Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wyciek oleju spod uszczelek na mocowaniu pokrywy klawiatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Proszę o pomoc w następującej kwestii...Posiadam Audi A4, 1999r. , 1.9 TDI po lifcie. Obecnie przebieg ok. 230Tkm.

Od pewnego czasu spostrzegłem ubywający olej z silnika. Po diagnozie wzrokowej ,okazało się iż wyciek pojawia się spod uszczelek na mocowaniu pokrywy klawiatury. Są tam 3 punkty mocujące. Na skrajnych śrubach jest większy wyciek, w środku mniejszy.

Dowiedziałem się, że są oprócz okrągłych uszczelek gumowych (tych zewnętrznych) także stożkowe (wewnętrzne) pod pokrywą. Moje pytanie : "Czy wymiana tylko tych zewnętrznych "załatwi" sprawę? Czy też robić kompleksowo, tzn. także wymieniać te stożkowe, jak i automatycznie uszczelkę na obwodzie pokrywy? Ktoś może miał podobną sytuację? Jeśli tak proszę o podpowiedź.

Dopiszę, iż próba dokręcenia pokrywy nie przyniosła efektu.

Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam, Szymon.

Opublikowano

kup uszczelkę z reinza to bedzie cały kpl.

Opublikowano

Obojetnie w jakim sklepie motoryzacyjnym :naughty:

Opublikowano

W ASO zapłacisz kupę kasy, na forum są koledzy którzy sprzedają części.

Opublikowano

jesli spod uszczelki pokrywy nie leci to nie musisz jej wymieniac...

ja u siebie tez mam ten sam problem. na dniach musze sie za to wziasc. kompletów juz zmieniłem 3...

juz sam głupieje. zmieniać pokrywe...szpilki...bez sensu. mysle ze dam poprostu masę uszczelniajaca i to załatwi problem na dobre...

pokrywy sie nie dociaga. przykrecasz nakretki do konca jak poczujesz opór i to koniec.

co do czesci victor reinz to mozesz to dostac w sklepie na twardowskiego...przy meblowym domar czy jakos tak... jest tam taki mały sklepik jak sie w brame wjeżdża (widze że ze szczecina jestes) bo w Pali i intercersie nie dostaniesz częsci tej firmy.

Opublikowano
  • Autor

jesli spod uszczelki pokrywy nie leci to nie musisz jej wymieniac...

ja u siebie tez mam ten sam problem. na dniach musze sie za to wziasc. kompletów juz zmieniłem 3...

juz sam głupieje. zmieniać pokrywe...szpilki...bez sensu. mysle ze dam poprostu masę uszczelniajaca i to załatwi problem na dobre...

pokrywy sie nie dociaga. przykrecasz nakretki do konca jak poczujesz opór i to koniec.

co do czesci victor reinz to mozesz to dostac w sklepie na twardowskiego...przy meblowym domar czy jakos tak... jest tam taki mały sklepik jak sie w brame wjeżdża (widze że ze szczecina jestes) bo w Pali i intercersie nie dostaniesz częsci tej firmy.

Spoko, dzięki. Wiem gdzie ten sklepik. Ale powiedz, zmieniałeś uszczelki zewnętrzne i te pod pokrywą i zero efektu? Poza tym wydaje mi się, że jeśli zdejmę obudowę, to uszczelkę obwodową muszę musowo wymienić, bo też już jest na pewno "siadnięta".

Opublikowano

Niestety pokrywy się wypaczają i stąd może być wyciek mimo dobrej uszczelki

Opublikowano
  • Autor

Niestety pokrywy się wypaczają i stąd może być wyciek mimo dobrej uszczelki

Tak, tylko u mnie cieknie na mocowaniach. Czy to też jest efekt wypaczenia? Jeśli tak, to może olać wymianę uszczelek i silikon?

Opublikowano

Wszystko zależy silikon jest wstanie zgubić większe krzywizny niż sama uszczelka więc warto spróbować :wink4:

Opublikowano

zmieniałem wewnętrzne i zewnętrzne 3x... i nic nie dało... z pracy wziąłem to mazidło i może jutro zadziałam, bo tak mnie to wkurza...silnik wszędzie suchar tylko z tych szpilek sączy...

Opublikowano

To cienko to widze :confused4:

Opublikowano

Mam to samo i już z 3 komplety zmieniałem uszczelek razem z tymi gumkami(elring z tego co pamiętam). Wszystko w koło ufajdane. Chyba znajdę jakiegoś dawce z pokrywą i zamienię bo już mi brak pomysłów.

Opublikowano

Można splanować pokrywę ale to nie jest łatwe a z dawcy też może być wypaczona .. Poza tym powierzchnie na głowicy też może być krzywa

Opublikowano
  • Autor

Można splanować pokrywę ale to nie jest łatwe a z dawcy też może być wypaczona .. Poza tym powierzchnie na głowicy też może być krzywa

Panowie, nie wiem czy się rozumiemy. Mi nie leci z uszczelki pokrywy na obwodzie, a jedynie z 3 mocowań pokrywy u góry.

Opublikowano

chłopie jak ty chcesz planować metalową pokrywę :shocked: a co do głowicy, ja nigdy tak wypaczonej nie widziałem żeby olej ciekł :wink4:

Opublikowano

przerabialem ten temat,i wymienilem te gorne uszczelki,ale trzeba dobrze odtluscic i dac silikonu i zalozyc gorna uszczelke i jak narazie zrobilem 2000km i zero pocenia.Tanio i szybko,polecam

Opublikowano

Ja miałem lekki wyciek z uszczelek wtrysków i czekało mnie albo wymiana pokrywy lub ... silikon. Wybrałem drugą opcję - bez demontażu tylko dobre odtłuszczenie i ta masa (nie koniecznie z aledrogo) http://allegro.pl/masa-uszczelniajaca-silikon-victor-reinz-reinzosil-i1974216833.html. Od prawie roku mam spokój.

Opublikowano

A ja u siebie wymieniałem latem czyli nowa uszczelka plus jakieś coś do uszczelnienia oczywiście odtłuszczone i dalej z powrotem leci, taki urok. W silnikach AVG nie wiem czy u was też uszczelka występuje oryginalnie razem z pokrywą i podobno można coś takiego dostać więc po nowym roku będę próbował...[br]Dopisany: 21 Grudzień 2011, 18:14_________________________________________________Zrobiłem na niej około 8000 kilosków. Więc spoko.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ja mam taki sam problem,cieknie mi z trzech mocowań na górze pokrywy.

I mam takie małe pytanko ponieważ nie za bardzo znam sie na mechanice i będzie mi to wymieniał mechanior i

prosze o rade.Przy okazji jak będzie zdejmował pokrywe ma jeszcze na coś szczególnego zwrócić uwage?ewentualnie dodatkowo coś wyczyścić??