Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AKE] A4 B6 2.5 TDI 180KM Quattro] Wymiana głowic? Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! parę dni przed świętami po wyjściu z pracy i odpaleniu auta samochód zaczął

"chodzić" jak stary traktor i delikatnie kopcił. Nie wiedziałem co jest więc

zadzwoniłem po lawetę i odholowałem do warsztatu Audi w Katowicach na ul. Kościuszki.

Dziś do mnie zadzwonili i powiedzieli, że mam do wymiany głowice ( wałki rozrządu,

popychacze, dźwigienki na głowicach ...) koszt ok 9000zł i przy okazji dobrze było

by zmienić rozrząd cena ok 3500zł :(

Przeraża mnie to i dlatego bardzo Was proszę o pomoc, rady, gdzie, u kogo mógłbym

to zrobić.

Osobą, które mi pomogą postaram się jakoś odwdzięczyć !

Opublikowano

W tych silnikach to standard wałki i dźwigienki ale co się dopatrzyli w głowicy trudno mi powiedzieć.Rozrząd jak już czas to wymień ale ceny to trochę zabójcze.Wypadało by sprawdzić te wałki czy są podtarte czy po prostu same popychacze nie padły i nie trzymają ciśnienia

Opublikowano

ceny mają kosmiczne :sick3:

Opublikowano

zabieraj auto z serwisu ceny kosmiczne , znajdź jakiegoś dobrego mechaniora bo te ceny to prawie połowa auta

Opublikowano

Tak dla wiedzy odnośnie cen

te walki so goowno warte - po tygodniu wyciagalem to z silnika ... sa to walki regenerowane i oxydowane - final jest taki - walki sa za twarde i pekaja (mikropekniecia) w miejscach gdzie byly spawane (napawane) - moja przygoda z ta firma skonczyla sie na opinii rzeczoznawcy i zwrocie kasy za walki ... reszta byla OK (dzwigienki/popychacze/pastylki)
Opublikowano

Tak dla wiedzy odnośnie cen

te walki so goowno warte - po tygodniu wyciagalem to z silnika ... sa to walki regenerowane i oxydowane - final jest taki - walki sa za twarde i pekaja (mikropekniecia) w miejscach gdzie byly spawane (napawane) - moja przygoda z ta firma skonczyla sie na opinii rzeczoznawcy i zwrocie kasy za walki ... reszta byla OK (dzwigienki/popychacze/pastylki)

Pewnie masz racje skoro to przerabiałeś.Pytanie tylko czy u niego wałki są do wymiany?Na tej stronie co podałem nie doczytałem,że regenerowane :hi: ale po to jest forum by doradzać i wspomagać swoimi doświadczeniami jak kolega :good:

Opublikowano

przy obecnyhc cenach nowych walkow pchanie sie w regeneracje to jak mycie prezerwatyw

cena wymiany rozrzadu + naprawa podwaza sens naprawy tego silnika...wymiana na inne v6tdi wyjdzie jeszcze drozej - szukaj spryciuli mechanika co Ci zamontuje np 1,9tdi 130konnego - pewne zrodlo mui byc bo te "PD"ki tez czasem problemy maja (mieszaja paliwo z olejem, pompki siadaja - jak to silniki.... cos zawsze pasc moze ale w naprawach tansze i rozrzad tanszy)

Przy cenie 6pln/1L ropy roznica zuzycia paliwa R4 vs V6 podnosi sens tej operacji

Przemek

Opublikowano

szukaj AVFa na swapa

Opublikowano

Kup wałki kolbensmitch-chyba dobrze piszę-razem z całym osprzętem(pastylki,dzwigienki itd.) w wersji poprawionej z roku 2003.Taki zestaw kosztuje 2800-3000zł.Do tego odmę jak silnik ma duży przelot bo po rozbiórce walków jest na wierzchu,a później dużo roboty a wymiana pewna tak jak wałki,cena 200-300zl.Mechanicy biorą różnie.Ojciec robił wałki w A6 w tamtym roku i za wałki,odmę,olej, komplet filtrów,termostat,czujnik temp. i wachacze z robotą dał 5300,800zł. robota.Nie słuchaj podpowiedzi typu kup silnik 1.9 bo to piszą ci co nigdy nie jechali 2.5 180ps.Pzdr

Opublikowano

podstawowym pytaniem jest w dalszym ciągu "jak długo zamierzałeś jexdzic tym autem" jeśli do śmierci to rób co trzeba i niestety ale nie kombinuj i nie oszczędzaj na częściach. Natomiast jeśli myślałeś o zmianie auta to ja bym je zmienił w tej chwili. Sam mam 2.5 stare to fakt, miało byś zadbane (od znajomego dobrego) okazało się że debile je robili i wszystko zemściło się juz kiedy auto jest w moim posiadaniu.

Wiem że jest to cholernie ciężka decyzja ale poczekaj i na spokojnie się zastanów co by było dla Ciebie najlepsze. Tu na forum chłopaki tobie wrzucą pomysły a ty wszystko przeanalizuj i zrób jak uważasz.

