Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Laptop do 2000 zł nowy - pomóżcie w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chcę kupić jakiegoś dobrego laptopa w dobrych pieniadzach, tj do 2000 zł. Z cech, które mnie interesują - kamera, bluetooth, czytnik kart pamięci, dobra matryca, WYTRZYMAŁA bateria, solidność, najlepiej dobra marka. Co możecie doradzić mi w tej cenie? Ja wstępnie przymierzam się do MSI - dosyć dobre parametry za 1950zł. Z góry dzięki, pozdrawiam

[br]Dopisany: 15 Kwiecień 2008, 19:20 _________________________________________________http://www.allegro.pl/item345236701_msi_vr601x_t2330_2gb160_burgund_lub_granat_t_m.html - ja coś takiego upatrzyłem. Zna ktoś ten sprzęt? Wg mnie, dość dobry za te pieniądze.

Opublikowano

No MSI to dobre laptopy :th: Wiadomo, że w tych pieniądzach super sprzęcika nie kupisz. Ale jeśli nie zależy Ci na grafice i na szybkim procesorze to laptopik jak najbardziej ok :th: Niestety do jakiegoś solidnego i mocnego laptopa na którym można pograć bez problemów w nowe gierki trzeba dołożyć drugie tyle, nawet do składaczka :decayed: Wiem co mówię bo sam ostatnio kupilem VBI Compala FL90+ link -> http://allegro.pl/item340869902_fl90_t9300_4gb_250gb_gf8600gt_512_1440x900_4965agn.html niestety Compale zaczynają sie od 2000 zazwyczaj bo są nastawione na bardzo wysokie parametry i niskie pieniądze w porównaniu z markowymi laptopami z tymi samymi parametrami - tam różnice są znaczne. Gdybyś uzbierał trochę więcej grosza to polecam Compala, wtedy dostaniesz sprzęta jak marzenie :tongue4::kox:

Opublikowano

Laptop na pewno nie będzie służył do żadnych gier, obróbki filmów i tego typu rzeczy. Chodzi o to, żeby kupić za te pieniądze coś w miarę dobrego parametrycznie, ale również solidne. Dzwoniłem w sprawie tego MSI i póki co, cena wynosi 1900 zł. Jakby ktoś widział ten sprzęt w lepszych pieniądzach, to poinformujcie mnie;)

Opublikowano

czy nie lepiej w takiej kasie poszukac czegos uzywanego? a przynajmniej markowego: HP, IBM, DELL..

za 2k to raczej sprzęty tandetą wiejące, niby nowe, mają wypasione procesory (nie zgrane z płytą główną lub ram'em, i potem chodzą jak diesel bez turbo :wallbash: ) ja osobiście radzę poszukać używki w tej kasie.Pół roku kupilem miesięcznego HP G5000 za 15oo zl (wtedy kosztowal nowy 24oo zl) i mnie wystarcza - nie jestem maniakiem gier, chcialem miec w miare szybki i markowy i jestem zadowolony.

co do Twojego upatrzonego, może sie czepiam, ale mialem juz kilka laptopów, i zawsze touch pad był na srodku i tak jest ok, a tu w tym MSI (co to w ogóle za firma :mysli:) jest z lewej strony :thumbdown::wallbash: - straszne, no chyba że jesteś leworęcznym.

Jak sie zdecydowałeś, to porozmawiaj o warunkach gwarancji i serwisie, żeby Ci później lapa do Tajwanu nie wysyłali :polew:

Opublikowano

a cóż to za wynalazek? ja bym to omijał szerokim łukiem

Opublikowano

Panowie...To nie jest dla mnie, tylko dla mojej siostry. Z racjonalnych powodów namawiałem ją, żeby albo dorzuciła jeszcze 1k zł, albo kupiła używkę, ale dobrą - niestety, z kobietą się nie wygra - ma być nowy i koniec. TP po lewej jakoś chyba przeżyje, ale ten lap to tylko propozycja, nie ostateczna decyzja.

