Opublikowano 18 Marca 200917 l zapytam tu mądre głowy ja tez chce zmienic heble na cos skutecznego co polecanie tzn. jaki rozmiar tarcz i skad zaciski i jarzma do mojej a4 tak aby seryjna pompa hamulcowa nie wyzioneła ducha seria jaką mam u siebie to 288 Do twojego proponuje zmienić same jarzma i tarcze na 312mm reszta pozostaje bez zmian. Nowe klocki i tarcze kup ATE. Wniosek z tego, że osłony zostają, zresztą gdzieś to czytałem. Przy czym odradzam klocki ATE - mocno pylą.
Opublikowano 18 Marca 200917 l zapytam tu mądre głowy ja tez chce zmienic heble na cos skutecznego co polecanie tzn. jaki rozmiar tarcz i skad zaciski i jarzma do mojej a4 tak aby seryjna pompa hamulcowa nie wyzioneła ducha seria jaką mam u siebie to 288 Do twojego proponuje zmienić same jarzma i tarcze na 312mm reszta pozostaje bez zmian. Nowe klocki i tarcze kup ATE. Wniosek z tego, że osłony zostają, zresztą gdzieś to czytałem. Przy czym odradzam klocki ATE - mocno pylą. No to doradziłeś w takim razie jakie są dobre
Opublikowano 18 Marca 200917 l Ja zakupilem jakies zwykle Ferodo i jest tragednia.Przy dynamicznej jezdzie lub autostrada i kilku mocnych hamowaniach nie mam hamulcow.Na poprzednich klockach tego nie bylo :wallbash: Czyzby sie robila szklanka na klockach przy kilku hamowaniach?Przy normalnej jezdzie jest ok
Opublikowano 18 Marca 200917 l klocki tobie sie zeszkliły,możesz je ściągnąć i przeszlifować lekko papierem ściernym na równej powierzchni ferrodo premier i klocki ate to żadna rewelacja do normalnej jazdy wystarcza ale juz przy dynamicznej i mocniejszym hamowaniu robią sie cyrki z tymi klockami :gwizdanie: do normalnej jazdy ate PD i klocki ate wystarcza
Opublikowano 18 Marca 200917 l Dokladnie ferodo premier :wallbash: BAdziewie jakies JAk przeszlifuje to problem zniknie,czy do pierwszej jazdy i ostrego hamowania?
Opublikowano 18 Marca 200917 l chyba zrobi sie to samo co wczesniej przy dynamicznej jezdzie wymieniałeś tarcze też czy tylko same klocki? bo jesli cały kpl to czy dotarłeś hamulce
Opublikowano 18 Marca 200917 l Ilu użytkowników tyle klocków i firm i tyle opinii na ich temat wiec co Twoim zdaniem najlepiej kupic???? ATE??
Opublikowano 18 Marca 200917 l Ilu użytkowników tyle klocków i firm i tyle opinii na ich temat wiec co Twoim zdaniem najlepiej kupic???? ATE?? Ja bym takie kupił. I takie mam.Miałem różne klocki różnych firm i myślę że te są najlepsze a stosunkowo nie drogie.
Opublikowano 18 Marca 200917 l No to doradziłeś w takim razie jakie są dobre Do normalnej, codziennej jazdy każde podejdą - ATE odradzam tylko dlatego, że mocno brudzą felgę - w podobnej cenie jest TRW/Lucas, mniej pylą przy zbliżonej skuteczności. Masz rację, każdy chwali swoje, jednak do ostrych hamowań z dużych prędkości przeznaczone są inne klocki - kwestia wyboru. Wydać dużo więcej (np referodo performance) i mieć większe rezerwy, lub za rozsądną cenę zastanawiać się - już puchną, czy może jeszcze dadzą radę?
Opublikowano 18 Marca 200917 l Uważam że w tym temacie powinni wypowiadać się głównie posiadacze w/w zestawów (czyli 321mm). Łatwo filozofować "na odległość". Gdy hamulec jest za mały to choć byśmy dawali nadroższe klocki to mało poprawi się skuteczność hamowania a całość będzie się przegrzewać (jak w przypadku hamulców 288 w 2.0 tdi). Inaczej jest przy zestawie 321mm... Co do klocków, ja mam założone ori (potrzebowałem szybko a Ate nigdzie nie mogłem dostać- ale wydaje mi sie że ori to chyba tez ate... Wąski?? Ty się napewno lepiej orientujesz). Tarcze mam Ate i jestem bardzo zadowolony. Trzeba wziąć pod uwagę że hamulce o wiekości 321mm w aucie o mocy <200HP i wadze ok. 1600kg mają moim zdaniem tyle "zapasu" że ciężko jest je tak naprawde zgrzać. Mnie w każdym razie mojego zestawu się jeszcze nie udało. Moim zdaniem skuteczność hamowania jest bardzo dobra. Kerczi, jechałeś pare razy ze mną i wiesz jaki mam styl jazdy. To że jeszcze nie udało mi się i przegrzać, cały czas są tak samo skuteczne i nie dzieje się z nimi nic niepokojącego- myśle że nic więcej dodawać nie trzeba... Ja jestem bardzo zadowolony i następnym razem wybiore prawdopodobnie taki sam zestaw. Pozdrawiam
Opublikowano 19 Marca 200917 l No to doradziłeś w takim razie jakie są dobre Do normalnej, codziennej jazdy każde podejdą - ATE odradzam tylko dlatego, że mocno brudzą felgę - w podobnej cenie jest TRW/Lucas, mniej pylą przy zbliżonej skuteczności. Masz rację, każdy chwali swoje, jednak do ostrych hamowań z dużych prędkości przeznaczone są inne klocki - kwestia wyboru. Wydać dużo więcej (np referodo performance) i mieć większe rezerwy, lub za rozsądną cenę zastanawiać się - już puchną, czy może jeszcze dadzą radę? a wieszcz czemu pylą :gwizdanie: bo sa miękkie lepiej wymienic klocki niz tarcze po założeniu klocków twardych niszczących tarcze. Takie moje zdanie.
