Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Info dla tankujących na Orlenie/Bliskiej Południe Polski :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kurcze kolega chciał pomóc, a wy jedziecie po nim zamiast podać jakieś konkretne argumenty

[br]Dopisany: 01 Luty 2012, 22:07_________________________________________________i napisał południe a nie cała Polska

Opublikowano
  • Autor

Sądząc po wieku pewnie z pół roku albo góra rok tam pracuje :decayed: Że tak się wyrażę, w PL w każdym oleju napędowym prawo dopuszcza stosowanie dodatków w ilości do kilku (bodajże 5-6?) procent w postaci biokomponentów. Jeśli dzięki temu wychodzi im taniej to niby czemu mieliby tego nie stosować ? :decayed: Na dodatek, aby zbić temp. blokady zimnego filtra CFPP stosuje się depresatory na naftobazach :gwizdanie: A kierowca to Ci każde bzdury będzie chciał wcisnąć widząc że jesteś młody :polew:

Aha ... Wikipedia czasem jednak kłamie i bardzo mija się z prawdą ;] Praktyka jest zupełnie inna ;]

Opublikowano

Olej letni stosowany jest od 1 maja do 15 września przy dodatniej temperaturze powietrza. W takim oleju parafina może się wytrącać już w temperaturze 0 st. C.

Olej przejściowy stosowany jest późną jesienią od 16 września do 15 listopada i wczesną wiosną od 16 marca do 30 kwietnia. Olej ten krzepnie w temperaturze -10 st. C.

Olej zimowy stosowany jest zimą od 16 listopada do 15 marca; teoretycznie pozwala jeździć przy mrozach dochodzących do -20 st. C. Na stacjach paliwowych ostatnio bywa oferowany olej krzepnący w temperaturze - 27 st. C.

http://ww.motofakty.pl/artykul/depresator.html?ses_mf=6ac13f7f68c28bf0a51507690dc96f6f

Opublikowano

maron_d - zdziwiłbyś się .. siedzę ponad rok w tej branży oficjalnie ...

To by akurat wiele wyjaśniało :cool1:

Mam znajomego, który pracuje na BP (ale nie pracuje na stacji tylko jest jakimś kierownikiem regionalnym czy jak to się tam nazywa) i kiedyś dokładnie poopowiadał mi co dzieje się na stacjach benzynowych :) I założę się że takie różne praktyki są stosowane na różnych stacjach a nie tylko w sieci BP :cool1:

Nie obraź się ale rok pracujesz w takiej branży a łykasz jak pelikan od kolesia, który domyślam się wie niewiele więcej niż ty

Opublikowano

Jak jesteś tego taki pewny to zrób prosty test - kup bańkę ropy w lecie i zalej ją dopiero na zimę przy mrozach do swojego auta i porównaj z ropą kupioną zimą, i obyś sie nie zdziwił.

Wałki to sobie stacje mogą kręcić ale w lecie, wątpię zeby jakiś właściciel stacji był na tyle głupi zeby kombinować na letnim(!) paliwie w zimę.

Przeczytaj sobie moj poprzedni post.

Opublikowano
  • Autor

Akurat kierowcy wiedzą baardzo dużo...

Niejednokrotnie jadą na paliwo jakie wożą...

Sam nawet widzę bo ja również jestem odpowiedzialny za dostawy paliw ...

Więc gdybajcie sobie, wystarczy 2 meisiące pracy na stacji i już wszystko się wie ;][br]Dopisany: 01 Luty 2012, 22:29_________________________________________________A letnie Paliwo różni się od Zimowego .. Chcesz, zostawie ci próbkę zimowego i zaproszę Cię latem do siebie na stacje i Ci pokaże, jak wygląda letnie a jak zimowe. Jak gdzieś kantują na paliwie ( zazwyczaj na stacjach prywatnych ) to zmień stacje.

Opublikowano

Ale macie problem tankujecie DiesleGold Arktyczny do -40stopni C na Statoil. Zamarza wam to idziesz z paragonem do pajaców i straszysz ... :P Ale a bank nie zamarznie, rok temu przy temperaturze około -25 stopni C przy tygodniowym stanie bez przepalanie nie zmarzło i odpalił od strzała po pierwszym grzaniu świec. Teraz leje ON Verva i jest ok :)

Opublikowano

Ale a bank nie zamarznie

koledze przy -10 rozwaliło filtr :decayed:

Opublikowano

Też mi znajomy mówił, że mu ten DieselGold zamarzł przy chyba -15 :disgust:

Dziś wieczorem będę odpalał swojego traktora, aż się boję co to będzie :gwizdanie:

Opublikowano

wiecie jak jest paliwo jest tak tanie że muszą kombinować :wallbash:

Opublikowano

Ja leje tylko Verve, nie ważne czy zima czy lato i póki co nie mam problemów. Moja audiczka jeszcze nigdy na zwykłym dieslu w Polsce nie jeździła :notworthy:

Opublikowano

a ja leje co popadnie i gdzie popadnie, łącznie z "oszczędnościami" i jest wszystko gitara :)

Opublikowano

Czestochowa, -24 w nocy, zwykly ON Orlenowski + prawie 12 letni aku odpalila bez problemu :D

Opublikowano
  • Autor

Jestem po nocce ( no i za godzinę jadę na kolejną ). Rano - -24,5 oC według FISa - odpalił bez najmniejszego problemu. Dziś robiłem test - nalałem bańkę ropki ( żeby nie było, zwykłej, nie Vervy ) i przez 12 godzin stała sobie na placu. Efekt ? Żaden. Paliwo troszkę zgęstniało i nic pozatym.

Opublikowano

Nie wiem jak to jest po innych miastach ale wszystkie stacje w Rzeszowie i okolicy na 100% biorą paliwa z jednego źródła więc jak się trafia jakaś lipa to albo wszyscy ją mają albo wybrana stacja coś kombinuje :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Ja też mam paliwo u siebie z jednego źródła. Nawet przesunięcia z innej stacji, na której się nie zmieści do zbiorników nie mogą się odbywać z innej rozlewni niż z tej, z której docelowo trafia paliwo do zbiorników na mojej stacji.

Opublikowano

Ja tankuje caly czas na orlenie dzis mialem na tem. -22 i palil normalnie :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Ja tankuje caly czas na orlenie dzis mialem na tem. -22 i palil normalnie :decayed:

No właśnie - Jaworzno ma paliwo z Boronowa :)

Opublikowano

No właśnie - Jaworzno ma paliwo z Boronowa :)

widać macie dobre paliwo :good:

Opublikowano

Trzy najlepsze paliwa Orlen Verva, Shell V-Power Diesel i Statoil Gold Arctic. Orlen i Shell gwarantują -30 - Statoil Gold Arctic gwarantuje -42 stopnie. W każdej butli przy minus 25 stopniach wytrąciła się parafina... W przypadku Orlenu i Shella - powstały duuuże maziste gluty parafiny. Statoil "wytworzył" dużo, ale za to maleńkich kawałków.

419535_10150521474793663_746553662_8755250_922043648_n.jpg