pastaldo Opublikowano 19 Grudnia 2011 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Witam, Jest ktoś kumaty w tej dziedzinie i podpowie? Chodzi o to że rozbierałem zegary prawie na części pierwsze (nie odczepiałem wyżej wymienionych zegarów od tej pleksi co rozprasza światło) i po złożeniu wszystko działa oprócz tych 2 zegarów. Wskazówki stoją nieruchomo na pozycjach na których były w momencie składania zegarów. Nie pomyślałem nad tym żeby je ustawić ręcznie na min wartości gdyz zawsze jak to robiłem to po podłaczeniu wszystko się ustawiało samo. W związku z tym planuje je jeszcze raz wyjąć. Każdy z nich ma chyba 3 takie bolce które sa stykami z płytą główną. Na które bolce podac i jakie napięcie żeby sprawdzić czy one żyją? Bo najpierw chciałbym wykluczyć ich uszkodzenie a potem szukać dalej (choć dziwne że 2 na raz by padły). Na płycie nie były stosowane żadne zabiegi które mogły by powodowac jakies zwarcia itp. Z góry dzięki za podpowiedzi. PS. ma ktoś schemat pinów w kostkach licznika? Zegary 1997 VDO na 2 wtyczki żółta i niebieska.
Rafal_ Opublikowano 19 Grudnia 2011 Opublikowano 19 Grudnia 2011 ma ktoś schemat pinów w kostkach licznika? Zegary 1997 VDO na 2 wtyczki żółta i niebieska. Złącze wielostykowe, 26-stykowe, niebieskie 1 - Niewykorzystane 2 - Zadziałanie brzęczyka 3 - Zacisk 15 4 - Zacisk 15 5 - Niewykorzystane 6 - Zacisk 61 7 - Hamulec ręczny/zakłócenie działania hamulca 8 - ABS, sygnał bezpośredni 9 - Poduszka bezpieczeństwa, sygnał bezpośredni 10 - CAT 11 - ABS, sygnał zwrotny 12 - Poduszka bezpieczeństwa, sygnał zwrotny 13 - Światło postojowe po prawej stronie 14 - Wyłącznik zapłonu styk S 15 - Niewykorzystane 16 - Niewykorzystane 17 - Zadziałanie gongu 18 - Ciśnienie oleju 1,8 bar 19 - Zacisk 58d 20 - Poziom płynu chłodzącego 21 - Kierunkowskaz prawy 22 - Światła drogowe 23 - Wejście prędkościomierza 24 - Płyn hamulcowy 25 - Klocek hamulcowy 26 - Światło postojowe po lewej stronie Złącze wielostykowe 26-stykowe, żółte 1 - Zacisk 58 2 - Zacisk 58 3 - Sygnał liczby obrotów 4 - Sprężarka układu klimatyzacji 5 - Wyświetlanie godziny 6 - Sygnał prędkości 1 7 - Sygnał prędkości 2 8 - Czujnik stykowy drzwi kierowcy 9 - Zacisk 30 10 - Zacisk 30 11 - Niewykorzystane 12 - Ostrzeżenie o rezerwie paliwa 13 - Kierunkowskaz lewy 14 - Niewykorzystane 15 - Niewykorzystane 16 - Przełącznik zamka pasa bezpieczeństwa 17 - Niewykorzystane 18 - Zacisk 31 19 - Zacisk 31 20 - Przewód diagnostyczny 21 - Niewykorzystane 22 - Niewykorzystane 23 - Lampka sygnalizacyjna rozgrzewania świec 24 - Immobiliser 25 - Czujnik poziomu paliwa 26 - Czujnik temperatury płynu chłodzącego
pastaldo Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2011 Dzięki Rafal_ a co do sprawdzenia tych gajgerków nikt nic nie wie?
Rekomendowane odpowiedzi