Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Jaką skrzynię biegów wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety już drugi raz muszę wymienić skrzynię biegów w moim A4 AHU.

Standardowo zamontowana była w nim skrzynia DHL, rok temu wymieniłem na DHE albo DHF (nie pamiętam :( ).

Właśnie zespsułem i tą skrzynię i teraz szukam nowej.

Wg strony http://www.dieselschrauber.de/Getriebe_Main.html do mojego auta pasują skrzynie CPC, DHL, DVS i EAB.

Jednak miałem wpuszczonego virusa i atko lepiej się zbiera niż std. 90KM. Czy w tym przypadku mogę wymienić inną z modelu 110KM lub 130KM? Czy inne skrzynie będą pasować? Czy można założyć do mojego auta 6-biegową skrzynię?

Tutaj znalazłem jeszcze informacje o przełożeniach: http://www.dieselschrauber.de/GKB.html

Opublikowano

Niestety już drugi raz muszę wymienić skrzynię biegów w moim A4 AHU.

Standardowo zamontowana była w nim skrzynia DHL, rok temu wymieniłem na DHE albo DHF (nie pamiętam :( ).

Właśnie zespsułem i tą skrzynię i teraz szukam nowej.

Wg strony http://www.dieselschrauber.de/Getriebe_Main.html do mojego auta pasują skrzynie CPC, DHL, DVS i EAB.

Jednak miałem wpuszczonego virusa i atko lepiej się zbiera niż std. 90KM. Czy w tym przypadku mogę wymienić inną z modelu 110KM lub 130KM? Czy inne skrzynie będą pasować? Czy można założyć do mojego auta 6-biegową skrzynię?

Tutaj znalazłem jeszcze informacje o przełożeniach: http://www.dieselschrauber.de/GKB.html

Podejdzie ci dużo skrzyni:

np EEN, DUK, GFL, DMV.

Ogólnie wszystko od motorów 90 - 115 konnych (od 130 nie bierz raczej ze względu na przełożenia - ale też będzie pasować).

Ja kupiłem GFL z miesięczną gwarancją(od silnika AVB) za 420zł z wysyłką ;-) - przy okazji zmieniłem sprzęgło bo podobno przez to mi skrzynie padały.... Pomyśl czy tego nie zrobić - sprzęgło do AHU SACHS(jak nie masz dwumasa) to koszt 620zł..

Pozdr

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź,

a sprzęgło też będzie wymieniane przy okazji.

Opublikowano

weź ze 130ki np FHN

będziesz na trasie zadowolony :hi:

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem skrzynię EEN na szrocie.

W podanym w pierwszym poście linku widzę że Moje stare skrzynie (DHL i DHF) różnią się z nowym (EEN) jednym wymiarem:

Durchm. Kupplungsscheibe in mm czyli chyba średnica tarczy sprzęgła - różni się o12mm.

dla DHL i DHF jest 228m, a dla EEN 240mm.

marecki_78 pisał, że ta skrzynia będzie pasować, ale czy na pewno? Bo jeżeli nie, to mogę skrzynię oddać i znaleźć gdzieś inną.

I jeszcze jedno pytanie, przy pierwszej wymianie mechanik mówił mi coś że niektóre z tych skrzyń różnią się flanszami pod przeguby, tylko że nie pamiętam jakie w starych skrzyniach były flansze. A na kanał nie za bardzo mogę wjechać aktualnie żeby sprawdzić. Nie kojarzy ktoś czegoś z tymi flanszami?

Opublikowano

EEN pasuje na 100% bez żadnych przeróbek. Początek produkcji sierpień 1998r. EEN jest pod sprzęgło 228mm.

Mniejsze flansze są w skrzyniach od B6 choć podobno nie w każdych.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj skrzynia założona i pasuje 100% bez żadnych przeróbek jak to pisał kaliko44.

Powiem jeszcze że w skrzyni EEN na 5 biegu przy 100km/h mam 2tys obrotów, a w skrzyni DHF było ok. 2.2tys.

Dodatkowo założone sprzęgło SACHS 3000722002.

Wszystko śmiga :)

edit.

Patrze wg tabelki przełożenia są te same dla DHF i EEN ale jednak ta różnica obrotów jest, nie wiem dlaczego.

Chociaż w tej tabelce dla EEN pokazuje śr. sprzęgła 240 co nie jest prawdą.

Opublikowano

czy to 228 czy 240 dla skrzyni wielkiej różnicy raczej nie ma :) ważne żeby ilość zębów w tarczy się zgadzała z ilością na wałku sprzęgłowym, a docisk pasował do koła zamachowego.

