Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tarcza ATE PD z klockami ATE (takie miałem założone) to wielkie nieporozumienie, na początku jest ok ale później nic specjalnego szybko sie przegrzewała a klocki strasznie pyliły

jest wykonana z tego samego materiału co zwykła gładka a te nacięcia to pic na wodę, sama tarcza nie nadaje sie do agresywnego hamowania

Nie zauważyłem tego ,że ATE PD-ki nie nadają się do agresywnego hamowania. Auta o ktorych pisze miały silniki TDI o mocach (288mm) 145 KM , (312mm) 186 KM i (312mm) 190KM potwierdzone wykresami z hamowni obciążeniowej.

Jak każde miały wadę- pierwsze hamowanie na zimnej lub zmarzniętej tarczy (przeważnie rano ) to pedał twardy i mało skuteczny. Ale już kolejne w miarę nagrzewania sie tarczy co raz bardziej skuteczne. Przy dużych prędkosciach rewelacyjne zachowanie.

Zauważyłem też ,że jazda po mieście szybciej niszczyła klocek niż trasa Kielce-Monachium-Kielce (1400 km)

jak zauważyłeś dobrze sie spisywała tarcza ATE z odpowiednimi klockami w tym przypadku z ASO, a kto jest producentem tych klocków????

Nie pamiętam już kto był producentem ale coś mnie świta że chyab Textar był w środku , ale nie dam za to sobie nawet paznokcia obciąć.

jeśli chodzi o zimmermany to tarcza jest jedna z najlepszych tarcz ale ma pewne wady;

-nawiercana tarcze trzeba koniecznie czyścić co wielu o tym zapomina !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-odpowiedni klocek np. ferodo DS lub jakościowo jego odpowiednik wtedy ta tarcza daje frajdę z jazdy i hamowania

- jeśli chodzi o agresywne hamowania ta tarcza nie lubi jak jest na min. grubości nominalnej

Co do tego nie bede zawierał głosu bo nie mam w tej materii żadnego doświadczenia (Zimmerman )

ale chyba żadna tarcza nie zachowuje sie dobrze przy gruboscicach minimalnych.

najważniejsze to jest dobranie odpowiedniego klocka do tarcz

Ja myśle ,że Twoje ostatnie zdanie to klucz do sukcesu - czyli kompromisu pomiedzy klockami twardymi i miękkimi , odpowiednio "traktującymi" tarcze.

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ja testowałem tarcze ATE PD i klocki ATE ( 288mm )w moim byłym aucie 1.8T avant moc około 190KM

na poczatku było ok i byłem z nich zadowolony

ale po kilku mocnych i czestych hamowań tarcze i klocki nie dawały rady, hamowanie było ale nie na tyle skuteczne co np. za 3 razem, hamowały na tyle żeby sie nie zabić i nikomu nie wjechać w tyłek płyn hamulcowy był świeży

, w porównaniu do mojej teraz serii (288mm) klocki na przód ferodo premier i nie wiem jaka tarcza to ate były super, pierwsze hamowania na ferodo bdb ale pozniej to porazka zero hamowania klocek mam pokryty szkliwem

dlatego zmieniam na 312mm i bede testował zimmermany gładkie

jesli chodzi o wykonanie tarcz (wizualne) ate to bardzo duzy plus :good:

do normalnej dynamicznej ale nie agresywnej jazdy tarcze ATE PD będą dobre nie wiem jak z innym klockami sie sprawuja nie spr. tego osobiście

z opini innych uzytkowników tarcze ate lepiej współpracuja z klockami sredniej twardości które też dobrze odbieraja temp.

to moje doświadczenie i moja opinia[br]Dopisany: 10 Marzec 2009, 22:01_________________________________________________tarcze ATE nie pokrzywiły mi sie nawet jak po butowaniu zapomniałem i pojechałem na myjnie i myjką cisnieniową myłem auto i felgi (tarcza była w tedy po przebiegu 4000) to też na plus

ale jak znajomy miał przy takiej mocy jak ja inny zestaw gładkie tarcze (juz nie pamietam jakie ) i klocek ferodo DS to hamowanie było bardziej skuteczne i nie dało sie tego tak szybko zmęczyć[br]Dopisany: 10 Marzec 2009, 22:06_________________________________________________wszystko zalezy od przygotowania podłoża pod tarcze i odpowiednie dotarcie całego zestawu, bo wprzeciwnym razie nawet taroxy czy brembo oro mozna szybko zniszczyć

Opublikowano

co do tamtych zacisków z aukcji to są one bez mocowań, jak już tkoś napisał i ciężko będzie je zdobyć osobno.

Co do tego allegrowicza to ja od niego kupilem kompletne zaciski pod 321 i jestem bardzo zadowolony.

