Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak się składa, że jestem odpowiedzialny za akcję promocyjną Bosch/Tassimo u siebie w Koszalinie, na codzień pracuję w Tchibo jako magazynier wprawdzie, ale co nieco wiem o tym sprzęcie. Miałem okazję uczestniczyć również w szkoleniu na temat takowych ekspresów i porównywać zasadniczo trzech największych graczy jeżeli chodzi o ekspresy na kapsułki, a mianowicie: Bosch, Dolce Gusto i Cafissomo.

Nie będę się rozpisywał tutaj bardzo wiele, napiszę konkretnie co i jak.

Cenowo wszystkie podobnie stoją, Bosch najmniej skomplikowany, wkładasz kapsułkę i się robi samo, sam pobiera wodę tyle ile trzeba, nic nie ustawiasz, nie pstrykasz, nie zmieniasz - wszystko oparte na systemie kodów kreskowych na kapsułkach (zatem podróbki kapsułek odpadają). Dolce Gusto najbardziej popularne w tej chwili, na rynku już parę lat, dobra sieć sprzedaży kapsułek, ale... mleko w proszku (w Boschu jest w płynie skondensowane), ekspresu musisz pilnować jak robisz kawę, bo leje wode do szklanki dopóki sam nie zastopujesz (i teraz powiedzmy robisz sobie kawę, dzwonek do drzwi, zostawiasz ekspres, wracasz po chwili i masz małą powódź), a w Cafissimo musisz samemu sobie kupić mleko osobno i spieniać, a to mnie osobiście irytuje. Cafissimo często wraca na serwis gwarancyjny, lubią się psuć, Bosch akurat pod tym względem wypada lepiej, szczególnie modele robione w Słowenii,czyli T40 i T65 (Model T20 w Chinach produkowany jest), do T65 nie warto absolutnie dopłacać, bo jedyna istotna różnica to filtr wody Brita, czyli tak naprawdę zbędny gadżet chyba, że lejesz do ekspresu mętną kranówkę. Osobiście korzystam z T40 i jestem bardzo zadowolony, robiłem również na Cafissimo i tak średnio to już wyglądało. Co do jakości Dolce Gusto sie nie wypowiem, bo długo moja przygoda z tym sprzętem nie trwała, ale większych głosów niezadowolenia nie słychać (w końcu to Krups, czyli niezła marka)

Ogólnie, jeżeli nie jesteś profesjonalnym baristą, a kawa nie jest Twoim hobby, po prostu chcesz mieć fajną, dobrą kawkę co dzień i od święta, to lepiej kupić na kapsułki sprzęcior. Paczka kapsułek do Boscha kosztuje ok. 20zł, z tego zrobisz albo 16 kaw nie-mlecznych, czyli np. zwykła czarna Caffe Crema albo Espresso, lub 8 kaw mlecznych np. Latte. Wychodzi 2 zł z groszem za kawkę (mowa o Machiato), która najtaniej widziałem w sumie w KFC po 7zł... I dla jasności, nie zachęcam do Boscha, bo dla nich pracuję (nie mam kasy za sprzedaż produktu), tylko dlatego, że miałem porównanie z konkurencją. Jakbyś miał jakieś pytania, to wal śmiało, tyle ile umiem to Ci pomogę :good:

Opublikowano

Czesc,

To ja moze wtrace swoje trzy grosze. Ja kupilem drogi ekspres z mlynkiem na kawe w ziarenkach. Czemu?

Bo próbowalem jak smakuje letnia kawa z ekspresu na kapsułki i dla mnie jest ochydna-posmak chemii, z przelewowego i cisnieniowego mozna jeszcze taka wypic.

Pracuje w spozywce i mialem ostatnio spotkanie z firma która robi jeden ze skladnikow takiej kawy w kapsułkach. Facet mowil bez ogródek, ze oni sprzedaja specjalne aromaty zeby taka kawa z kapsułki dawala zapach normalnej kawy. Twiedzil ze mieszanka w kapsułkach nie pachnie jak kawa, to tylko substytut kawy.

Wybor nalezy do Ciebie, kazdy ma inne preferencje smakowe - ja wole wiedziec co pije.

Sokram

Opublikowano

Czesc,

To ja moze wtrace swoje trzy grosze. Ja kupilem drogi ekspres z mlynkiem na kawe w ziarenkach. Czemu?

Bo próbowalem jak smakuje letnia kawa z ekspresu na kapsułki i dla mnie jest ochydna-posmak chemii, z przelewowego i cisnieniowego mozna jeszcze taka wypic.

Pracuje w spozywce i mialem ostatnio spotkanie z firma która robi jeden ze skladnikow takiej kawy w kapsułkach. Facet mowil bez ogródek, ze oni sprzedaja specjalne aromaty zeby taka kawa z kapsułki dawala zapach normalnej kawy. Twiedzil ze mieszanka w kapsułkach nie pachnie jak kawa, to tylko substytut kawy.

