RoBoPL Opublikowano 1 Marca 2012 Opublikowano 1 Marca 2012 WItam Jestem posiadaczem Audi A4 B6 która jest zarejestrowana w Niemczech.Moje pytanie brzmi Jeżeli W Polsce przydarzy mi sie jakaś stłuczka bądź wypadek nie z mojej winy, po wezwaniu policji itp itd, czy auto mogę holować do Niemiec po przez ADAC aby niemiecki rzeczoznawca ocenił szkode,a co za tym oczywiście naprawa w DE.. czy Polskie ubezpieczalnie wypłaca mi odszkodowanie w euro? cze będzie problem?
hubipl9 Opublikowano 2 Marca 2012 Opublikowano 2 Marca 2012 Jak masz samochód ubezpieczony w Niemczech i ktoś z polskim OC zrobi Ci szkodę to moim zdaniem lepiej to zgłosić w Niemczech w niemieckim towarzystwie, które reprezentuje za granicą polskie TU sprawcy. Wtedy niemieckie TU robi wycenę i wypłaca a potem odzyskuje od polskiego TU sprawcy. Nie jestem pewny czy tak to działa w Niemczech ale jak w Polsce polakowi, zrobi szkodę auto ubezpieczone za granicą to poszkodowany może zgłosić w Polsce w polskim TU wskazanym przez Polskie Biuro Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Myślę, że w Niemczech jest podobnie.
RoBoPL Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Opublikowano 3 Marca 2012 siemka Dokładnie o to mi chodzi....Tylko nie wiem gdzie mogę sie dowiedzieć tego od strony prawnej... ale dzieki za odp pozdrooo
hubipl9 Opublikowano 4 Marca 2012 Opublikowano 4 Marca 2012 Jeśli chodzi o polskie regulacje to "ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych" z 22 maja 2003.
michier Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Jak ktoś puknie ci w pl to dostajesz w pln na polskich zasadach czyt. zaniżą w piz*u, jak ci pukną na polskich tablicach w de to wypłata w euro.
Alcodigital_pl Opublikowano 15 Maja 2012 Opublikowano 15 Maja 2012 Chyba tutaj ważne jest miejsce zdarzenia,a nie kto się do tego przyczynił. Czyli jak powyżej,jeżeli kolizja ma miejsce u nas w kraju,to odszkodowanie dostajesz w złotówkach.
Rekomendowane odpowiedzi