Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[A6 C5] 2.5 tdi powracający błąd 550

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Reasumując wasze wypowiedzi wybiorę się do Boscha na ustawienie tego wszystkiego. Chciałem uniknąć kosztów diagnostyki - 100zł w kieszeni, bo samo ustawienie kąta wtrysku kosztuje 100.

Po wymianie silnika nie było niespodzianek w stylu gaśnięcie czy brak mocy. Nie ma bąbelków w przewodach, filtr paliwa był wymieniany przed zimą.

Druga sprawa, wspominaliście o naciągu paska - chodzi o pasek rozrządu czy pompy, bo jakbym się wybrał do nich to powiem żeby od razu to sprawdzili.

Na koniec zapytam o taką rzecz, wyprzedzenie zapłonu a kąt wtrysku to ten sam temat czy dwa powiązane ze sobą ??

Opublikowano

ustawienie to prosta sprawa... przy pompie masz takie poszerzone dziurki i cale ustawienie to przykrecenie w troche innym miejscu (luzujesz, przekrecasz, dokrecasz)... podlaczasz vaga i sprawdzasz na 004 BS late... pogorszylo sie a nie polepszylo (to znaczy na LATE jest zamiast np teraz zlego 4 BTDC = > gorzej 6btdc) to przesuasz w druga strone i cala filozofia

mozna to pod blokiem zrobic

oznaczysz sobie gdzie bylo przykrecone wiec zawsze wrocisz do ustawienia pierwotnego

jezeli umiesz wykonac loga 004BS samodzielnie i masz umiejetnosci manualne wystarczajace do np wymiany kola to dasz rade

Byl taki pdf z zrysunkami krok po kroku ale dzas rade bez tego

Opublikowano

Dzięki wszystkim za podpowiedzi :good: Poustawiam to wszystko i wrzucę nowe logi, chyba że nie będę miał laptopa to kubek z fusami lub kryształowa kula :decayed:

Opublikowano

OBD II Ci bardziej jednak pomoże :wink4: [br]Dopisany: 19 Luty 2012, 10:58_________________________________________________BTW

Fusów używał mechanik ,który mi wymieniał rozrząd i hydraulikę i .......wyszło jak wyszło :confused4:.

Opublikowano

w tym PDFie oznaczenie n.OT to ATDC a v.OT to BTDC (DE: n. = nach = EN after; DE: v. = vor = EN before).. w starszcyh vagcomach bez zonaczen strony wartosc dodatnia to BTDC a liczby ujemne to ATDC

Opublikowano

no to ja dodam jeszcze, ze ujemne, znaczy wyprzedzenie, a dodatnie opoznienie wtrysku :wink4:

Opublikowano

no to ja dodam jeszcze, ze ujemne, znaczy wyprzedzenie, a dodatnie opoznienie wtrysku :wink4:

a nie odwrotnie? :shocked:

ujemne to ATDC - "po"

dodatnie to BTDC - "przed"

ale to kwestia jak sie umowimy :>