Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Pompka centralnego zamka - serwis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przez około 2 lata pompka po zamknieciu lub otwarciu drzwi z pilota chodzila przez okolo 10-15 sekund oraz w przednich drzwiach "cypelek" od zamykania nie poruszal sie, ale drzwi sie zamykaly. Postanowilem pojechac z tym do elektromechanika ze wzgledu na brak czasu. Elektromechanik przy odbiorze ladnie otwarl drzwi i powiedzial ze naprawione, ze cos spadlo w przednich drzwiach (chyba ten metalowy precik co wysuwa ten cypelek) zalozyl go. Po czym podjezdzam pod dom, probuje zamknac a tu nic, pompka ani drgnie. Jade wiec z powrotem do niego, on stwierdza ze pompka juz chodzila na trybie awaryjnym i spalila sie. Musze kupic nowa, on wymieni. Czy to nie dziwne ? przed caly czas dzialala, nagle zepsula sie przy wyjezdzie od elektromechanika.

Jak sprawdzic czy to napewno silinczek sie spalil czy moze jednak inny powod ?

Acha gdybym mial kupic to jaki model do AFN 5b, 1.9 tdi, rok 1997, avant. ? (otwierane z pilota)

Opublikowano

Nie ma czegos takiego jak tryb awaryjny tryb pracy pompki. Ma jedynie zabezpieczenie przed zbyt dluga prace w przypadku nieszczelnosci ukladu pneumatycznego. Skoro u Ciebie pracowala przez 15 sek przy otwieraniu i zamykaniu to najprawdopodobniej miales wlasnie jakas nieszczelnosc i pompka nie dawala rady od razu odpwiedneigo cisnienia. Rozumiem ze pompka nie pracuje teraz w ogole? Powodem niedzialajacych pompek sa tez dosc czesto zimne luty i awarie wirnikow. Sprawdz jaki masz nr pompki to sprobuje podeslac Ci schemat wtyczki zebys sprawdzil czy dostaje sygnal z zamkow.

Opublikowano

Hmm to czyzby pan serwisant probowal mnie zrobic ... ?

Mój typ pompki to 8L0862257E - powiedzial bym kupil obojetnie z jakim indexem literowym, gdyz i tak nie mam alarmu fabrycznego tylko osobny.

Wlasnie jak odjechalem od serwisu, to bylo tylko takie delikatne "pyk" przy klikaniu na zamkniecie centralnego w drzwiach. A przyjechalem do niego ponownie ze zla pompka 4AO862257J, podobno cos probowal przelozyc (wirnik chyba) ale mu sie nie udalo. I teraz pompka inaczej pracuje, takie 5 sekundowe delikatne bardzo "pffff" :)

Podeślij ten schemacik wtyczki prosze.

Opublikowano

Podeslij email na PW to puszcze

Opublikowano

Ok z podłączeniem (wtyczkami) już wszystko wiem, tylko teraz mam do kupienia w dobrej cenie 8D0 zamiast 8L0 - czym ona się różni ? tzn. z pewnością wieloma funkcjami, tylko czy będzie ona możliwa do podłączenia, bo z tego co widzę to wtyki wyglądają tak samo, rurki są również 2.