Opublikowano 19 Marca 200917 l Ja uważam że przy zmianie hamulców z 288 na 320 w B6 czy B7 układ hamulcowy ma tak dużą wydajność i zapas że nie ma aż tak dużego znaczenia jaki klocek się zastosuje byle tylko był dobrej firmy: ATE, Ferodo, TRW itp. W przyszłym tygodniu wymieniam hamulce i będe montował tarcze Bosch i do tego klocki Ferodo i z przodu i z tyłu. Napisze za kilka dni jak to się sprawuje.
Opublikowano 19 Marca 200917 l No to doradziłeś w takim razie jakie są dobre Do normalnej, codziennej jazdy każde podejdą - ATE odradzam tylko dlatego, że mocno brudzą felgę - w podobnej cenie jest TRW/Lucas, mniej pylą przy zbliżonej skuteczności. Masz rację, każdy chwali swoje, jednak do ostrych hamowań z dużych prędkości przeznaczone są inne klocki - kwestia wyboru. Wydać dużo więcej (np referodo performance) i mieć większe rezerwy, lub za rozsądną cenę zastanawiać się - już puchną, czy może jeszcze dadzą radę? a wieszcz czemu pylą :gwizdanie: bo sa miękkie lepiej wymienic klocki niz tarcze po założeniu klocków twardych niszczących tarcze. Takie moje zdanie. To nie tylko Twoje zdanie - ekonomia też tu ma znaczenie . klocki - około 200 zł Tarcze około (2x200zł ) = 400 zł + klocki do nowych tarcz 200 zł daje 600zł Lepiej chyba załozyć miękkie , pylące klocki niż twarde , tak jak napisałeś . W dodatku technika jazdy (a raczej hamowania) też ma tu znaczenie. Ale ktoś już wczesniej napisał - ile użytkowników , tyle róznych klocków i opinii o nich .
Opublikowano 24 Marca 200917 l No i hamulce wymienione Przód tarcze 320mm Bosch i klocki Ferodo Premier Tyl tarcze ori Audi 288mm i klocki Ferodo Premier Felga 18" ET 42 wchodzi na styk między zaciskiem a felgą jest może 2-3mm luzu. Różnica w hamowaniu ogromna, czy się hamuje ze 100km/h czy 150 wystarczy lekko nacisnąc na pedał a auto hamuje bardzo mocno na granicy przyczepności opon ( Continental w rozmiarze 225/40R18 ), każde mocniejsze naciśnięcie pedału powoduje momentalne zadziałanie ABSu bez wzgędu na prędkość. Hamulce mają wkońcu ogromny zapas i hamowanie z dużych prędkośći to tylko przyjemność. Polecam każdemu takiego moda bo warto chodź nie jest tani mnie wszysko kosztowało sporo ponad 2 tyś zł. Poniżej kilka fotek wielkość hamulców nie robi aż takiego wrażenia bo felga to 18":
Opublikowano 24 Marca 200917 l moje gratki za dobra robote u mnie czeka tez teraz rezanko na 312mm wszystko bedzie nowe przód i tył nowe tarcze, klocki T i P nowe tłoczki kpl zestaw uszczelek, reperaturek odpowietrzniki nowe przewody w stalowym oplocie płyn wymalowanie zacisków dwuskładnikową farbą itd.
Opublikowano 26 Marca 200917 l Panowie - teraz pytanie z innej beczki. Zmianiając heble z 288mm na 312mm Przód i 232mm na 256mm Tył we wczesniejszym aucie ( Leon) zmieniałem tez kodowanie w sterowniku ABS-u. Czy w A4 B6 po zamianie 288mm na 320mm też konieczna jest zmiana kodowania ? Ktos próbował to robić ? Jakies efekty ? Jakies porady ? W kodach PR dla modelu B6 nie widze opcji 320 mm Jest tylko 1LB - 288mm 1LF - 312 mm Natomiast B7 ma już 1LA - 320 mm i 1LC - 320 mm dziurkowane !