Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Wymiana przednich amortyzatorów w A4 B6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie : Czy ktoś wymieniała samemu amortyzatory w Audi A4 B6 z przodu??

Czeka mnie wymiana chciałbym samemu tę czynność zrobić :decayed:

Czy mogę napotkać jakieś trudności podczas wymiany ??

Dodam że już nie raz wymieniałem amortyzatory w Passacie B3 i Audi 80 B2 z tą różnicą że tam były McPensony :confused4: a tutaj jest wielowahaczowe zawieszenie ;/

Za wszelkie sugestie i porady będę bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam miłośników :a4fan:

Opublikowano

Ciężko nie jest ;) odkręcasz 3 górne śruby w przegrodzie silnika trzymające całe mcphersona, śrube co trzyma dwa sworznie górnych wahaczy po czym je wyciągasz, no i na koniec śrubę co trzyma amortyzator na wahaczu. Super skomplikowane To nie jest. W razie co pytaj :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Ciężko nie jest ;) odkręcasz 3 górne śruby w przegrodzie silnika trzymające całe mcphersona, śrube co trzyma dwa sworznie górnych wahaczy po czym je wyciągasz, no i na koniec śrubę co trzyma amortyzator na wahaczu. Super skomplikowane To nie jest. W razie co pytaj :decayed:

Dzięki za odpowiedź i sugestie :)

W razie problemów to będę pytał bo dopiero w przerwie świątecznej będę działał w tej prawie :) i jak czas pozwoli to zrobię fotostory i relacje z czynności wymiany amorków ;D

Pozdro :)

Opublikowano

Mozesz miec problem z wyciagnieciem sroby mocujacej 2 gorne wachacze, a moze nawet z samymi wachaczami tak ze zanim zaczniesz rozkrecac od gory - zacznij od tej sroby :good:

Opublikowano
  • Autor

Mozesz miec problem z wyciagnieciem sroby mocujacej 2 gorne wahacze, a moze nawet z samymi wahaczami tak ze zanim zaczniesz rozkrecac od gory - zacznij od tej sroby :good:

okii

Wpierw zapuszczę ją kilka dni przed operacją preparatem podobnym do WD-40 i powinno pomóc troszkę :D

Dzięki za sugestie :)

Pozdrowienia

Opublikowano

Mozesz miec problem z wyciagnieciem sroby mocujacej 2 gorne wahacze, a moze nawet z samymi wahaczami tak ze zanim zaczniesz rozkrecac od gory - zacznij od tej sroby :good:

okii

Wpierw zapuszczę ją kilka dni przed operacją preparatem podobnym do WD-40 i powinno pomóc troszkę :D

Dzięki za sugestie :)

Pozdrowienia

Jak ma pójść to pójdzie :tongue4: jak jest zdrowo zapieczona To i z tym preparatem będzie ciężko :decayed:

Opublikowano

U mnie coś stuka, oczywiście wahacze sprawdzane, chyba amortyzator

Nie mogę tej śruby z górnych wahaczy wybić oczywiście i WD i inne odrdzewiacze były

Zostaje chyba wyciągnięcie całość ze zwrotnicą i albo wybić albo prasa

W B5 problemu tu nie było, chociaż starsze auto było

Opublikowano

sprobuj polac Coca Colą - poważnie, zostaw na parenaście minut i spróbuj wybić, można spróbować, nic nie stracisz prócz niecałych 2zł na puszkę Coli z czego większość i tak wypijesz;p

Opublikowano

Nie mogę tej śruby z górnych wahaczy wybić oczywiście i WD i inne odrdzewiacze były

Albo całość wyjąć ze zwrotnica i wtedy wymienić i tego nie ruszać do czasu wymiany wahaczy :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Wiesz co u mnie też coś stuka i też podejrzewam amortyzator bo akurat jest lekko oblany i jak co to też wymienię górne mocowania amortyzatora aby później nie rozbierać jeszcze raz tego :decayed:

He he widzę że tak nie łatwo z tymi śrubami trzymającymi te górne wahacze :decayed:

Już zamówiłem sobie na zapas w ASO 2 śruby wraz z nakrętkami w razie czego gdyby uległy jakiemuś dziwnemu zniszczeniu :kox:

Choć jedna śruba po jednej stronie była już odkręcana tak więc może będzie z nią mniej problemów :decayed:

