Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 ASB] Problem z silnikiem, trzesie na postoju...proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

też możliwe

Opublikowano

U mnie się poprawiło po wywaleniu DPF`a ( też troche telepało na jałowym biegu ). Przed tym zabiegiem miałem problem głównie z przybywającym olejem i dymieniem z wydechów. Także nie wiem czy to pomoże ale warto sprawdzić co u Ciebie jest z tym DPF

Opublikowano
  • Autor

Przybywający olej i dymienie to typowe objawy wtryskiwaczy lejacych, ale że dpf może takie cyrki wyprawiać to nie slyszalem. U mnie ani nie przybywa oleju ani nie dymi...Auto jest wlasnie w aso wyciagaja wtryski i maja dać nowe uszczelnienia, zamontuja zaadoptuja i zobaczymy.

Opublikowano

powodzenia :good:

Opublikowano
  • Autor

Jestem już po oględzinach w ASO i wyszło tak: wyciągneli wszystkie wtryski, zmienili uszczelnienie, wsadzili spowrotem zaadoptowali i niestety problem się nie rozwiązał. Okazało się że lewa głowica jest ok, tam praca wtryskiwaczy nie budzi zarzutów natomiast problem jest w głowicy prawej. Zmierzyli ciśnienia i wyszły po 23bary czyli regeneracja zaworów pomogła gdyż przed naprawą było 15 bar w 2 cylindrach. Generalni 100% pewności nie ma że to wina wtryskiwaczy ale wszyscy stawiają na nie. Trzeba wymienić 3 wtryski i powinno pomóc.

Opublikowano

Zaloguj teraz grupy 72-77.

Cisnienie na szynie sprawdzone ??

Opublikowano
  • Autor

Blok 13 : (wartości pływają)

0.38

-0.56

0.19

Blok 14: (wartości są stabilne)

-0.14

0.00

0.05

Blok 72 : 12/0/0

Blok 73 : 0/0/0

Blok 74 : 14/28/6

Blok 75 : 22/26/6

Blok 76 : 26/32/4

Blok 77 : 18/38/12

Tak to wygląda. Tak dla upewnienia blok 72,73,74 to głowica od pasażera ?

ASO sugeruje aby wymienić 3 wtryski w głowicy od pasażera, tam gdzie wartości odchyłki dawki paliwa pływaja.

Zastanawia mnie jedna rzecz, wtryski 72 i 73 są najlepsze i skoro są w głowicy od pasażera to czemu tak pływają dawki i po co je wymieniać skoro niby są najlepsze?

Z tego co wiem to tłoki chodzą tak 142536 , i jak nie domaga wtrysk np 4 (który jest w głowicy od kierowcy) to czy wtrysk następny czyli 2 stara się wyrównać pracę silnika korygując dawke. I tak naprawdę to wtryski w głowicy od kierowcy siedzą? czy tak może być czy to wtryski siedzą te które pływają????

Opublikowano

Przybywający olej i dymienie to typowe objawy wtryskiwaczy lejacych, ale że dpf może takie cyrki wyprawiać to nie slyszalem. U mnie ani nie przybywa oleju ani nie dymi...Auto jest wlasnie w aso wyciagaja wtryski i maja dać nowe uszczelnienia, zamontuja zaadoptuja i zobaczymy.

Też tak myślałem i na początku wymieniłem same wtryski (mimo iż stare nie miały wcale dużych odchyłów).

Niestety problem nie minął (troszkę się poprawiło ale nie do końca) i w drugim rzucie poszedł DPF. Tym razem było po problemie.

Piszę to tylko tak dla wyjaśnienia bo nie upieram się, że u Ciebie jest ten sam problem, a nawet myślę, że to coś innego.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Tzn co było z dpf i co zrobiłeś ?

Opublikowano

Z tego co wiem to tłoki chodzą tak 142536

Wg mnie kolejnosc zaplonow w tym silniku to 1-4-3-6-2-5

Opublikowano
  • Autor

Możliwe, że jest taka kolejność.

Opublikowano

Tzn co było z dpf i co zrobiłeś ?

po prostu wywaliłem ( oczywiście mechanicznie i programowo )

od tej pory nie mam już problemów z trzęsieniem, dymieniem i przybywającym olejem.

Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat procesu ustalania odchyłek dawki paliwa na poszczególnych wtryskach, mianowicie od czego zależy :

1) Czy odchyłka dawki paliwa wtryskiwacza 1 jest zależna tylko od wygenerowanej mocy w poprzednim suwie cylindra 1.Czyli układ sterowania zmieniając dawkę paliwa na konkretnym wtryskiwaczu bierze pod uwagę poziom wytworzonej mocy w poprzednim suwie tylko tego cylindra w którym pracuje ten wtryskiwacz.

2) Czy odchyłka dawki paliwa wtryskiwacza 1 jest zależna od bezpośrednio poprzedniego cylindra w którym była generowana moc (który leży w przeciwnej głowicy ).

3) A może te 2 różne układy są w jakiś sposób sprzężone ?

Zna ktoś odpowiedź na to pytanie :D:D??

Znając tą odpowiedź będzie można łatwiej określić dokładne miejsce awarii, tzn którą głowicę rozbierać albo który wtrysk wymienić.

Opublikowano

O mechanizmie stabilizacji biegu jalowego mozna poczytac na forum. W pewnym stopniu opiera się on o kolejnośc zapłonów i polozenie wału korbowego.

Ale...

Na podstawie odczytów z VAG/VCDS... nie mozna podjąc decyzji o wymianie wtryskiwaczy tylko diagnoza w serwisie Bosch ktory ma sprzet do sprawdzania wtrysków piezo.

Opublikowano

sprawdż pompe zasilającą ma dawać na jałowym od 3,5 -7 bar jak pulsuje ciśnienie to wina pompy i z tąd odchyłki w dawkach.

Opublikowano
  • Autor

Pompa jest ok, bo korekty latają tylko na jednej głowicy.[br]Dopisany: 02 Luty 2012, 18:54_________________________________________________Witam ponownie, podjąłem kolejne kroki w celu zlikwidowania nieszczęsnego huśtania silnikiem na biegu jałowym, mianowicie : zostały wymienione 3 wtryskiwacze na głowicy po stronie pasażera z powodu latających korekt dawek paliwa (blok 13) , w efekcie korekty dawki paliwa zarówno na głowicy od pasażera jak i od kierowcy są niemal idealne, oscylują wokół 0 z maksymalnymi odchyłkami +/- 0.2.

Ten zabieg poprawił pracę silnika jeśli chodzi o wydawane dźwięki tzn: pracuje bardziej miękko...Jednak przykrością stwierdzam, że problem kołysania silnikiem na biegu jałowym nawet w najmniejszym stopniu nie został rozwiązany :(

Zostały sprawdzone ciśnienia w cylindrach i wyszły ok 24 bary +/- 0.3 bar, czyli są ok .

Kołysanie zaczyna się tylko i wyłącznie na obrotach 750 kiedy motor jest rozgrzany, jak jest zimny i utrzymuje wyższe obroty pracuje idealnie...

Podobnie jest po trasie, na biegu jałowym pracuje ok ale jak sobie popracuje chwile to zaczyna kołysać.

Z parametrów silnika wynika, że jest extra ale i tak jest lipa, wtryski nie pomogły i cholera wie co to może być.

Ma ktoś jakieś pomysły?