Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki akumulator kupić do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kupiłem Varta 100Ah :gwizdanie:

• Odpowiedzi 2,1 tys.
  • Wyświetleń 345,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam,

ostatnio moje auto daje oznaki że nadchodzi czas wymiany akumulatora, który miałem od nowości. Seryjny akumulator o nr 000 915 105 AG którego producentem jest Varta wytrzymał sporo czasu. Jego parametry (teraz tylko na kartce :kwasny:) to 80Ah (380A, 640A). Wszedłem na stronkę Varty i wyszukiwarka wskazała mi kilka modeli:

Bez_tytu_u.jpg

Który możecie mi doradzić. Otóż jeżdżę głównie w mieście, raz na miesiąc robię trasę 400KM, mam podłączoną też skrzynię basową i wzmaka a reszta wyposażenia to standard. A teraz ceny:

Varta Silver Dynamic 85Ah/800A - 460 zł,

Varta Blue Dynamic 80Ah/740A - 390 zł,

Varta Black Dynamic 70Ah/640A - 290 zł,

Varta Start Stop Plus 70Ah/740A - 670 zł,

Czy warto wydawać pieniądze na droższe i wydajniejsze modele? Proszę o poradę

Opublikowano

ważne czy nocuje autko pod chmurką czy może w garażu jeśli pod chmurką to zawsze lepiej mieć troszkę zapasu mocy przy niskich temperaturach weź pierwszy lub drugi a jeśli w garażu to wystarczy ten najtańszy :hi:

Opublikowano

Bierz tego: Varta Blue Dynamic 80Ah/740A - 390 zł,

Kompromis miedzy cena a wydajnością.

Opublikowano

Spróbuj tutaj

http://www.akumulatorybosch.pl/wyszukiwarka.php

Wynik wyszukiwania podobny, nie puszczaj długo basa wzmaka gdy silnik wyłączony. Bezpieczna moc dysponowana z twojego aku to max 80-100W.

Pierwsze dwa mają pojemność jak ori. Wybierz któryś z nich.

Opublikowano

Autko właśnie stoi pod chmurką więc aku ma ciężkie warunki pracy.

Opublikowano

to bierz ten pierwszy lub drugi

Opublikowano

Ja kupilem Bosha S5 silver....dziala juz drugi rok i zadne mrozy mu nie straszne :)

Opublikowano

prośba o porade:

czy ponizsze bedą dobre do B6 2.0 ALT (wyposażenie standard + podgrzewane siedzenia)

1. Bosch S5 12V 77Ah 780A P+ (wymiary: 278 x 175 x 190) (0.092.S50.080)

2. Varta SILVER dynamic 12V 77Ah 780A P+ (wymiary: 278 x 175 x 190) (533 096)

i czy cena okolo 400zł to dobra cena za te modele?

Pozdrawiam

Opublikowano

Cena chyba dobra. Ja za Centrę Futura 77Ah dałem 360zł.

Opublikowano

prośba o porade:

czy ponizsze bedą dobre do B6 2.0 ALT (wyposażenie standard + podgrzewane siedzenia)

1. Bosch S5 12V 77Ah 780A P+ (wymiary: 278 x 175 x 190) (0.092.S50.080)

2. Varta SILVER dynamic 12V 77Ah 780A P+ (wymiary: 278 x 175 x 190) (533 096)

Pozdrawiam

Powinien być według tego co pisze.

http://www.varta-automotive.pl/index.php?id=256&L=15&h=1&presetApplication=&presetManufacturer=&presetModelline=&application=PKW&manufacturer=&modelline=&lang=pl&range=

Opublikowano

Panowie a jest jakaś duża różnica między Centra Futura a Centra Plus ? Chcę sobie wymienić aku, po przygodach w starym aucie dla mnie sprawny i pewny aku to podstawa. Obecnie mam aku (nazwy nie pamiętam) chyba 80Ah z oznaczeniem Ca/Ca. Waham się pomiędzy Varta Blue Dynamic (410zł/24msc gw) a Centra Futura (430zł/36msc/gw). Gdzieś kiedyś czytałem, że Centra do akumulatorów daje jakiś serwis i w przypadku nie odpalenia ktoś przyjeżdża i odpala auto ?? :gwizdanie:

PS na tej Centrze co znalazłem, jest info, że rok produkcji styczeń 2010. Trochę widać leżakuje i nie wiem czy warto brać.

Opublikowano

Tak, Centra daje gwarancję na 3 lata i w tym czasie obowiązuje Assistance, czyli przyjeżdżają i muszą uruchomić auto. Jeśli z winy akumulatora, to za darmo, jeśli z innej winy to odpłatnie. Brałbym Centrę.

Opublikowano

Jak napięcie 12.3-12,5 lub wyższe to brać spokojnie, a gwarancja od produkcji czy od zakupu?

Jak od produkcji to bierz świerzaka :>

Opublikowano

Data produkcji. Tego teraz tyle że poszukam coś nowszego ;) ewentualnie tą Vartę wezmę. Centra chyba w Chinach ma produkcję ? a Varta ?

Opublikowano

a czego teraz nie produkują w chinach :wink4:. Cz Centra to nie wiem. Posiadam aku Centra Futura ze znaczkiem +, ciężko dostać i jest ciut droższy.

O różnicy między zwykłą Futurą można poczytać niżej

Fajny artykuł

http://www.akumulator.pl/pub/uploaddocs/pdf_akumulator.plnr2_styczen2007.pdf

Wycinek

Całkowicie hermetycznym, a przez

to bezobsługowym w pełnym tego słowa

znaczeniu jest za to nowa wersja

akumulatora Centra Futura oznaczona

znakiem „+”, a także EXIDE X-Treme 2.

Ja na twoim miejscu brał bym Centre, dla mnie niezawodne

Opublikowano

Ja za dawnych czasów miałem CENTRE Plus w malczaku. Miała z 7 lat, mrozy po -20 i odpalałem od kopa malacza, nigdy mnie nie zawiodła. Dobry silnik też robił swoje, ale aku zawsze kręcił jak burza! A później wszyscy sąsiedzi ode mnie odpalali na kabelkach i siare mieli jak niewiem :naughty:

Opublikowano

Data produkcji. Tego teraz tyle że poszukam coś nowszego ;) ewentualnie tą Vartę wezmę. Centra chyba w Chinach ma produkcję ? a Varta ?

Marec-ki, jeśli chcesz całkowicie polski akumulator, to kup AutoPart Galaxy - prosto z Mielca.

Opublikowano

Witam, ja w swoim a4 2,5tdi (2002) założyłem właśnie nowy aku Centra Plus CB852 P+ 85Ah/760 - czy dobrze wybrałem, patrzyłem an stronę varty jak się dobiera. Założony miałem 62Ah ale raczej nie był oryginalny. Proszę o info czy nie za duży (bo za mały raczej nie). Z góry dzięki za info!

Opublikowano

Witam, ja w swoim a4 2,5tdi (2002) założyłem właśnie nowy aku Centra Plus CB852 P+ 85Ah/760 - czy dobrze wybrałem, patrzyłem an stronę varty jak się dobiera. Założony miałem 62Ah ale raczej nie był oryginalny. Proszę o info czy nie za duży (bo za mały raczej nie). Z góry dzięki za info!

dobry jest :good: