Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Niebieski Bandyta z UK WORK IN PROGRESSSS.....!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:hi:
Opublikowano
  • Autor

witam wszystkich po dość długiej nie obecność :kwasny:

nie dawno miałem nie miłą przygodę i furka aktualnie jest uziemiona

serducho padło :thumbdown:

---------- Post dopisany at 14:19 ---------- Poprzedni post napisany at 14:17 ----------

mam nadzieję że to nie to o czym myślę :thumbdown: , wszystko wyjdzie na dniach

---------- Post dopisany at 14:26 ---------- Poprzedni post napisany at 14:19 ----------

Aktualny pikczer

u6epute6.jpg

---------- Post dopisany at 14:27 ---------- Poprzedni post napisany at 14:26 ----------

A tu pikczer z trasy :(

ahu5udar.jpg

---------- Post dopisany at 14:29 ---------- Poprzedni post napisany at 14:27 ----------

A tu powód

hynymyre.jpg

---------- Post dopisany at 14:37 ---------- Poprzedni post napisany at 14:29 ----------

ori pasek wytrzymał 45tyś mil (3 lata) , nie pękł ale ale na odcinku około 8-10 cm wysypały się zęby :thumbdown:.

Stało się to po małej szarży na autostradzie , mała ganianka z golfem 4 i jakimś starym bmw , po redukcji z 5 na 4 zgasł silnik i już nie odpalił :thumbdown: , powrót do domu na lawecie.

---------- Post dopisany at 14:41 ---------- Poprzedni post napisany at 14:37 ----------

3a5a5ezy.jpg

Do tego co już doszedłem to zęby na pasku zarwała zębatka wału korbowego i po znakach widać że przeskoczyło o 2 - 3 zeby . Nie wiem jaka jest szansa że nie pokrzywiło zaworów ale nadzieja jakaś tam jest

---------- Post dopisany at 14:43 ---------- Poprzedni post napisany at 14:41 ----------

Silnik kręci lekko

Opublikowano

Up fopa jak uj

Sorry Miszka.

Opublikowano
  • Autor

Panowie kupiłem taki rozrząd 038 198 119 A

kit_distribucion_038198119A.jpg

ROZRZĄD DO 1.9 TDI (AVB, AWX, AVF, BKE, BPW, BRB) (038 198 119A)

w zestawie:

ROLKA NAPINACZA 038 109 243 M

ROLKA PROWADZĄCA 038 109 244 J

PASEK ROZRZĄDU 038 109 119 P

Komplet kupiłem w serwisie audi u mnie w mieście po numerach podanych tu na forum , ale po otwarciu pudełka wszystko się różni , tzn inny napinacz , rolka prowadząca i pasek chyba też :thumbdown::doh:

to co u mnie siedzi

---------- Post dopisany at 15:28 ---------- Poprzedni post napisany at 15:22 ----------

U mnie siedzi taki

vaseba7a.jpg

e5utyqus.jpg

Kurcze mogłem kupić po Vinie bo to co tu wyczytałem jest coś nie teges

Opublikowano

MiKasz kurde wspolczuje, i oby felerna przygoda skonczyla sie na wymianie rozrzadu tylko : / a silnika nikt przed Toba tam nie zmienil w budzie? Jak nie to faktycznie lepiej bylo trza po Vinie zamawiac :(

Opublikowano
  • Autor

silnik raczej ori siedzi i już wiem o co chodzi , ponoć do 2002 roku był całkiem inny rozrząd i występował napinacz hydrauliczny który właśnie jest u mnie , po 2002 już to zmienili i tego napinacza już nie ma. Wychodzi że moje autko jest z końca 2002 i dlatego rozrząd nie pasi .

ale po przeczytaniu jednej wypowiedzi z innego forum ponoć pasi , ale to już chyba kombinacja

Własnie jestem po wymianie rozrządu w AWXie. Rok 2001 z napinaczem hydraulicznym. Całość zajęła mi 4,5h. Najwięcej zabawy było z ustaleniem przerwy między ramieniem rolki napinającej a obudową napinacza hydraulicznego. W sumie po 40 minutach zabawy okazało się, że trzeba było po prostu ustawić jak w starej rolce i po sprawie. Ten cały napinacz hydrauliczny to zbędny element. Wystarczy kupić rolkę bez ramienia (jak modele po 2002) i dokupić tylko małą roleczkę przykręcaną do napinacza hydraulicznego. Napinacz hydrauliczny zostawić stary(od tej pory będzie tylko podporą dla małej rolki, funkcja napinania stanie się zbędna), zmienić jego małą rolkę i zamontować cierną rolkę napinającą pasek z nowszego modelu. Oszczędzamy tym samym 210-300pln na napinaczu hydraulicznym. Poza tym żadnych problemów.

