Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Nietypowy kłopot z odpalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Mam kłopot z odpalaniem zimnego silnika. Problem jest dość ciekawy. Świece sprawne, przekaźnik ORI też, czujnik temperatury nowy ORI. Mimo tego jest BRAK napięcia w kopułkach świec żarowych. W momencie gdy ściągnę wtyczkę z czujnika temp cieczy jest napięcie i świece grzeją. Nie mam pojęcia jak temat ugryść. Błędów nie mam. Może ktoś mi dla pewności podać symbol przekaźnika i czujnika temp cieczy dla AJM może mam coś złe założone. W każdym bądź razie bez wtyczki pali super jak benzyna.

PS proszę o niekasowanie wątku!! w dziale układ elektryczny nie uzyskałem pomocy!!!

Dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

może masz zwarcie w przewodach od czujnika temp.

Opublikowano

Witam!!

Mam kłopot z odpalaniem zimnego silnika. Problem jest dość ciekawy. Świece sprawne, przekaźnik ORI też, czujnik temperatury nowy ORI. Mimo tego jest BRAK napięcia w kopułkach świec żarowych. W momencie gdy ściągnę wtyczkę z czujnika temp cieczy jest napięcie i świece grzeją. Nie mam pojęcia jak temat ugryść. Błędów nie mam. Może ktoś mi dla pewności podać symbol przekaźnika i czujnika temp cieczy dla AJM może mam coś złe założone. W każdym bądź razie bez wtyczki pali super jak benzyna.

PS proszę o niekasowanie wątku!! w dziale układ elektryczny nie uzyskałem pomocy!!!

Dziękuje i pozdrawiam

Wejdź w parametry i odczytaj temperaturę silnika jaką widzi sterownik jak samochód jest zimny

Opublikowano
  • Autor

w końcu chociaż ktoś mi odpisał, dzięki!! też tak myślę tylko niezbyt wiem jak się za to zabrać dobrze że nowy czujnik dali mi chłopaki z ASO na próbę na weekend.... bo nie chcę codziennie wtyczki wypinać i ją zakładać a autko mam pod chmurką pod blokiem.... [br]Dopisany: 05 Luty 2012, 18:33_________________________________________________jaką widzi sterownik czyli ECU? czy czujnik bo trochę nie czaję w każdym bądź razie wczoraj podczas dłuższej jazdy 90 stopni było jak książka pisze

Opublikowano

W jednej obudowie są dwa czujniki G2/G62. Jeden na deskę a drugi do kompa. Jak ten drugi ma na przykład zwarcie wewnątrz to komp nie włącza świec, dawka paliwa jest mniejsza i gorzej albo wcale nie zapala. Sprawdź czujnik G2/G62 - porównaj temperatury w 2 miejscach: 01-Engine -> Meas.Bloks-08 -> Group 007 -> Coolant Temp oraz 17-Instruments -> Meas.Bloks-08 -> Group 003 -> Coolant Temperature G62 mierzy temp. na potrzeby komputera, G2 na potrzeby wskaźnika na desce.

Opublikowano
  • Autor

tak tylko miałęm założony nowy ORi na próbę, może ktoś wie jaki dokładnie powinien być numer czujnika temp cieczy do AJM może mam poprostu zły i stąd problem

Opublikowano

tak tylko miałęm założony nowy ORi na próbę, może ktoś wie jaki dokładnie powinien być numer czujnika temp cieczy do AJM może mam poprostu zły i stąd problem

zamiast bladzic po omacku, podepnij wreszcie VAGa i sprawdz temp plynu w ECU.

wyjasni sie czy czujnik przeklamuje czy jest zwarcie w przewodach.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

obie temp są jednakowe, robiąc test elementów wykonawczych VAGiem świece grzeją więc kable są OK, ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł!!??

Opublikowano

Pokaż jakie masz temperatury np. po nocy w 01-Engine -> Meas.Bloks-08 -> Group 007 (wrzuć log). Gdy już uda ci się odpalić na zimnym to sprawdź np. miernikiem czy przez ok 2 minuty po odpaleniu masz napięcie na świecach.

Opublikowano
  • Autor

kolego pisałem że napięcia brak może nie doczytałeś/ wydaje mi się że to wina czujnika świece grzeją do temp płynu +5 stopni. natomiast jak był robiony test elementów wykonawczych silnika to świece grzeją jutro rano obadam jeszcze jaką temp widzi ECU przy zimnym motorze.[br]Dopisany: 16 Luty 2012, 19:05_________________________________________________dzisiejszy poranny pomiar ECU 1,0 st, licznik 3,6 st. świece mimo to nie grzeją co dalej? uszkodzony ECU? jeśli tak to czy widać to gołym okiem?

Opublikowano

a przy tescie elemtow wykonawczych swiece grzeja? dobrze zrozumialem?

Opublikowano

A maja grzać przy takiej temperaturze ?

W silnikach VP tak, ale czy PD przy dodatniej temperaturze grzeje świece ? Chyba nie...

Opublikowano

A maja grzać przy takiej temperaturze ?

W silnikach VP tak, ale czy PD przy dodatniej temperaturze grzeje świece ? Chyba nie...

Podczas robienia testów elementów wykonawczych świece powinny grzać niezależnie od temperatury na chwilę będzie pojawiać się napięcie czy to VP czy PD.

Opublikowano

No i w tym przypadku grzeją.

Opublikowano
  • Autor

podczas testu elementów wykonawczych grzeją i tak samo jest w momencie gdy ściągnę wtyczkę z czujnika temp cieczy

Opublikowano

Niech się wypowiedzą posiadacze silników 1.9 PD przy jakiej temperaturze zaczynają grzać świece.

Moim zdaniem jak jest na plusie to w PD-kach świece nie grzeją.

Opublikowano
  • Autor

i nadal cisza ponoć powinno grzać do max +5 stopni

Opublikowano
  • Autor

powiem tak ktoś mi grzebał w aucie coś poruszył i przez 3 dni grzały a teraz mam znów to samo, szukam dalej!!

Opublikowano
Niech się wypowiedzą posiadacze silników 1.9 PD przy jakiej temperaturze zaczynają grzać świece.

Moim zdaniem jak jest na plusie to w PD-kach świece nie grzeją.

jestes w bledzie. podgrzewanie swiec dziala jeżeli temperatura jest poniżej +9C