Pozdrawiam i powodzenia.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowie tak właśnie robię, staram się przeanalizować wszystko co będzie się najbardziej opłacać, zamiana silników nie wchodzi w grę 2,5 to 2,5 i każdy kto tym jeździ nigdy nie zamieni to, że pali 10/100 to każdy przy zakupie chyba wiedział. Autem chciałbym pojeździć jeszcze z 2 lata i kupić coś nowszego.

Opublikowano

najpierw pożądna diagnoza :wink4::good:

jak się zdecydujesz na remont to najważniejsze byś miał majstra ,który Ci ogarnie sprawę złożenia wszystkiego do kupy tak jak być powinno :wink4::good: ,a niestety z tym bywa różnie -na sobie to odczułem :confused4:

najpierw poszukaj kogoś kto to robi na co dzień i komu można faktycznie zaufać ,popytaj wśród znajomych ,którzy takie remonty robili w swoich V-kach

Opublikowano

popytaj wśród znajomych ,którzy takie remonty robili w swoich V-kach

ale to nie jest remont ... wymiana walkow jest rownoznaczna z wymiana rozrzadu (wszystko za jednym zamachem) - do tego zestawu dorzuc profilaktycznie termostat - odme i czyszczenie lopat turbulun - spokoj gwarantowany na lata - przy zalozeniu ze olej bedziesz wymienial co 10-max 15kkm ...
Opublikowano

Ty leo chyba na oczy nie widziałeś rozebranej V-ki?

[br]Dopisany: 01 Styczeń 2012, 19:22_________________________________________________sorki ale to jest remont :gwizdanie:

Opublikowano

Ty leo chyba na oczy nie widziałeś rozebranej V-ki?

:cool1:

P5200093.JPG

wg. mnie sciagniecie glowic i rzezba z zaworami etc. - to jest remont

Opublikowano

No dobra co i tak nie zmieni faktu ,że ja dzisiaj bym się 2 razy zastanowił ,gdybym miał rozbierać silnik i remontować(wymieniać wg.leo) rozrząd kompletny ,hydraulikę ,wałki , czyścić doloty, u mnie była dodatkowo głowica po stronie pasażera zmieniana ze wszystkimi zaworami ,sprężynami zaworowymi i resztą gratów .

Nie wiem ,czy dałbym się namówić raz jeszcze na taki wydatek -wątpię.

Koszty przewyższają 70% wartości auta więc niejako to przestaje być logiczne.

Opublikowano

No dobra co i tak nie zmieni faktu ,że ja dzisiaj bym się 2 razy zastanowił ,gdybym miał rozbierać silnik i remontować(wymieniać wg.leo) rozrząd kompletny ,hydraulikę ,wałki , czyścić doloty, u mnie była dodatkowo głowica po stronie pasażera zmieniana ze wszystkimi zaworami ,sprężynami zaworowymi i resztą gratów .

Nie wiem ,czy dałbym się namówić raz jeszcze na taki wydatek -wątpię.

Koszty przewyższają 70% wartości auta więc niejako to przestaje być logiczne.

no to jak byś teraz postąpił??

Opublikowano

szukał bym używki na chodzie by móc posłuchać jak pracuje :gwizdanie: ............koszt remontu jest zbyt duży do wartości autka niestety no chyba ,że ktoś zakłada ,że będzie autkiem śmigał jeszcze 5 lat :wink4:

Opublikowano

Dzięki Panowie tak właśnie robię, staram się przeanalizować wszystko co będzie się najbardziej opłacać, zamiana silników nie wchodzi w grę 2,5 to 2,5 i każdy kto tym jeździ nigdy nie zamieni to, że pali 10/100 to każdy przy zakupie chyba wiedział. Autem chciałbym pojeździć jeszcze z 2 lata i kupić coś nowszego.

ten silnik zubozy Ciebie okolo 6kola... jezeli bedziesz chcial to w ASO robic to 10 moze byc malo...

Pewnie ten silnik ma zwyczajnie zjechane walki a to sie nie stalo 3 dni temu ale od dluzszego czasu a gdy doszlo juz do max zjechania to wysypala sie hydraulika (to wariant optymistyczny - jezeli przyjdzie zrzucac glowice to dojdzie z 1000pln) to wspaniale 2.5v6tdi 180konne mialo pewnie ze 160koni max 9bo bez wlasciwego otwierania sie zaworow nie ma wlasciwego napelniania cylindrow (czyli tyle co plebejski/nie elitarny v6/ 1.9tdi 130ps na czipie)

Poczekam na raport kosztowy po naprawie - opisz prosze co ile kosztowalo

Nie masz wiedzy na temat stanu tego silnika przed zgonem bo moze sie okazac, ze np pompa vp44 zyje ostatkiem sil (3 kola remont)... ze T zjechane wymaga naprawy bo np juz ladowania nie trzyma, luzy na wirniku itp...

moze wyjsc to drogo wszystko a gdy sie nie znasz to nie potrafisz zweryfikowac slow mechanika

Pozdrawiam,

Przemek