Zbyszek_7 Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Witajcie, Dzisiaj po dwu dniowym postoju zauważyłem że masło pod korkiem wlewu oleju zamarzło. Widać było również drobinki lodu na wałku który jest widoczny po odkręceniu korka. Wiem że jest to skutek niedogrzewania silnika(jeżdżę do pracy 7km w jedną stronę). Czy nie jest to niebezpieczne dla silnika? Jeśli taki kawałek lodu trafi na tłok czy nie porysuje się?
colins Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Spod pokrywy zaworów na tłoki lód nie przedostanie się, bo niby jak? Przydałoby się Twojemu silnikowi żebyś go choć z raz w tygodniu porządnie zagrzał żeby ta skraplająca się tam woda odparowała.
Zbyszek_7 Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Opublikowano 6 Lutego 2012 Czyli zamarznięte "masło" w oleju nie zagraża niczemu. Dzięki za odpowiedź.
Rafal-L Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 w wiekszosci przypadkow jest to normalna rzecz na krotkich dystansach trasy...
colins Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Zapowiadają ocieplenie - jeszcze z tydzień ma pomrozić, a potem nie będziemy mieli już tego problemu. :gwizdanie: Coś mi świta, że niedawno wymieniałeś olej więc nie jest na tyle "rozwodniony" żeby klocki lodowe miały się potworzyć więc śpij spokojnie.
Zbyszek_7 Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Opublikowano 6 Lutego 2012 Nie dawno też miałem wymienianą odmę, teraz wiem od czego pękają... Zamaraznie takie masło w odmie i poźniej pęka...
Danny Way Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 nic strasznego, ale czasami byś "przepalił" auto
Rekomendowane odpowiedzi