Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BAU] Tiptronic - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie jestem szczesliwym posiadaczem audi a4 2004 rok 2,5 tdi ze skrzynią tiptronic. I nurtuje mnie sprawa tego rodzaju że gdy ruszam na maleńkim gazie na D z 1 na 2 przerzuca elegancko z 2 na 3 to jest cos takiego jak by pół biegu i później cał bieg przeskoczy na 3. Co to może być? czy to tak ma byc czy to jest juz jakis problem.? Bardzo proszę o podpowiedź gdyż no pierwszy raz mam automat i sie nie znam. ;(

[mod]Gdzie jest prefix!? - poprawiłem kolejne wylądują w koszu[/mod]

Opublikowano

Jaśniej kolego jaśniej prosze !

Opublikowano

jest to normalne,nie ma sie czym przejmowac

Opublikowano

Po wrzuceniu 3 włącza się lock-up czyli blokada konwertera stąd wrażenie podwójnego przełączania.

Opublikowano
  • Autor

fajnie koledzy ze mi pomogliscie bo myslalem ze to jakis problem. jeszcze jedna mam sprawe gdyz np podczas zmiany biegu z D na R czuję takie lekkie szarpniecie. albo np tak jak bym mial luz na czyms. auto jest w quatro znajomy ma a6 tez w quattro i mowi ze to normalne, nie da sie tego wyeliminowac?

Opublikowano

Raczej normalne, u mnie też tak jest.

Opublikowano

Nie masz żadnych niepokojących objawów;) :good:

Opublikowano
  • Autor

a powiedzcie mi chłopaki czy np jak z rana odpalicie nasze furaki z tiptronic-iem to odrazu jak podjedziesz pod górkę i masz bieg D to trzyma wam że nie leci delikatnie do tyłu czy delikatnie sie toczy do tyłu. bo jak sie przejade kawałeczek i skrzynia lekko sie zagrzeje to juz trzyma fajnie na d i na r tez a na zimnym lekko mi ucieka auto do tyłu co to moze byc?

Opublikowano

musi trzymać nawet na zimnym oleju :wink4: ,mój staruszek przynajmniej jeszcze :gwizdanie: trzyma :wink4:

Opublikowano
  • Autor

na małym przechyleniu trzyma ale jak mam baardzo dużą góre np jak jestem w górach to delikatnie puszcza do tyłu. Co to moze byc?

Opublikowano

na małym przechyleniu trzyma ale jak mam baardzo dużą góre np jak jestem w górach to delikatnie puszcza do tyłu. Co to moze byc?

Na dużych wzniesieniach na D bez dodawania gazu auto zjedzie do tyłu, na wolnych obrotach ciśnienie oleju w konwerterze nie utrzyma półtorej tony w miejscu, na niewielkich wzniesieniach za to auto powinno co najmniej sie zatrzymać. Także nie masz się czym przejmować :wink4:

Tiptronik nie gryzie, a jak się popsuje to się go naprawia albo wymienia i jest git :kox:

Opublikowano

Ten przeskok z 2 na 3 jest zawsze przy tej samej prędkości? :) Mam to samo :) [br]Dopisany: 24 Styczeń 2012, 14:36_________________________________________________Ten przeskok z 2 na 3 jest zawsze przy tej samej prędkości? :) Mam to samo :)

Opublikowano
  • Autor

TAK zawsze przy tej samej predkości tzn moze nie tyle predkosci co obrotach. a jesli chodzi o małe wzniesienia to trzyma go idealnie tak jak mowisz ze nawet sie zatrzymuje jak i na wstecznym tak i na biegu Drive. stoi ale jak mu fest góre dam to lekko sie stacza do góry bez gzu a jak mu troszeczke dołoże to trzyma. :) tak ze dzieki ze mnie uspokoiłes :) ale wzniesienie naprawde duze było a moja furka to 1,8 tony waży:)