Wybor nalezy do Ciebie, kazdy ma inne preferencje smakowe - ja wole wiedziec co pije.

Sokram

tego właśnie się m.in. obawiam, bo może żadnym koneserem nie jestem, ale nadmierną chemię od razu wyczuwam, nie chcę popełnić kardynalnego błędu, bo szczerze mówiąc jak idę chociażby do Media Markt i patrzę po kolei na ekspresy ciśnieniowe za 400zł, 800zł, 1400zł, 2400zł, 3350zł to widzę od razu bardzo smaczną kawę z każdego z nich wyplywającą :kox:

a jednak to jest zależne tak jak mówicie od wielu czynników, a istotna jest prócz samej kawy np. eksploatacja, łatwość obsługi itd.

myślałem, że wybór ekspresu to nic trudnego, a jednak to sprawa nie wiele prostsza od zakupu nowego auta :decayed:

coś czuję, że jednak temat upadnie, a na dobrą kawę to będę do kawiarni chodził :gwizdanie:

Opublikowano

Tak się składa, ze dla własnej ciekawości zniszczyłem kilka kapsułek, żeby zobaczyć co jest w środku. Jednynie mleko jest na serio chemicznie jakoś zabezpieczane, ale sama kawa to zwykła zmienona Jacobs, sprawsowana i hermetycznie zamknięta. I po otworzeniu pachnie jak kawa i smakuje jak kawa. Wrzucałem zawartość takiej kapsułki normalnie do szklanki i zalewałem wodą - smak normalnej kawy. Wiadomo, jako ktoś jest kawoszem albo bartistą, to rzeczywiście wyczuje rożnice w skmaku. Jednak jeżeli ma to stać w firmie i slużyć do robienia kawy, to bym sie nie skusił wydawać parę tysięcy na urządzenie do robiebia głupiej kawy...

Opublikowano

Kawa nie jest głupia :decayed:

Opublikowano

Filip, rzuć okiem na ekspresy JURA - swego czasu przed zakupem mnóstwo czasu spędziłem na forum Caffe Prego i innych czytając na tematy ekspresów. Ta firma jest bardzo dobra i daleko do niej takim firmom jak Saeco czy Krups. Oczywiście są i inne marki, które są totalnie nieznane, ale ich ceny są już nieco wysokie.

Nie kupuj kolbowego, bo nikt nie będzie w firmie się w to bawił, ani czyścił. Automat jest łatwiejszy w użyciu i eksploatacji. Wiadomo, że z kolby będzie kawa smaczniejsza, ale to raczej skierowane jest dla smakoszy kawy, a nie dla ludzi z firmy. Poza tym warto też wziąć pod uwagę ilość takich kaw ponieważ każdy ekspres ma pewną (nawet nie wiem czy pisaną) ilość przemiału kaw na określony okres czasu. Jak w firmie będzie mocno eksploatowany to warto zastanowić się na czymś profesjonalnym lub przynajmniej półprofesjonalnym.

Opublikowano

Kiedyś przywoziłem uszkodzone ekspresy z Niemiec, naprawiałem i sprzedawałem.

Sprzęty od najtańszych do bardzo drogich.

Przed sprzedażą były wielokrotnie sprawdzane a co się z tym wiąże wypijałem "morze kawy"

Co do producentów prym wiodły Saeco i Jura i te firmy osobiście polecam.

Jak sprzęt nowy, na gwarancji i do firmy to w sumie obojętnie (Jura droższa) bo i tak będzie odpowiednio serwisowany.

Saeco ma jedną przewagę. Blok zaparzający ma możliwość wyjmowania z ekspresu celem mycia całości i płukania sitek na tłoku (jest to bardzo ważne, w Jurze robi to tylko serwis bo trzeba rozkręcić na drobne cały ekspres) a po gwarancji stosunkowo łatwo można wymienić wszelkie uszczelki.

Smakowo kawy, jak dla mnie, niczym się nie rózniły.

Ważne jest też ile "bojlerów" ma ekspres. Tańsze miały jeden, droższe dwa, co ułatwiało korzystanie z dyszy pary. Oczywiście dodatki jak pojemniki na mleko, wyświetlacze, ustawianie temperatury wody, ilości kawy itp itd były bardzo dobre ale zwiększały odpowiednio koszty.

Ze względu na jakość wody zalecam stosowanie mineralnej, sprzęt posłuży 3 razy dłużej

Generalnie temat morze

Inne firmy np. aeg kiedyś czy teraz aeg elektrolux to podróby Jury, w dodatku bardziej awaryjne. O innych wynalazkach nawet nie piszę.

Opublikowano

Jesteś pewien że mineralna to dobry pomysł? Osad kamienny bierze się właśnie z minerałów zawartych w wodzie.. chyba?

