Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam miałem taką sytuację iż parkowałem między dwoma autami na parkingu nagle w aucie po mojej prawej stronie (strona pasażera) otwierają się drzwi kierowcy no i bach... Zderzak zacharatany zaślepka w zderzaku pod którą jest ucho do holowania wypadła (jest cała ale nie można jej zatrzasnąć wypada cały czas) poza tym zderzak z prawej strony podszedł pod samą lampę (niżej wstawiam fotki). Jestem jako osoba poszkodowana :naughty: mam oświadczenie o kolizji oraz szkoda została zgłoszona do ubezpieczyciela (firma się nazywa RESO) on ma trzy dni na kontakt ze mną i co dalej??? Na ile może mi to wszystko wycenić? Co dalej zrobić? Z góry dzięki za pomoc :hi:

DSC04095.jpg

DSC04096.jpg

DSC04097.jpg

DSC04098.jpg

DSC04100.jpg

Opublikowano

nie wiem jak w tym przypadku, ale kolege, co ma passata b4, ostatnio typiara stuknęła lekko przy cofaniu - porysowala mu tablice i halogen zbila, nic poza tym. A dostal 2150zł odszkodowania!! :decayed::kox: pol wartości auta :shocked: :shocked: a rzeczoznawca wycenił szkode początkowo na 500zł...

więc Tobie też nie powinni żałować:good:

Opublikowano

poczekaj na kalkulacje naprawy i na kosztorys i wtedy wszystko sie okaże co i jak bo narazie nie wiadomo do czego się odnieść

Opublikowano

Już jestem po oględzinach gościu powiedział że na moim miejscu nic by nie robił bo nic tak naprawdę nie ma a że zderzak się skosił to prawie nie widać- trochę go poniosło ale czekam na wycenę troche jestem nie zadowolony bo na protokole wpisał tylko że zarysowany prawy narożnik zderzaka i wyłamany uchwyt od kratki ale myślę że jakby kijowo wycenili to mam przy odwolaniu na co się powołać też nie wpisał przy wyposażeniu auta że są np grzane folele itp- chyba że to nie ma takiego znaczenia. Narazie siedzę jak na szpilkach i czekam na wiadomość od firmy ubezpieczeniowej.

Pozdrowionka :hi:

Opublikowano

wyposażenie jest potrzebne by wycenić wartość auta na rynku wtórnym nie denerwuj się spokojnie poczekaj na cały kosztorys i wtedy dopiero zacznij działać jak nie będzie Tobie pasować wycena szkody

Opublikowano

Tak też chcę zrobić a może wiecie jak to będzie wyglądało zadzwonią do mnie czy przyjdą jakieś papiery i będę musiał oddzwonić czy się zgadzam jak może to wyglądać?

Opublikowano

przyjdzie Tobie listownie nic do nich nie musisz dzwonić przeleją Ci na konto pieniądze i jeżeli sie zgodzisz z ich wyceną to tyle ile tobie dali tyle będziesz miał a od tej decyzji masz 30 dni na odwołanie pisemne to już od Ciebie zależy czy kwota taka będzie pasowała do naprawy auta :cool1:

Opublikowano

Procedura zależy od ubezpieczalni, jedne dzwonią z informacją jedne wysyłają. Jakbyś podał maila rzeczoznawcy to mógłbyś dostać od niego kosztorys. Jak masz tel do rzeczoznawcy to zadzwoń niech Ci kosztorys wyśle na maila. Wstaw i zobaczymy co tam policzyli.

Opublikowano

Koledzy wycenili mi całą szkodę na 520zł chyba trochę mało co wy na to?

Czekam na pismo aż przyjdzie i się odwołam niech nie robią sobie żartów trochę się wk...... idzie :rant:

Opublikowano

Taa najlepiej zeby za takie smieszne szkody dawali po 5 tys. a potem ubezpieczenia kosztuja. Bez przesady.

Opublikowano

kurde taką kolizję na 5 stów to ja bym chciał miec :decayed: a ty marudzisz, przetrzyj papierkiem zderzak pryśnij u szprejem i jesteśs 5 stów do przodu

Opublikowano

Taa najlepiej zeby za takie smieszne szkody dawali po 5 tys. a potem ubezpieczenia kosztuja. Bez przesady.

Dokładnie najpierw wszyscy chcą nowe oryginalne części do 10 letnich samochodów a reszta się dziwi, że składki takie duże.

piotr26a4, co z tą kratką? dlaczego wypada cały czas? jest jakoś odkształcony ten zderzak czy nie? może kratka połamana? zakwalifikowali zderzak do wymiany czy naprawa?

Opublikowano

panowie przecież jest to w przepisie że się należy na towar taki jak był w oryginale przed zdarzeniem a jak się go nie da doprowadzić do stanu przed to ma być wymieniony na nową więc dlaczego nie korzystać z tego co mają oddać i co się należy a że składki idą do góry to my mamy taki wpływ jak na ceny paliw kolego domagaj się swojego

Opublikowano

jesli masz stare auto to Ci nowego zderzaka nie dadza, nie ma sie co łudzić. a uzywke nawet w kolorze dostaniesz za 200-300 i jeszce zostaje na konkretne picie.

Opublikowano

Wstaw do aso. Załatwią wszystko w twoim imieniu i naprawę zrobią na oryginalnych częściach. Na pewno nic nie opuszczą, bo im więcej do naprawy, czy wymiany to oni automatycznie mają większy zarobek.

No chyba,że chcesz zarobić, a nie naprawiać to bierz kasę. Przy szkodzie z oc sprawcy masz prawo do oryginalnych części, niezależnie od rodzaju ubezpieczenia sprawcy i wieku auta.

Opublikowano

nie ważne czy stary czy nowy samochód jeżeli nie da się doprowadzić do stanu z przed ma być wymieniona na cześć nową