sowiq Opublikowano 14 Listopada 2013 Opublikowano 14 Listopada 2013 Jaki jest koszta całego oświetlenia QQ1 ( piny wtyki itd ) ?I czy naprawde kazdy potrafi to zrobic Koszty sprawdzisz mniej-więcej tutaj: sklep.gajos.com.pl Ja ze swojej strony polecam kupić na Allegro całe wiązki kabli, tudzież całe boczki ze wszystkimi częściami jak znajdziesz w miarę tanio. Ja zakupiłem całe boczki, bo wyszło taniej niż zakup przełącznika do składania lusterek bocznych, który był mi potrzebny Jeśli masz trochę smykałki, to bez problemu to wyrezasz Roboty nie jest dużo, a satysfakcja będzie
melon31 Opublikowano 14 Listopada 2013 Opublikowano 14 Listopada 2013 Jaki jest koszta całego oświetlenia QQ1 ( piny wtyki itd ) ?I czy naprawde kazdy potrafi to zrobic Koszty sprawdzisz mniej-więcej tutaj: sklep.gajos.com.pl Ja ze swojej strony polecam kupić na Allegro całe wiązki kabli, tudzież całe boczki ze wszystkimi częściami jak znajdziesz w miarę tanio. Ja zakupiłem całe boczki, bo wyszło taniej niż zakup przełącznika do składania lusterek bocznych, który był mi potrzebny Jeśli masz trochę smykałki, to bez problemu to wyrezasz Roboty nie jest dużo, a satysfakcja będzie Dzieki kolego mam nadzieje że mi sie przyda i ogarne to
fly07 Opublikowano 14 Listopada 2013 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zadałeś filozoficzne pytanie . Facet, co nie wie jak trzymać śrubokręt i do czego jest kalafonia - na pewno tego nie zrobi. I niech się za to nawet nie zabiera: jak coś spieprzy, to pójdzie zwarcie i można powąchać smród palonej izolacji.... Jak coś dłubałeś w elektryce i kumasz schematy - dasz radę...
andynl Opublikowano 16 Listopada 2013 Opublikowano 16 Listopada 2013 Po pięciu dniach ślęczenia i wlepiania gał w monitor kompa można spokojnie zakumać schematy:wink: No ale są też ludzie jak mój siostrzeniec co w wieku 21 lat nie potrafi bez kalkulatora do 20 liczyć wtedy lepiej niech się nie czepia:decayed:
tomek1214 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Panowie potrzebuje pomocy. Mianowice na dniach będe montował lampki oświetlenia nóg (tylko przód). Cześci zamówiłem. Sterownik komfortu 8K0 907 063 N. Zamieszczam szkic z podłączeniem i proszę o skomentowanie. (konkretnie o wpięcie pinów do modułu) Rozumiem że w kostce A5 T32a są wolne sloty w które należy wcisnąć 2 piny ( + i -)(000 979 009 E ?). Tylko w jakie ;-) ??? I jeszcze jedno czy cała instalacja może być kablem 0.35 mm?? Z góry dziękuje za wszelakie sugestie. :-)
sowiq Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Źle, tzn nie do końca dobrze [-] podłączasz do jakiegoś punktu masy ( http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-133/bezpieczniki-przekazniki-punkty-masy-umiejscowienie-sterownikow-284465/ ). [+12] dla oświetlenia nóg z przodu bierzesz z modułu według schematu załączonego przez WRC, T32a/17. Dla nóg z tyłu T17l/14 Tak jak pisał WRC w pierwszym poście - 0.35mm jest w sam raz.
tomek1214 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Szczerze to na oczy nie widziałem jeszcze tego modułu, ale z schematu wynika że mase wpinam gdziekolwiek, a + do miejsca nr 15 we wtyce "A5 T32a". PS. Wiem że zadaje laickie pytania. Ale wole się upewnić :-)
sowiq Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 mase wpinam gdziekolwiek, a + do miejsca nr 15 we wtyce "A5 T32a". Prawie dobrze. Ale pin 17, a nie 15
tomek1214 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Rozumiem że + z 2 lampek mostkuje i wpinam do kostki a5 T32a w pin nr. 17. Mase również mostkuje i wpinam w punkt masy. OK Natomiast nie rozumiem dlaczego na schemacie zaznaczone jest B479 oraaz T12k/2 oraz punkt 76 nie jest podciągnięty do masy. Mógłbys mi to wytlumaczyc ???