Opublikowano

najpierw pytanie po co zaraz laptop - lepieje za tą kasę stacjonarnego kompa o lepszych parametrach.

Ale jak już musi być

to moja rada wybrać pożądny i pytać o gwarancję .

Moje doświadczenie z laptopem to

po gwarancji bateria padła

po gwarancji szlag trafił tasmę łączącą monitor z klawiaturą.

pod obciążeniem dośyć szybko się nagrzewa ,a praca wentylatora nie jest przyjemna dla ucha .

ogólnie laptopa to już raczej nie kupie i jeśli niema takiej konieczności to nieproponuje taki sprzęt.

Może za klilka lat technika się zmieni i będą niezawodne.

DeeJay_Kill - wybieraj tylko markowy sprzęt a używany laptop to już sobie daj luzu

Opublikowano

Ja mam w tej chwili 4-letniego laptopa Actiny - marka niezbyt górnolotna, ale...

Kupiłem go, jak miał niecałe 2 lata - był jeszcze na gwarancji. Dałem za niego 1500 zł, jak na tamte czasy, to były dobre parametry w dobrej kasie (64MB grafa-zint, 30gb dysk, proc. celeron 2,4, dvd-rw, 14,4". Miał wytartą obudowę i kilka innych przypadłości - odesłałem na gwarancję, wsio zrobili, ale obudowa i tak się wytarła, zepsuł się przycisk od zamknięcia klapy i siadła bateria, bo trzyma teraz 30-60 min (to sprawa elektroniki, nie baterii). Podsumowując - nigdy nie zepsuło mi się w nim nic poważnego, chodzi bez problemu, jedyne, co mnie strasznie wkurza, to wentylatory - czasem gorzej, niż w stacjonarnym hałasują. Takie doświadczenie mam z laptopami. Komputer dla mojej siostry to musi być lap, bo potrzebuje tego do studiów - wyjazdy terenowe, uczelnia, itp. Takie cos jest za 2400 i wydaje się być całkiem fajne - http://allegro.pl/item347181798_asus_s96s_t7500_15_4_2gb_160gb_gf_8600_bt_cam_wi.html Co myślicie?

Opublikowano

Parametry tego Asusa bardzo fajne. Można pograć w nowe gry.

Kilkanaście minut temu był u mnie znajomy z nowym lapkiem (BlueBerry FL90 T7500) o prawie identycznych parametrach (tylko grafika troszkę mocniejsza - 8600GT). Instalowałem mu system (WinXP), sterowniki, itp. Instalacja wszystkiego bezproblemowa. Z ciekawości 3dmarka 2003 zapuściłem i wyszło 10000pkt (bardzo dobrze jak na laptopa). Laptop wygląda dość solidnie. Ogólnie zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Nie wiem tylko na razie jak z baterią. Gość kupował tutaj:

http://www.bluemobility.pl/index.php/cPath/11_184_190

Bardzo dużo różnych konfiguracji do wyboru. Przesyłka przyszła mu po 2 dniach od momentu wpłacenie pieniędzy.

Opublikowano

Parametry tego Asusa bardzo fajne. Można pograć w nowe gry.

Kilkanaście minut temu był u mnie znajomy z nowym lapkiem (BlueBerry FL90 T7500) o prawie identycznych parametrach (tylko grafika troszkę mocniejsza - 8600GT). Instalowałem mu system (WinXP), sterowniki, itp. Instalacja wszystkiego bezproblemowa. Z ciekawości 3dmarka 2003 zapuściłem i wyszło 10000pkt (bardzo dobrze jak na laptopa). Laptop wygląda dość solidnie. Ogólnie zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Nie wiem tylko na razie jak z baterią. Gość kupował tutaj:

http://www.bluemobility.pl/index.php/cPath/11_184_190

Bardzo dużo różnych konfiguracji do wyboru. Przesyłka przyszła mu po 2 dniach od momentu wpłacenie pieniędzy.

