Jump to content
IGNORED

[ALL B6] Dziwne wskazania FIS'u


slo

Recommended Posts

Witam, kupiłem niedawno a4 b6 1.9AWX i mam problem (chyba) z fisem.

Fis jest kolorowy, auto z końcówki 2001. Czy to możliwe, żeby średnie spalanie z 25km trasy było 3L ? Zakładam że nie, więc coś jest skopane. Ponadto pokazuje ciągle 2000km zasięgu.

Dodam, że mam navi w fisie, która ma błąd połączenia z napędem w bagażniku. Dlatego też nie chodzą pokrętło i przyciski "navi", "flag", "info" i "return" obok hamulca ręcznego.

Po podpięciu pod kompa, nie wywala żadnych błędów poza tym o braku komunikacji z napędem navi. Wie ktoś co się dzieje ? Pozdrawiam serdecznie.

Link to comment
Share on other sites

Ciekawa sprawa. Gdzieś czytałem, że kolorowy fis nie występował w furach z początku produkcji. Być może miałeś wymieniany licznik i ktoś przy przekładce skasztanił coś. Błędów w liczniku żadnych nie ma?? Sprawdzałeś czy masz napęd w bagazniku??

Link to comment
Share on other sites

hej, raczej przekładki być nie powinno, ale reki sobie nie dam uciąć. Błąd jest przy navi jak podpinałem pod diagnostykę. Komp nie ma połączenia z napędem w bagażniku. płyta się nie wysuwa, nie reaguje na naciśnięcie "eject"

Co do wskazań, z 250km mam średnią 3,6 trasa/miasto.. Czyli na oko dwa razy za mało. prędkość średnia też, teraz jest ok 35km/h a powinno być na oko 50-60km/h

Link to comment
Share on other sites

Prędkość średnia jest dobra, ja mam średnią 50 z odcinka 60 km, ale gdy jadę 110 :E

Link to comment
Share on other sites

a spalanie złe.. Wie ktoś jak wyjąć ten napęd z bagażnika ? pomocy :)

Link to comment
Share on other sites

a spalanie złe.. Wie ktoś jak wyjąć ten napęd z bagażnika ? pomocy :)

Dwa wyjmaki i wyjmujesz naped NAVI :)

Link to comment
Share on other sites

a jakbym chciał jeszcze głębiej ? tzn cala ta "skrzynkę" ?

Link to comment
Share on other sites

tak myślałem, bo na wylocie jest tylko jedna śruba.

Nie ma nikt pomysłu na te zaniżone wskazania FISu ?

Link to comment
Share on other sites

tzn ?

Link to comment
Share on other sites

Wejdź Vagiem w Instrument CLuster i zczytaj codowanie licznika. Z niego da się wywniskować jak masz zakodowany licznik (kraj, jak sprzęt itp itd). Może masz coś machnięte z kodowaniem i dlatego masz takie fiksy.

Link to comment
Share on other sites

każdy warsztat z dostępem do VAG mi to zrobi ?

Link to comment
Share on other sites

No jak jakis z prawdziwego zdarzenia to tak. Zastanów sie tylko, czy lepiej jest bulic w warsztacie za każde podłączenie 50 czy 100 zeta, niz kupić sobie za 50 zeta swój kabelek i podłaczać kiedy tylko Ci pasuje.

Link to comment
Share on other sites

jeszcze jedno. Powinienem mieć na FISie takie małe cyferki oznaczające 1 i 2 komputer. A ja nie mam żadnych cyferek. O co tu chodzi ? Kabelek zamówiłem, wstawię logi jak przyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

dzięki, poczytam. I porostu zmienić tą cyferkę i już ?

Link to comment
Share on other sites

Przeczytaj dokładnie temat podany przez kolegę - przynajmniej pierwszego posta. Masz pewnie niepełnego fisa (pokazuje Ci tylko dystans pozostały do przejechania na paliwie które masz w baku). W tej sytuacj masz manetkę od wyciewraczek bez przełącznika komputera (na czole manetki) i guziczka RESET (od spodu). Jak i co potrzeba aby odblokować FISa - przeczytaj w/w wątek...

Link to comment
Share on other sites

mam przełączniczki i RESET. Tylko dzieje sie dziwnie z kompem bo ciagle wskazuje 2000km zasięgu np

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...