Jak wymienię to zdam relację jak mi poszło. W razie problemów użyję nawet "Coca- Coli " :decayed:

A z Okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia to życzę wszystkim miłośnikom 4 srebrnych kółek bezawaryjności , bezpiecznego i jak najdłuższego użytkowania :>

Zdrowych i pogodnych Świąt

And

Happy New Year 2012 :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

ja w swoim audi B6 wymieniałem w listopadzie amory przód i tył jedna strona wyszła bez problemów a druga z cała zwrotnicą inaczej się nie dało tył bez żadnych problemów

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Jestem już po wymianie amortyzatorów i to jak koledzy mówiliście nie była łatwa sprawa :confused4:

Próbując samemu zrobić tę wymianę to za czorta nie dałbym rady bo nawet lewa strona co była śruba wyciągana z 1,5 roku temu była tak zapieczona że nie szło ją wybić na samochodzie za żadne skarby :confused4:

A że naszło mnie to w okresie po świątecznym to oddałem do mechanika i z tego co mi mówił że musiał wyciągać całą kolumnę zarówno lewą jak i prawą na stół i wtedy wybijać tę śrubę trzymającą górne wahacze. Wyczyścił otwory tych śrub aby w przyszłości nie było takich problemów na przyszłość :decayed: Ale to zobaczymy w przyszłości :naughty:

Przed wymianą amorków przednich to miałem lekki stuk w lewym kole podczas przejeżdżania przez nierówności poprzeczne , a po wymianie jak ręką odjął :decayed: Nastała cisza , spokój i wróciło zadowolenie z posiadania Audi A4 B6 :)

A co do tylnych amorków to sam je wymieniłem i nie było większych problemów. Troszkę trudne dojście było do śruby mocującej amortyzator :) Oraz do odkręcenia jej trzeba było użyć odpowiedniej siły :decayed:

Dzięki wszystkim za zainteresowanie moim tematem i sugestie w tym temacie :)

wszystkiego dobrego w Nowym Roku , zero stuków w zawieszenie i bezawaryjnej pracy naszych samochodów :naughty:

Opublikowano

Czeka mnie podobna sytuacja ale z wymianą sprężyn i problemem jest ta właśnie górna śruba. Myślałem jej nie ruszać tylko zdemontować całą kolumnę razem ze zwrotnicą i górnymi wahaczami. Robił ktoś tak u siebie czy też są jakieś problemy

Tutaj poglądowe zdjęcie jak by to miało wyglądać po wyciągnięciu. Czy w takim stanie jak na zdjęciu jest możliwość wymiany sprężyn bez odkręcania tej jednej śruby.

2029270489

Opublikowano

Pakero ile dałeś za wymianę?

Opublikowano

musisz odkręcić wahacze górne i tą nakrętkę ona trzyma sprężynę ale sprężyna musi być ścisnęta [br]Dopisany: 06 Styczeń 2012, 21:01_________________________________________________wymiana amorów przód to ok 50-60zł za 1 szt. tył jest tańszy

Opublikowano
  • Autor

Mnie mechanik skasował z 160 zeta z wymianą obydwu amorków na przodzie :confused4:

Sam męczłbym się pewnie z cały dzień i nie wiadomo czy bym zrobił to w przeciągu dnia ;/ jedyny powód to brak czasu a że znajomy mechanik w ten dzień miał wolniejszy termin to zrobił mi prawdę mówiąc od ręki :wink4:

Z tego co robił to wyciągał całe kolumny na stół i wymieniał te nieszczęsne śruby na nowe które zakupiłem w ASO jednocześnie przeczyścił otwory tych śrub aby później nie było z nimi aż tak wielkiego problemu :)

A także zleciłem mu wymianę górnych mocowań amorków dla pewności aby nie stukały później :>

Choć domyślam się że i tak na dłuższą metę to nie pomoże to czyszczenie czy też przewiercenie wiertłem tych otworów :confused4: ale zawsze trzeba mieć nadzieję że to coś pomoże na przyszłość :wink4:

W tej cenie też sprawdził mi resztę wahaczy prowizorycznie :decayed: i stwierdził że są dobre choć ideału nie oczekuję po 230 000 km na polskich drogach :rolleyes:

Czeka mnie podobna sytuacja ale z wymianą sprężyn i problemem jest ta właśnie górna śruba. Myślałem jej nie ruszać tylko zdemontować całą kolumnę razem ze zwrotnicą i górnymi wahaczami. Robił ktoś tak u siebie czy też są jakieś problemy

Tutaj poglądowe zdjęcie jak by to miało wyglądać po wyciągnięciu. Czy w takim stanie jak na zdjęciu jest możliwość wymiany sprężyn bez odkręcania tej jednej śruby.

