Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Rezanie chromowych ramek do Avanta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj zabrałem sie za zakładanie chromowych ramek ktore otaczają szyby .

Jesli macie juz bawić sie w takiego typu rzeczy w wersji Avant to miejcie świadomośc tego ,że musicie kupić cały kompletny zestaw ( chromowe ramki górne .. drzwiowe z uszczelkami , uszczelki wpinane na chromowe ramki górne ..no i

szyby od bagażnika ...)

Podmianka chromów na drzwi jest bezproblemowe ..drzwi rozkręcamy w przeciągu 5 minut .. stare gumowe listewki sa na plastikowe spinki .. trosze nitów .. i jest ok :th:

Schodki jednak zaczynają sie przy demontażu ramki górnej ..uszczelka , ktora w niej siedzi nie jest zbytnio skłonna do poddania sie ...ja ja po prostu wyłamałem :decayed: ( miałem drugą w zestawie z chromami ) ..no i naszym oczom ukazuje sie rządek nitów :th:

Demontaż czarnych osłonek słupków prosty :

* słupek środkowy - 2 śrubki na dole , 2 po bokach pod uszczelką .

*słupek tylny - 3 nity - rozwiercić

I w tej chwili załamujemy ręce - szyby nie da sie wyciąć linką , drutem czy innym pieroństwem ..wszelkie proby kończą sie pochalstaną uszczelką od strony zewnętrznej , podrapanym lakierem ..

Co najistotniejsze - USZCZELKA JEST ZLANA Z SZYBA :!:

Pozostaje nam wycinanie od strony wewnętrznej z bagażnika :

*wyciągamy roletę i składamy fotele

*odkręcamy gruba śrubę na ktora zatrzaskuja sie oparcie fotela

*odkręcamy śrubke usytuowaną obok wgłebienia na zaczep od rolety

* demontujemy plastiki na ostatnim słupku ... zatrzaski sa od środka dlatego najlepiej złapać z dwuch stron i szarpnąć raz a porządnie

*wyciągamy narożnik od fotela ( ten ktoy styka sie z drzwiami ) odgiąć troszkęmateriał i wypuiąc górną zapinkę ..naciskając w dół oraz zatrzask boczny - wypchnąć narożnik w stronędzwi i lekko go odchylić

* widzimy śrubkę , ktora łączy szary plastik podsufitki i czarny - pośrodku jest śruba ... wykręcić ... pas bezpieczeństwa wyciągnąc lekko i przyblokować ... plastik szary od podsufitki wyciągamy

Tak wiec po odkręceniu 3 śrub bocznych , demontarzu 2 plastików od podsufitki możemy odchylić boczek kufra .

Teraz wycinanie szyby ..najlepiej i najbezpieczniej takim wycinakiem z wysuwanym ostrzem ..ale w twardej oprawie /rączce !( Plastikowe nożyki przy sile nacisku i kontakcie z twardym klejem - ustąpią ..a ostrze pocharata nam dłoń !)

Ciąż ostrzem skierowanym pionowo ... wszelkiego roczaju odchylenia ostrza spowoduja przebicie go na wylot ...czyli uszkodzi nam sie uszczelka zewnętrzna !

Dokładnie , powolutku ...i pamiętajmy że na rogach jest bardzo dużo kleju !

Gdy juz wiemy i widzimy , że Szyba odchodzi ...rozwiercamy od zewnatrz na słupku 3 nity ( o ile nie zrobicie tego wcześniej ) ... radziłbym o górę szyby zatroszczyć sie nieco mniej niz o dół i boki ... góra ładnie nam sie " podetnie " gdy odejdą boki i dół .

* Szyba wylazła - szkody mogą być szersze .... u mnie podsufitka przy szybie sie troszkę ponadcinała .

*Odcinamy nadmiar kleju z uszczelki ... mozną zadrapania , ślady na polu walki czymś przesmarować ..

*Teraz widzimy górna ramkę w całej okazałości ... rząd nitów do zlikwidowania .. po czym ramka odchodzi swobodnie .

*Zakładamy ramkę chromową ..delikatnie dociskamy i nitujemy .

* wpuszczamy w ramkę uszczelkę ... przykładamy wycięciem na słupek i wpinamy ...palcami ..ale lepiej czymś innym ...może być rączką od śrubokręta ..powinna wchodzić ładnie .

*smarujemy klejem otwór po szybie ... dozownik w kleju jest dośc szeroki i rozprowadzi nam sie rownomiernie ...czekamy 10 minut - zalecenia na tubce kleju :decayed:

Nawalić więcej kleju tam gdzie były ubytki w uszczelce po walce z nożem . :rolleyes:

* wkładamy szybę na klej ..gdy juz wiemy że jest tak jak ma być .. stabilizujemy ja nitami do słupka .

Niestety ... brakuje nam ramki dolnej od ostatniej szyby ... nie wepniemy ja bo do tego musi być przystosowana szyba

Zostaja 2 opcje - kawałeczek listwy na taśmie 3m

- własne patenty na ori listwę ... ja bede probował podrzać atmosfere nieco tej uszczelce i wtopić uchwyty od listwy i przywalić na klej do szyb w fazie finalnej .

Opcja ostatnia - szyba pod ramki - znaleźć ciężko .

Ja kombinuje dalej :th:

Opublikowano

Przydałoby się jakieś fotostory :)

Opublikowano

Przydałoby się jakieś fotostory :)

Szczerze to przewidywałem tą opcję ...ale no właśnie .. aparat powiedział "papa " :thumbdown:

A ja sam w połowie roboty swierdziłerdziłem , że czarne elementy zamiast chromków były by też ok ...i utrzymywać to w takiej stylistyce ... - zwątpienie mnie dopadło ..

Opublikowano

o kurde ale czemu to az taki problem ? powiem ci ze jak sprzedałem tez chromy do avantagosciowi ale z poza forum to mu za 200 zł azłozyli i mowie ze nie mieli wiekszych problemów, musze odnalesc jego numer telelfonu moze cos podopowie albo powie gdzie mu robili, do sedana gosc mowi ze wogole niemial problemow

Opublikowano

czaki22

:hi:

W sedanie jest jedna malutka szybka .. W Avancie jak sam wiesz jest ogormna szyba ktora jest zepolona z uszczelką ... albo topić oszczelkę pod listwe chromową albo taśme 3m ...innej opcji po prostu nie ma ..gdyż seryjna uszczelka nie jest przystosowane pod zatrzaski na listwe .