Dokładnie o tym laptopie mówiłem :th: Mam prawie to samo co opisałeś, może nawet ciut lepszą maszynkę :tongue4: I też mam XPka zainstalowanego mimo, że mam 4 giga RAMu wsadzone :decayed: I ostrzegam, 4 giga i XP 32 bitowy to złe połączenie, może wystąpić tzw. "blue screen" czy jakoś tak, czytać reset :decayed: Mi to się zdarzyło tylko 2, czy 3 razy i wiem kiedy - do opanowania :naughty: Do takiego sprzętu najlepiej 64bitowy system, ale za Vistę jeszcze podziękuję :tongue4: Czekam na XP 64bitowy z SP i spolszczeniem :wink4: Sory za małe odejście od tematu ale może się komuś przydać :hi:

Opublikowano

czy nie lepiej w takiej kasie poszukac czegos uzywanego? a przynajmniej markowego: HP, IBM, DELL..

za 2k to raczej sprzęty tandetą wiejące, niby nowe, mają wypasione procesory (nie zgrane z płytą główną lub ram'em, i potem chodzą jak diesel bez turbo :wallbash: )

AMEN!

bo z komputerami

to tak troche jak z samochodami..

moze kupic nowego fiata albo uzywane AUDI:) za ta sama cene..

za 2kola to nic porzadnego nowego nie ma, ale mozna trafic sprzet ktory rok temu kosztowal np 6 tysia a dzis jst za 2000.

ja uzywam tego i paru znajomych za moja namowa kupilo.

tytanowa obudowa, bateria trzyma, rok gwarancji....

http://allegro.pl/item344205965_ibm_t43_tytan_1_73_1024_60_dvd_cdrw_win_xp_pro_fv.html

p.s. nie mam w tym interesu, polecam bo kilka juz od niego kupilem i zadnych problemow.

Opublikowano

dzięki, pokażę siostrze i może w końcu zrozumie, że lepiej kupić używke.

Opublikowano
Opublikowano

ja sie nie zgodze ze uzywka lepsza... jak ci sie cos spier... to swiety boze nie pomoze...

ja mam 12 miesiecy gwarancji na mojego IBMa wiec nie wiem co masz na mysli...

a gwarantuje Ci ze jak wezmiesz do reki porzadnego IBM , czy inny markowy sprzet to zobaczysz ze parametry procesora i pamieci wypisane w ulotce to nie wszystko co stanowi o jakosci komputera.. jakosc materialow i stopien dopracowania to dwa zupelnie inne swiaty..

Opublikowano

a co sie może zepsuc w IBM :notworthy: - ewentualnie bateryjka moze budzic zastrzerzenia z racji wieku bądź nieumiejętnej eksploatacji :kox:

IBM są cichutkie, lekkie, nie grzeją się, są szybkie nawet jak nie mają najnowszego procesora - potrafią byc szybsze od niejednego DualCore. Poza tym magnezowa bądź tytanowa obudowa - można na tym stanąć i nie pęknie, minimalizm i dbałość o szczegóły - po prostu przyjemnie się z IBM pracuje :th:

Acera to bym chyba tylko do szpoy wstawił i powierzył bym mu obsługe dojarki :polew: :polew: :tongue4:

ok, na poważnie: nie kupujcie tandety ludzie, szczegolnie tych "renomowanych" marek z allegro..

Opublikowano

Moja rada może nie być Ci wogóle przydatna, ale jak masz kogoś bliskiego w USA, zajrzyj na stronę

www.wallmart.com

Tam jest taniej, lecz tylko wtedy, gdy ktoś mógłby Ci go tam kupić.

PozdrA4wiam

Opublikowano

jakbym mógł z USA kupić, to bym nawet wątku nie zakładał;) A tak na poważnie - jednak siostrze nie przetłumaczy się, że lepiej używkę, ale markową - ona musi mieć nowe i koniec. Dam znać, jak już kupi, bo zamierzam się wycofać z tego doradzania - i tak mnie nie posłucha;) Ktoś już tutaj porównał sytuację do kupna nowego fiata, albo używanego OOOO za tą samą kasę - nie gadam z siostrą;p