Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Stukają zaciski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem ze stukaniem podczas jazdy np po bruku albo drobnych dziurach. Wali w środku jak nie wiem a po lekkim naciśnięciu hamulca stukanie ustaje. Sprawdziłem mam luz na (nie wiem jak to sie nazywa dokładnie) tulejkach prowadzących zacisk. Klocki mam nowe jak by co i sprężynki są dobrze podgięte. Teraz pytanie co z tym zrobić czy muszę szukać nowego zacisku???

Opublikowano

to raczej wahacze, zaciski nie stukają, ja jedziesz po bruku koła luźno się toczą i stukają, jak naciścniesz hamulec koło się obciąża i najprawdopodobniej naprężenia napinają wahacze i przestaje stukać

Opublikowano

sprawdz prowadnice

Opublikowano
  • Autor

To raczej nie wahacze bo wystarczy że lekko dotknę pedał hamulca i przestaje pukać. Czy da rade zregenerować te prowadnice zacisku?

Opublikowano

:> ja też taki miałem problem i to tak sie działo jak piszesz :naughty: ale już ok rozegnij balaszki na klocku co wchodzi w tłoczek i wszystko ustanie i bedzie cicho i fajnie :th: :kox:na 100% to samo miałem i nie jedne fachowiec nic nie zrobił :)

Opublikowano

tez mialem to samo w busie przygielem blaszki i jest git

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ja mialem taki sam problem stukanie było bardzo głośne tak jakby był walnięty wachacz tylko ze od kiedy kupilem go nie bylo sprężyny mocującej jak w koncu znalazlem sprężyne w salonie Audi to stukanie ustało i wszystko było git

nie sądzilem ze brak sprężyny moze wywolac takie halasy, :mysli:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie ja w mojej audi mam to samo !!! Uderzając jedna ręką w zacisk hamulcowy słychac stuk a w trakcie jazdy po płytach dudni ostro !!! Juz wiem, że to prawdopodobnie prowadnice ale podgiąc blaszki na klocku hamulcowym ????

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie dzwoni też na dziurach i nie wiem co z tym zrobuć i co jest grane. Tak wogóle to zaciski jakieś luźne są. Jak odkręciłem koło i ruszam zaciskiem to cały chodzi. Czy to normalne?

Opublikowano

Mam tez metaliczne odglosy z prawego kola :confused4: Myslalem ze to lacznik stabilizatora bo gumki byly troszke juz zajechane ale po wymianie okazalo sie ze to nie to. Wachacze wyglagaja ok :> Wiec to chyba bedzie to zobaczymy :>

Opublikowano

Czy zaciski mogą się ruszać? U mnie są jakieś luźne i nie wiem czy tak ma być?

Opublikowano

A nie masz dziwnych odglosow :gwizdanie:

Opublikowano

No dzwonią mi na dziurach - znaczy się prawy przedni mi dzwoni. Jak jadę po równej nawierzchni to jest cisza.

Opublikowano

"fireman tom" to diagnoze juz masz :> Umnie wystepuje ten sam problem byl u mnie kolega mechanik i powiedzial ze to chyba to, niestety nie mialem czasu sie jeszcze za to zabrac.

Opublikowano

W starszych modelach często wyrabiają się prowadnice i wtedy dokładnie jak to autor opisał na wybojach będzie grzechotało. Wymiana prowadnic załatwia sprawę. Jest to zestaw regeneracyjny.

Opublikowano

Byłem na stacji diagnostycznej - prowadniki zacisków do wymiany :naughty:.

Pytanie: ile kosztuje taki zestaw naprawczy prowadników i jakiej firmy kupić??

Opublikowano

Mi sie zgobil(tzn gdzies wylecial pewnie na naszych pl drogach) zacisk na klocki :kox: W aso dalem 13,50 zalozylem i jest :good: