Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Dziwny dzwięk przy pracy silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słychać jakby łopatki lub wirnik od Turba tarły.Zobacz luzy na osi turba.

Opublikowano

Byłem u mechanika. Twierdzi że luzów na turbo brak. Przejadę się jeszcze do kilku innych i zobacze co inni powiedzą. Czekam na dalsze opinie ;) Pozdrawiam

---------- Post dopisany 28-06-2012 at 11:00 ---------- Poprzedni post napisany 19-06-2012 at 17:40 ----------

Dodam ze dźwięk wydobywa się z układu dolotowego.

Opublikowano

zaworek n75 NIE WYRABIA

Opublikowano

Paski w tych silnikach często jęczą po wymianie w po zmianie napinacza na nowszy typ zastosowali obudowę z wygłuszeniem i tam już prawie nie słychać.

Jęk ustaje po około 10 tys km.

Opublikowano
Witam, ostatnio borykam się z dziwnym dźwiękiem z silnika 1,9 tdi avf 130 km. Przebieg 203 000 km. Rozrząd wymieniany przy 181 tys km za poprzedniego właściciela jeszcze w Niemczech (Conti). Dźwięk słyszany przy 1800 - 2000 obr/min przy przegazowaniu. Przy wyższych obrotach żadnych objawów. Moc bez zarzutów itd.

Co może powodować taki dzwięk? Turbo lub rozrząd.

Spotkał się ktoś z takim czymś? Co zrobił? Czy pomogło?

Za wszelkie info z góry dziękuje.

Jeżeli masz to auto co w opisie 2012r to nie masz takiego silnika jak w opisie 1,9 tdi PD tylko 2,0 tdi CR, u mnie w silniku 2,0 tdi CR ten dźwięk też występuje. Już gdzieś pisało o tym na forum, wydaje mi się że to związane jest z filtrem cząstek stałych DPF - norma TTTM.

Znalazłem > http://a4-klub.pl/silniki-diesla-29/b7-blb-to-dzwiek-prosba-analize-170083/