wrclaguna Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2013 Wtyka T12k/2 (brazowa) jest w schowku pasazera, lampka ORI idzie poprzez nią własnie . Mozemy to pominąc Jesli chodzi o punkt 76 w programie ELSA przenosi nas do puntu masy od m.in (sterownik blokady kolumny kierowniczej ) Punty masy masz w tym watku ===> http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-133/bezpieczniki-przekazniki-punkty-masy-umiejscowienie-sterownikow-284465/#post3741783
tomek1214 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Dziękuje pięknie :-) I ostatnie z serii laickich pytań :D czy jak odepne wtyke A5 w celu wciśnięcia pinu +. Muszę odpiąć klemę?? I jeszcze jedno. Wg. schematu przewód - (masa) jest 0.5 mm czy faktycznie trzeba taki zastosować ?????
andynl Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 "I ostatnie z serii laickich pytań :D czy jak odepne wtyke A5 w celu wciśnięcia pinu +. Muszę odpiąć klemę??" Kilka postów wyżej pytałem o to samo:decayed: odpowiedź brzmi :wink:"Nie musisz odłanczac klemy z akumulatora , kluczyk nie wciskaj do stacyjki ." ---------- Post dopisany at 22:20 ---------- Poprzedni post napisany at 22:17 ---------- A tak całkiem na marginesie piszesz że masz moduł 63N a na zdjęciu widać 63M (no chyba że zdjęcie tylko poglądowe ma być?)
tomek1214 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 AAAA fakt... niezauważyłem Jeśli chodzi o nr modułu. To fakt mam 63 N, a zdjęcie poglądowe tylko jest Na temat grubości kabla kolego możesz się jakoś wypowiedzieć???
andynl Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 AAAA fakt... niezauważyłem Jeśli chodzi o nr modułu. To fakt mam 63 N, a zdjęcie poglądowe tylko jest Na temat grubości kabla kolego możesz się jakoś wypowiedzieć??? W opisie stoi 0.35 ale dokładnie Ci nie powiem bo dopiero zbieram się do tego moda. Może kolega WRCLAGUNA Ci coś podpowie.
sowiq Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Na temat grubości kabla kolego możesz się jakoś wypowiedzieć??? 0.35mm to moim zdaniem wystarczający kabel dla zasilenia jednej diody LED. Pobór prądu jest tam znikomy.
tomek1214 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Oswietlenie schowka pasazera: kabelki 0.35 mm lampa ze zwykla zarowka ( moze byc od innego modelu?) I podlanczamy do modulu(ktora kostka. Pin) czy gdzies indziej?
sowiq Opublikowano 5 Grudnia 2013 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Kolego, sporo by Ci dało, jakbyś przeczytał ze zrozumieniem pierwszego posta. Stoi tam jak byk: Podłaczamy lampkę schowka do zasilania oraz masy ( grube przewody od zapalniczki ) Na początku wątka jest opis demontazu przedniej popielniczki Oczywiście robisz to zgodnie z zamieszczonym opisem - przewód od masy idzie przez przełącznik zamontowany w siłowniku schowka (pokazany na zdjęciu w pierwszym poście).
tomek1214 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Wiem kolego. Widzialem posta. Ale zastanawia mnie to czy fabrycznie tez tab bylo? Sory za OT ale zapytam. Wiem ze wg schematu wylacznik jest na masie. Ale czy wg. ogolnie przyjetych regul nie powinien byc na przewodze +
sowiq Opublikowano 5 Grudnia 2013 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Sory za OT ale zapytam. Wiem ze wg schematu wylacznik jest na masie. Ale czy wg. ogolnie przyjetych regul nie powinien byc na przewodze + Są dwie szkoły. IMO nie robi to większej różnicy, bo obwód jest tak czy siak otwierany i zamykany. Wiem kolego. Widzialem posta. Ale zastanawia mnie to czy fabrycznie tez tab bylo? Rzuć okiem na dwa schematy. Jest tam opisana cała droga przewodu od lampki aż do modułu:
Rekomendowane odpowiedzi