Stan super.

pozdrawiam

Opublikowano

tarcza ATE PD z klockami ATE (takie miałem założone) to wielkie nieporozumienie, na początku jest ok ale później nic specjalnego szybko sie przegrzewała a klocki strasznie pyliły

jest wykonana z tego samego materiału co zwykła gładka a te nacięcia to pic na wodę, sama tarcza nie nadaje sie do agresywnego hamowania

jak zauważyłeś dobrze sie spisywała tarcza ATE z odpowiednimi klockami w tym przypadku z ASO, a kto jest producentem tych klocków????

jeśli chodzi o zimmermany to tarcza jest jedna z najlepszych tarcz ale ma pewne wady;

-nawiercana tarcze trzeba koniecznie czyścić co wielu o tym zapomina !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-odpowiedni klocek np. ferodo DS lub jakościowo jego odpowiednik wtedy ta tarcza daje frajdę z jazdy i hamowania

- jeśli chodzi o agresywne hamowania ta tarcza nie lubi jak jest na min. grubości nominalnej

najważniejsze to jest dobranie odpowiedniego klocka do tarcz

ciekawe nie zgadzam się z Twoja opinią.Fakt że nacinanie to farmazon ale hamowanie jest OK :)

Opublikowano

jesli mówimy o normalnym hamowaniu to jest :good:

rozpędz sie do 160km/h z 4 razy i wychamuj do zera zobaczysz róznice

przykład podaje z klockami ATE z innym nie testowałem , byc może rezultat jest inny

do zwykłego hamowania tarcza spisuje sie dobrze ale u mnie pozniej po butowaniu klocki sie zeszkliły i efektu nie było

Opublikowano

Widocznie jest tak jak mówisz :naughty:

Opublikowano

po co mam 4 x z rzędu hamować do zera ze 160... jak ganiamy się nieraz to hamujemy ze 180 do 100 , ale nie do zera... lecąc przez miasto ok.15kilometrów non stop gaz-hampel na pełnej pycie 321 wystarcza w konfiguracji ATE/ATE... wczesniej próbowałem różnorakich miksów i wszystko było do d*py... ostatnio leciałem na a4 ponad dwie paczki i musiałem się zhamować do zera... hamują dalej OK. dla mnie to wystarczający test... ganiamy się z vectrą C 3.2, i jej często brakuje hamulca... także zestawik ATE daje radę do brycznej jazdy... takie jest moje zdanie... jak ktoś ma fantazję to może założyć zestaw z prosiaka, da za klocki 6tysi i będzie zadowolony... :) ja tak nie mam

Opublikowano

321mm zalozone, troche pojezdzone, zobaczymy jak dalej beda sie sprawowac :)

ps. troche offtopicznie, zalozylem tez 17 225/45/17 + 321mm i mam wrazenie jakby do samochodu wsiadly z dwie osoby, ktore waza z 100kg a spalanie skoczylo z 2 litry na 100 ;-p tez mieliscie takie odczucia?

Opublikowano

Mam do was pytanie kto ile płacił za przekładke hamulców z 288 na 320???

Bo mnie mechani chce sksować za przód i tył 400zł troszke dużo to mi się wydaje??? Oczywiście mówie o samej robociźnie bez jakichkolwiek części.

Opublikowano

Jarol za dużo, roboty jest na 2-2.5 h jak dobrze idzie.

Opublikowano

Jaro a możesz mi napisać czy może być jeszcze coś potrzebne bo ja mam tak:

- zaciski z uchwytami przód

- klocki i tarcze przód

- przewody elastyczne przód nowe

- zaciski z jarzmami tył

- osłony metalowe za tarcze tył

- klocki i tarcze tył

- komplet nowych śrub do przykręcenia przednich i tylnych zacisków

- 2 Litry płynu ATE

Opublikowano

a ja mam problem bo mam wrazenie, ze na nierownosciach skacze mi tarcza w lewym kole :shocked: komus tez skakala?

Opublikowano

a ja mam problem bo mam wrazenie, ze na nierownosciach skacze mi tarcza w lewym kole :shocked: komus tez skakala?

To cos masz nie tak, tarcza nie może skakać przecież jest skręcona szpilkami z kół. Może coś z zaciskiem jest nie tak.

Opublikowano

Mam do was pytanie kto ile płacił za przekładke hamulców z 288 na 320???

Bo mnie mechani chce sksować za przód i tył 400zł troszke dużo to mi się wydaje??? Oczywiście mówie o samej robociźnie bez jakichkolwiek części.

sam to robiłem :)

Opublikowano

To cos masz nie tak, tarcza nie może skakać przecież jest skręcona szpilkami z kół. Może coś z zaciskiem jest nie tak.

No wlasnie nie jestem pewien czy to tarcza czy moze zawias...

Opublikowano

maciejski

Ogladalem wczoraj Twoje hamulce i musze powiedziec,ze wygladaja kozacko :kox: :kox: hamuja pewnie tak samo.

Kto wie moze i ja pomysle nad tym :mysli:

Opublikowano

panowie

czy w b5 przejście z 288 na 312mm, tarcza nie będzie kolidować z blachą ochronną która jest wokół tarczy????

Opublikowano

Kto wie moze i ja pomysle nad tym

Tu nie ma nad czym mysleć same zalety :good:

Opublikowano

na hamulcach nie ma co oszczedzać. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych modow jakie zrobiłem...

Opublikowano

na hamulcach nie ma co oszczedzać. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych modow jakie zrobiłem...

to prawda...juz zbieram graty i to kolejny mod ktory zrobie