Opublikowano

zamiast mineralnej lepiej lac zrodlana :)

tak sie sklada, ze jestem przedstawicielem lidera sprzedazy wody zrodlanej w polsce,

takze czasem do zelazka swoja wode leje i kamienia nie mam;)

a co do kapsulek to fktycznie jest w nich zwyczajna sprasowana,mielona kawa.

po zrobieniu espresso w cafessimo otworzylem kapsulke. zastanawialem sie potem z kumplem ile kaw z jednej kapsulki mozna zrobic, bo kolega gdzies podzial instrukcje i po kazdej kawie wkladal nowa kapsule :decayed:

Opublikowano

W Boschu ogarniesz tylko jedną kawkę z kapsułki, bo jak już przebije się ją, to potem tylko do wyrzucenia.

Opublikowano

w DG to samo

Opublikowano

Jesteś pewien że mineralna to dobry pomysł? Osad kamienny bierze się właśnie z minerałów zawartych w wodzie.. chyba?

.

Wiem z doświadczenia, że kupując mineralkę kamień mi się nie zbierał a nawet rozpuszczał stary osad

W ekspresach, tych lepszych jest też możliwość ustawiania twardości wody. Ma to wpływ na częstotliwość uruchamiania programów czyszczących.

Jest to konieczne i trzeba o tym pamiętać. Większość sprzętu z Niemiec miała właśnie taki problem tzn zakamienione zawory i przewody ciśnieniowe[br]Dopisany: 12 Grudzień 2011, 22:59_________________________________________________

W Boschu ogarniesz tylko jedną kawkę z kapsułki, bo jak już przebije się ją, to potem tylko do wyrzucenia.

Te też miałem, Dolce Gusto też oraz Philipsa z pojemnikiem na mleko a handlowałem nimi ze 3 lata temu. Philipsa mam do dzisiaj w domu :)

W któryś z nich (niestety nie pamiętam w którym) są kapsułki uniwersalne, otwierane, w które możesz własną kawę wsypać.

Użytkowanie najtaniej wychodziło w Philipsie bo dostępne są podrabiane saszetki i jest zdecydowanie taniej za kawkę a dużej różnicy w jakości nie stwierdziłem

Opublikowano

Ze względu na jakość wody zalecam stosowanie mineralnej, sprzęt posłuży 3 razy dłużej

Generalnie temat morze

Jesteś pewien że mineralna to dobry pomysł? Osad kamienny bierze się właśnie z minerałów zawartych w wodzie.. chyba?

U mnie jak zaleję kilka razy mineralną to w pojemniku z wodą pojawia się na ściankach osad z kamienia. Obecnie używam wody przepuszczonej przez filtr Brita.

Opublikowano

moze koledze chodzilo o zrodlana wode , a nie mineralna :) mineralna ma duzo skaldnikow a wiec bedzie osad , a zrodlana to kranowa lepsza :D

Opublikowano

Jest jeszcze jedna alternatywa jeśli chodzi o dobrą kawę. Mianowicie mówię o kawiarce.

Posiadam ekspres ciśnieniowy, ale też pijam kawę zrobioną w kawiarce. Mam kawiarkę o pojemności ok. 400 ml którą zasypuję trzema łyżkami kawy mielonej i wychodzą mi akurat dwa kubki lub osiem filiżanek naprawę smacznej, mocnej kawy, która co istotne jest bez fusów. Także jak ktoś ma np kuchenkę gazową lub elektryczną to zdecydowanie polecam.

Oto przykładowe oferty jak ktoś nie wie o czym mówię:

http://allegro.pl/listing.php/search?string=zaparzacz&category=85159&sg=1&order=d

Opublikowano

Jest jeszcze jedna alternatywa jeśli chodzi o dobrą kawę. Mianowicie mówię o kawiarce.

Posiadam ekspres ciśnieniowy, ale też pijam kawę zrobioną w kawiarce. Mam kawiarkę o pojemności ok. 400 ml którą zasypuję trzema łyżkami kawy mielonej i wychodzą mi akurat dwa kubki lub osiem filiżanek naprawę smacznej, mocnej kawy, która co istotne jest bez fusów. Także jak ktoś ma np kuchenkę gazową lub elektryczną to zdecydowanie polecam.

Oto przykładowe oferty jak ktoś nie wie o czym mówię:

http://allegro.pl/listing.php/search?string=zaparzacz&category=85159&sg=1&order=d

Takiej kafeterki to sobie kolega w koszty nie wrzuci :decayed: ale alternatywa dobra :wink4:

Opublikowano

Miałem najpierw taką kawiarkę (Bialetti Mukka Express) i raczej słaba to alternatywa do ekspresu.

Opublikowano

a używa ktoś ekspresu Krups ?

Opublikowano

poczytajcie o ekspresach JURA .....

Opublikowano

jura droga ja szukam coś do 2 tyś :cool1:

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...