2029270489

Myślę że tak jak kolega garbi89

cytuję

musisz odkręcić wahacze górne i tą nakrętkę ona trzyma sprężynę ale sprężyna musi być ścisnęta [br]Dopisany: 06 Styczeń 2012, 21:01_________________________________________________wymiana amorów przód to ok 50-60zł za 1 szt. tył jest tańszy

odkręcisz górne wahacze od mocowania amortyzatora na ściśniętej sprężynie i później odkręcisz nakrętkę na amorku to wymienisz sprężyny bez problemu

Choć moim zdaniem jeśli ci się nie śpieszy i jak masz wyciągnięta całą kolumnę to warto pokusić się o wybicie tej nieszczęsnej śruby :wink4:

Takie jest moje zdanie choć decyzja należy do ciebie :)

Opublikowano

Mnie mechanik skasował z 160 zeta z wymianą obydwu amorków na przodzie :confused4:

Sam męczłbym się pewnie z cały dzień i nie wiadomo czy bym zrobił to w przeciągu dnia ;/ jedyny powód to brak czasu a że znajomy mechanik w ten dzień miał wolniejszy termin to zrobił mi prawdę mówiąc od ręki :wink4:

Z tego co robił to wyciągał całe kolumny na stół i wymieniał te nieszczęsne śruby na nowe które zakupiłem w ASO jednocześnie przeczyścił otwory tych śrub aby później nie było z nimi aż tak wielkiego problemu :)

A także zleciłem mu wymianę górnych mocowań amorków dla pewności aby nie stukały później :>

Choć domyślam się że i tak na dłuższą metę to nie pomoże to czyszczenie czy też przewiercenie wiertłem tych otworów :confused4: ale zawsze trzeba mieć nadzieję że to coś pomoże na przyszłość :wink4:

W tej cenie też sprawdził mi resztę wahaczy prowizorycznie :decayed: i stwierdził że są dobre choć ideału nie oczekuję po 230 000 km na polskich drogach :rolleyes:

2029270489

Myślę że tak jak kolega garbi89

cytuję

odkręcisz górne wahacze od mocowania amortyzatora na ściśniętej sprężynie i później odkręcisz nakrętkę na amorku to wymienisz sprężyny bez problemu

Choć moim zdaniem jeśli ci się nie śpieszy i jak masz wyciągnięta całą kolumnę to warto pokusić się o wybicie tej nieszczęsnej śruby :wink4:

Takie jest moje zdanie choć decyzja należy do ciebie :)

Jedną stronę i tak będę musiał wybić bo jest przekręcona w środku. Ale drugiej nie planuje ruszać.
Opublikowano

puma musisz wymieniać amory i sprężyny kompletami

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem dlaczego mam wymienić amory też?
Opublikowano
  • Autor

Nie bardzo rozumiem dlaczego mam wymienić amory też?

Moim zdaniem tez nie musi wymieniać od razu amorków jeśli tylko wymienia sprężyny , to zależy od funduszy jakie ma do dyspozycji i przede wszystkim czy amorki są dobre :decayed:

Choć ja jakbym miał wymieniać to poświęciłbym się i też wymienił amorki niż później wydzierać jeszcze raz zawieszenie i dalej mordować się z nim :confused4:

Fakt faktem powinno się wymieniać parami tzn jeśli wymieniamy tylko sprężyny to zarówno lewą jak i prawą sprężynę :decayed:

Ale każdy robi jak uważa i to jego decyzja i jego auto :wink4:

A forum jest po to aby doradzić i podpowiedzieć a także zgłosić swoje uwagi i spostrzeżenia co do danego problemu :)

PS. Koledze garbi89 chodzi o to że musisz wymienić prawą i lewą sprężynę a nie tylko tą którą masz zepsutą :decayed:

I tak samo dotyczy amorków że kompletami czyli parami :naughty: