Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wymiana oleju przy 300000 km - na jaki, bo nie wiem co było lane ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od czytania tych wszystkich postow na temat wymiany oleju az mnie boli glowa. Niestety nadal nie wiem co zrobic. Bo kupilem tydzien temu slicznotke z ok 300 000km przebiegiem. Silniczek chodzi bardzo ladnie i nie widac po nim oznak zmeczenia. Problem mam natomiast z olejem,bo nie wiem jaki byl lany przez poprzedniego wlasciciela ( auto sprowadzone z niemiec ) . Jakie sa standardy w niemczech? Jaki oni leja olej do silnikow z takim przebiegiem? Nie wiem co teraz zrobic i jaki olej mam mu wlac. Z tego co widzialem to piszecie wszyscy o duzo nizszych przebiegach, a ja mam ok 300 000km :confused4: Jak bylem u mechanika to powiedzial, ze olej ma kiepska lepkosc i wedlog niego to jakis mineral. Moze cos takiego sprawdzic przez potarcie palcem o palec? Fakt jest taki, ze olej wyglada kiepsko, bo jest czarny i dosc smolisty. Pomozcie prosze. I juz teraz bardzo dziekuje za odpowiedzi

Aha. jeszcze jedno pytanko. O co chodzi z tymi pompowtryskiwaczami w dieslach? Dlaczego musza miec taki dobry olej?

Opublikowano

Z profilu wynika,że nie masz pompowtryskiwaczy. Najpewniej będzie jak przy tym przebiegu zalejesz go półsyntetykiem Mobila 10W40.

Opublikowano

Zamiast półsyntetyka możesz zrobić tak:

kup sobie MOTUL ENGINE CLEAN, przeczyść to i zalej olejem MOTUL 8100 X-CESS.

Opublikowano

Hej,

ja też mam podobny przebieg tyle że w AHU, na początku poprzedni właściciel lał jakieś BP 10W/40, więc i ja tak zrobiłem i zalałem Castrol Magantec 10W/40,ale po jednej zmianie jako że oleju silnik nie bierze nic (no może tyle że przez 10 tys spadnie z max na mix) zmienilem na Magnatec 5W/40. I jest nadal super, więc polecam ci zalać 5w/40.

Pozdr

Opublikowano

zalej motulem lub mobilem, nie chce sie znow wszystkiego powtarzac...

Opublikowano
  • Autor

Nastapila pomylka !! Silnik mam o symbolu AFN a ten ma pompowtryskiwacze??? Juz zmieniam w profilu.[br]Dopisany: 11 Kwiecień 2008, 23:54 _________________________________________________

Z profilu wynika,że nie masz pompowtryskiwaczy. Najpewniej będzie jak przy tym przebiegu zalejesz go półsyntetykiem Mobila 10W40.

A co teraz wynika ? :rolleyes: Czytam i czytam o tych olejach i coraz mniej wiem :wallbash:

Opublikowano

Nastapila pomylka !! Silnik mam o symbolu AFN a ten ma pompowtryskiwacze???

A co teraz wynika ? :rolleyes: Czytam i czytam o tych olejach i coraz mniej wiem :wallbash:

w twoim silniku nie ma pompowtryskiwaczy wiec wszystkie zalecenia sa bz. - dobry syntetyk

Opublikowano

ja bym zalał 10w40 :)

Opublikowano

olej ma spelniac specyfikacje 505.00 lub 506.00. jeszcze raz podkreslam syntetyk. a te to tylko mobil lub motul.

i tak jak LukaszeR radzil, mozna przed wymiana zalac engine cleanem motula silniczek w srodku czysciutki bedzie jak nowy.

Opublikowano
  • Autor

A jesli byl dlugo lany mineralny ( bo wszystko moze byc mozliwe ) to mozna przejsc od razu na pelny syntetyk?

[br]Dopisany: 12 Kwiecień 2008, 23:03 _________________________________________________

olej ma spelniac specyfikacje 505.00 lub 506.00. jeszcze raz podkreslam syntetyk. a te to tylko mobil lub motul.

i tak jak LukaszeR radzil, mozna przed wymiana zalac engine cleanem motula silniczek w srodku czysciutki bedzie jak nowy.

Podaj prosze jesli mozesz konkretne przyklady tych oleji. Chyba mobil bedzie mi latwiej zalatwic,bo motul raczej zadko sie widzi ( chyba ze wczesniej nie zwracalem na niego uwagi )

Opublikowano

Zamiast półsyntetyka możesz zrobić tak:

kup sobie MOTUL ENGINE CLEAN, przeczyść to i zalej olejem MOTUL 8100 X-CESS.

przeciez Lukasz juz tobie podal przyklad. MOtula kupisz w intercars

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem, alez wydaje mi sie, ze w moich okolicach chyba bedzie ciezko kupic motula . Co myslicie o tym

http://moto.allegro.pl/item341643638_motul_8100_x_cess_5w40_5l_f_ra_vat_ec.html

wyglada wszystko dosc wiarygodnie, ale nadal meczy mnie te 300 000 i pelny syntetyk ;([br]Dopisany: 12 Kwiecień 2008, 23:33 _________________________________________________A czy jest ktos kumu silnik odmowil pracy po takim zabiegu?

Opublikowano

w intercars kupisz z wysylka. zreszta poszperaj jest kilka zrodel pewnego motula na forum.

poczytaj o motulu w watku o olejach, i popytaj uzytkownikow, niektorzy maja autka z duzymi przebiegami.

Opublikowano

Syntetic pomaga a nie zabija.300tys to duzo dla poloneza a nie dla audi. :evil:

Opublikowano
  • Autor

Dobrze , przekonaliscie mnie :th: ,tylko w sklepie internetowym intercars nie widze motul-a :confused4:[br]Dopisany: 12 Kwiecień 2008, 23:54 _________________________________________________Dzieki za rade Musashi , napisalem do Murzyn-a ( niestety tylko na g.g bo na PW nie moge mu wyslac, swoja droga dlaczego tak jest? Nie ktore osoby jak np. Murzyn nie maja ty malych ikonek pod profilem ) Jesli nie bedzie utrudnien to kupie MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 i Motul engine clean . Mam tylko nadzieje,ze to nie jest moj najwiekszy blad zycia . Chociaz z tego zo czytalem to najwyzej pusza 3 simeringi (2 na wale i 1 na wałku rozrządu) Oby NIE :)

Opublikowano

]Dzieki za rade Musashi , napisalem do Murzyn-a ( niestety tylko na g.g bo na PW nie moge mu wyslac, swoja droga dlaczego tak jest? Nie ktore osoby jak np. Murzyn nie maja ty malych ikonek pod profilem )

Bo Murzyn już nie jest na naszym forum. Oszedł na własną prośbę.

Opublikowano
  • Autor

oooooo ............ :wallbash: ,ale .... i co teraz? Kto jeszcze ma mozliwosc zalatwienia 100% orginalnego Motula z rabatem?