Też się zastanawiałem dlaczego przy tych samych przełożeniach skrzynie maja inne oznaczenia, różnią się właśnie tylko sprzęgłem (czasem jeszcze obudową przystosowaną do linek procon-ten), przypuszczam ze EEN lub DFH oznacza na linii montażowej tą samą skrzynie lecz z różnymi sprzęgłami... :mysli:

Opublikowano

czy to 228 czy 240 dla skrzyni wielkiej różnicy raczej nie ma :) ważne żeby ilość zębów w tarczy się zgadzała z ilością na wałku sprzęgłowym, a docisk pasował do koła zamachowego.

Też się zastanawiałem dlaczego przy tych samych przełożeniach skrzynie maja inne oznaczenia, różnią się właśnie tylko sprzęgłem (czasem jeszcze obudową przystosowaną do linek procon-ten), przypuszczam ze EEN lub DFH oznacza na linii montażowej tą samą skrzynie lecz z różnymi sprzęgłami... :mysli:

Jeżeli już to nie DFH a DHF. Skrzynia DHF była produkowana od lipca 1996r do sierpnia 1998, a skrzynia EEN dopiero od sierpnia 1998r. Więc jest jej następcą. Co w procesie technologicznym zostało zmienione, tego nie wiem. Obie są pod sprzęgło 228mm.

Opublikowano

Chodziło mi o DHF oczywiście (literówka), napisz mi w takim razie co oznacza pojecie, że skrzynia była produkowana pod sprzęgło 228? i czy rzeczywiście w tej tabeli są błędy http://www.dieselschrauber.de/GKB.html bo w niej jedna skrzynia jest na sprzęgło 228 a druga 240.

Opublikowano

w EEN podobno da radę zmieścić sprzęgło 240mm bo flansza jest większej średnicy.

Opublikowano

Chodziło mi o DHF oczywiście (literówka), napisz mi w takim razie co oznacza pojecie, że skrzynia była produkowana pod sprzęgło 228? i czy rzeczywiście w tej tabeli są błędy http://www.dieselschrauber.de/GKB.html bo w niej jedna skrzynia jest na sprzęgło 228 a druga 240.

W zestawieniu skrzyń manualnych w B5, które ja mam, jest podane przez jakie sprzęgło obsługiwana jest dana skrzynia. W dieslach tylko skrzynia DUK ma podane sprzęgło 240mm, a skrzynie DUK były montowane w silnikach o mocy 85kW - 115kM. Z czego wynikają te różnice nie mam pojęcia. Może na moim zestawianiu jest błąd?

Opublikowano

Wygląda że w obu zestawieniach są różnice, niemniej jednak czy to 228 czy 240 wg mnie nie ma znaczenia dla skrzyni, obudowy skrzyni wielkością na pewno są takie same i wejdzie do każdej sprzęgło 240. Może udostępnisz publicznie swoje zestawienie, wielu ludzi dobiera sobie skrzynie właśnie z tej tabelki http://www.dieselschrauber.de/GKB.html i jeśli jest tam więcej błędów łatwiej może je będzie wyłapać...?

Opublikowano

Wygląda że w obu zestawieniach są różnice, niemniej jednak czy to 228 czy 240 wg mnie nie ma znaczenia dla skrzyni, obudowy skrzyni wielkością na pewno są takie same i wejdzie do każdej sprzęgło 240. Może udostępnisz publicznie swoje zestawienie, wielu ludzi dobiera sobie skrzynie właśnie z tej tabelki http://www.dieselschrauber.de/GKB.html i jeśli jest tam więcej błędów łatwiej może je będzie wyłapać...?

Bardzo chętnie.

Gear.pdf - 67 KB

Opublikowano
W dieslach tylko skrzynia DUK ma podane sprzęgło 240mm

w Q to tak... ale czy wtedy ta skrzynia to duk? jeśli ośka też ma skrzynię duk :blink:

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Wymieniam właśnie skrzynie, miałem DHL i zastanawiam sie nad kupnem EEN - czy podejdzie bez problemu i nie bedzie miała znaczenia na osiągi autka ???

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Pozwolicie że odgrzeję kotleta.. co będzie jak włożę do AHU skrzynię od 130 ??

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ja kolego mam u siebie w AHU założoną skrzynię od 130 KM i powiem Ci, że na trasie bardzo fajnie bo małe spalanie, ale jak jedziesz z kompletem pasażerów i bagażem to co większa górka - redukcja. Trochę męczące. Autko juz kupiłem z tą skrzynią, ale teraz szykuję się do wymiany (najpierw padło synchro 3-ki potem 5-tki, a 3 dni temu mechanizm różnicowy padł). Też szykuję się na EEN w mojej okolicy jest dość nie drogo do dostania sztuka :-)

Opublikowano

zdecydowałem się jednak na skrzynię DUK od 115.. najlepszy kompromis ;)

Opublikowano

No moja padła więc wstawiłem EEN bodajże od 110 KM :-) Autko lepiej się zbiera i jakby miało ciut więcej mocy - zapewne sprawa przełożeń :-)