Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Zwariowany PRĘDKOŚCIOMIERZ-pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Nie wiem czy w odpowiednim dziale to zamieszczam, ale przeczytałem chyba 70 stron forum i nie znalazłem takiego problemu...

Niestety 12 tys km po zakupie pojawiła się pierwsza usterka :kwasny::disgust::angry:

Już wyjaśniam o co chodzi...

Prędkościomierz - do prędkości ok90-95km/h wszystko jest ok, ale w chwili kiedy przekraczam setkę to wskazówka opada...

I tak : do 80km/h, potem rośnie do 90km/h i opada do 50km/h, a nawet 10km/h...później rośnie do 100km/h i znowu opada...

Kiedy puszczam gaz i prędkość maleje wskazówka powraca na 90km/h i podczas dalszego zwalniania opada już normalnie...

Problem pojawił się po użyciu tempomatu, jednak ten działa bez zarzutu - tzn utrzymuje prędkość.

Dziś nie mam technicznej możliwości, ale jutro zamieszczę filmik- mam na telefonie.

Ktoś może wie w czym rzecz?

[mod]Gdzie jest prefix!? - poprawiłem kolejne wylądują w koszu[/mod]

Opublikowano

spróbuj odłączyć tempomat i zobacz czy dalej tak będzie

Opublikowano
  • Autor

Sytuacja ma miejsce zarówno przy włączonym jak i wyłączonym tempomacie :/

Opublikowano

dokładałeś tempomat tak?

Opublikowano
  • Autor

Nie, nie kolego.

Tempomat był seryjny - nic nie było dokładane ani kombinowane.

Zauważyłem to podczas jazdy drogą ekspresową - ustawiłem sobie 110km/h i po jakiś 5km zaczął się taniec wskazówki.

Wyłączyłem tempomat - sytuacja dalej taka sama- skakanie wskazówki. Zatrzymałem się, zgasiłem silnik, ruszyłem - i problem nie zniknął :(

Także nie wiem - licznik padł?

Jakiś czujnik?[br]Dopisany: 18 Luty 2012, 16:24_________________________________________________Koledzy poniżej obiecany filmik z problemem :/ :/ :/

Pomoże ktoś?

VAG dopiero w piątek, niby to nie przeszkadza, ale problem jest :(

Opublikowano

Jak już będziesz miał VAG'a a ten nie wykryje błędu możesz na próbę odpalić pokazywanie prędkości na radiu(chorus, concert) (zamiast rdsu pokazuje chwilową prędkość) jeśli tam będzie dobrze to raczej licznik do naprawy/wymiany

powodzenia

Opublikowano

też bym obstawiał licznik.

Opublikowano

Kolego sprawdź czy nie poluzowała się wtyczka od czujnika prędkości w skrzyni biegów. Miałem dokładnie to samo co na Twoim filmiku. Wyciągnięcie i włożenie wtyczki u mnie pomogło. Problem zniknął.

Opublikowano
  • Autor

O kurde, ale jak to zrobić kolego??? :shocked:

Jest jakieś dojście? Czy potrzebuję podnośnik itp? Jakieś szczegóły? :confused4:

Sorry, że pytam, ale niestety z takich rzeczy to jestem zupełnym laikiem, a ewentualnych napraw uczę się tutaj na forum od Was...

O leczeniu mogę Wam dużo powiedzieć, ale o naprawie samochodu prawie nic :(

Opublikowano

Nie potrzebujesz podnośnika ani kanału. Po prawej stronie skrzyni biegów gdzie wychodzi półoś napędowa do prawego koła, powyżej powinieneś zlokalizować wtyczkę z dwoma kabelkami.

Opublikowano

patrząc po chwilowym spalaniu to wygląda jakby sygnał z czujnika był zły, widać jak spalanie rośnie gdy wskazówka opada do ok 50 km/h. Sprawdź ten czujnik w skrzyni.

Opublikowano
  • Autor

Hmm - wzrost spalania spowodowany był tym, że akurat wyprzedzałem inny samochód- wcisnąłem do oporu pedał gazu - niestety 1.6 tego wymaga :) Próbowałem tam wczoraj spojrzeć, ale w sumie nic nie widziałem :/ - chyba jednak zdejmę to koło - jest dosyć duże 205/55/16+ciemność (mimo latarki) nie pozwalała za dużo zobaczyć. Ten czujnik będzie w jakiejś obudowie? Bo znalazłem tam taką jakby blaszkę, która coś osłania ale już mimo dosyć późnej pory nie chciałem tam nic ,,rozbrajać'' - jutro podłączę VAGa i zobaczymy co jest na rzeczy

Opublikowano

Nie ściągaj koła tylko stań obok niego pochyl się nad silnikiem i powinieneś zobaczyć półoś wchodzącą do skrzyni biegów. Po lewej stronie od półosi będziesz miał ten czujnik. Innego tam nie ma. Nie jest niczym zabudowany. Powinieneś go zobaczyć

Opublikowano

99 % impulsator czyli czujnik w skrzyni przeczyść styki i będzie ok miałem tak po przekroczeniu 100

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Koledzy i mam problem- nie potrafię zlokalizować tego czujnika prędkości (impulsatora). Po prawej stronie silnika(patrząc od przodu) nic nie widać- wychodzi duża rura mega gorąca (kolektor?) i nic oprócz niej nie widać, po lewej natomiast też wszystko zasłania zbiorniczek na płyn chłodniczy... jakaś podpowiedź? Bo niektórzy twierdzą, że ten czujnik jest po lewej stronie a jeszcze inni, że po prawej.