tak się zastanawiałem co na to może wpływać. Jak by co moje logi są na forum ;)

Opublikowano

Jeżeli chcesz wspomagać się adaptacjami to niewiele tam można zdziałać.

Z tego co wiem, podnosi się lub obniża daną mapę w ECU.

Adaptacja dla timingu to nic innego, jak korekta czasu trwania otwarcia N108.

Jeżeli są jakiekolwiek problemy z utrzymaniem rzeczywistego kąta dynamicznego to błędu raczej należy szukać w mechanice, a nie korygować adaptacjami. Czasem tłoczki się przycierają, zatykają i dlatego są problemy.

Każdą widoczną odchyłkę od normy - porównując z tabelami (jak napisałeś) - można zakwalifikować pod określoną przyczynę, czyli co konkretnie należy sprawdzić.

Nie słyszałem, aby ktoś dłubał w adaptacjach kąta. Może kilka sporadycznych przypadków, jednak nie powiem jak one się zakończyły...

Jeżeli nie to miałeś na myśli, to może pokażesz kilka przykładów, bo jestem bardzo ciekawy :)

Przy okazji zerknij na poniższego loga...

Grupy: 004 - http://vaglog.rtnet.pl/lantek1982_65957.html

Grupy: 004 - http://vaglog.rtnet.pl/lantek1982_65958.html

Grupy: 004 - http://vaglog.rtnet.pl/lantek1982_65959.html

Opublikowano

Jeżeli chcesz wspomagać się adaptacjami to niewiele tam można zdziałać.

Z tego co wiem, podnosi się lub obniża daną mapę w ECU.

mylisz sie ...
Nie słyszałem, aby ktoś dłubał w adaptacjach kąta. Może kilka sporadycznych przypadków, jednak nie powiem jak one się zakończyły...

to bardzo prosty sposób do synchronizacji rozrzadu (do wejscia w zakres dla danego silnika - jesli wymagane są poza zakresem)

twoj log z 004 jest jak najbardziej w porzadku - zwroc uwage na zakres w jakim wymagane i osiagane mozesz ustawic - zarówno pod obciążeniem jak i na biegu jałowym parametry sa w zakresie - przynajmniej dla tej skody (ASV) z której ten log został zrobiony ...

natomiast nie odpowiedziales na pytanie z poprzedniego postu

Opublikowano

mała podpowiedz - jesli teoretyczny poczatek wtrysku bedzie = 8*BTDC i tyle samo bedzie w osiaganych - bedzie dobrze ??

004BS pokaze w tym przypadku okolice 52 jednostek :] ale czy to bedzie dobre ustawienie ??

8*BTDC może wystąpić na zimnym silniku. Jeżeli występuje na ciepłym to nie jest poprawny.

A jak można skorygować to odchylenie rzeczywistego kąta?

http://vaglog.rtnet.pl/lantek1982_65959.html

Opublikowano

A jak można skorygować to odchylenie rzeczywistego kąta?

http://vaglog.rtnet.pl/lantek1982_65959.html

zagladnij w adaptacje - przygladnij sie dokladnie - mozliwosci znasz ...

Opublikowano

nie kumam, kiedy adaptacje kąta należy zrobić?

dobrze ustawiony rozrząd i pompa i coś może być źle ze trzeba adaptacje robić?