W serwisie VW powiedzieli, że jeśli wszystko było zamienione na oryginalnych częściach to można latać do 110000 (planowo 90000). U mnie poprzednia wymiana była po 90000 w serwisie VW, dziś wymieniłem przy 183000.Pompa wody w bdb stanie, ale mała rolka na napinaczu hydraulicznym już swoje przeszła, hałasowa przy kręceniu i dość duży luz, także do tych 110000 na pewno nie miała szans dolatać.

---------- Post dopisany at 16:18 ---------- Poprzedni post napisany at 16:14 ----------

już nawet doszedłem że do mojego silnika powinien być taki komplet :

Numer katalogowy: 038 198 119

W którego skład wchodzi:

038109119P Pasek zębaty

045109243C Rolka napinająca

03L109244C rolka odwracająca

038109454A nakrętka

N0195315 śruba sześciokątna

Opublikowano

A w Aso nie da rady tego odkrecic? Tj zamowienia na inny zestaw?

Opublikowano

Panowie szukam żarówek kierunkowskazu do bix b6 a nie chce wkładać standardowych ponieważ widziałem gdzieś takie które w nazwie mają ponoć ,,cree"...- zupełnie inaczej wyglądają ,,optycznie" w stosunku do standardowych żarówek.

Pytanie warto takich szukać i czy parametry pozostają te same tzn 21W i że są ,, niesymetryczne" - (tu prosze mnie poprawić jeśli się myle)

Opublikowano
silnik raczej ori siedzi i już wiem o co chodzi , ponoć do 2002 roku był całkiem inny rozrząd i występował napinacz hydrauliczny który właśnie jest u mnie , po 2002 już to zmienili i tego napinacza już nie ma. Wychodzi że moje autko jest z końca 2002 i dlatego rozrząd nie pasi .

ale po przeczytaniu jednej wypowiedzi z innego forum ponoć pasi , ale to już chyba kombinacja

Własnie jestem po wymianie rozrządu w AWXie. Rok 2001 z napinaczem hydraulicznym. Całość zajęła mi 4,5h. Najwięcej zabawy było z ustaleniem przerwy między ramieniem rolki napinającej a obudową napinacza hydraulicznego. W sumie po 40 minutach zabawy okazało się, że trzeba było po prostu ustawić jak w starej rolce i po sprawie. Ten cały napinacz hydrauliczny to zbędny element. Wystarczy kupić rolkę bez ramienia (jak modele po 2002) i dokupić tylko małą roleczkę przykręcaną do napinacza hydraulicznego. Napinacz hydrauliczny zostawić stary(od tej pory będzie tylko podporą dla małej rolki, funkcja napinania stanie się zbędna), zmienić jego małą rolkę i zamontować cierną rolkę napinającą pasek z nowszego modelu. Oszczędzamy tym samym 210-300pln na napinaczu hydraulicznym. Poza tym żadnych problemów.

W serwisie VW powiedzieli, że jeśli wszystko było zamienione na oryginalnych częściach to można latać do 110000 (planowo 90000). U mnie poprzednia wymiana była po 90000 w serwisie VW, dziś wymieniłem przy 183000.Pompa wody w bdb stanie, ale mała rolka na napinaczu hydraulicznym już swoje przeszła, hałasowa przy kręceniu i dość duży luz, także do tych 110000 na pewno nie miała szans dolatać.

---------- Post dopisany at 16:18 ---------- Poprzedni post napisany at 16:14 ----------

już nawet doszedłem że do mojego silnika powinien być taki komplet :

Numer katalogowy: 038 198 119

W którego skład wchodzi:

038109119P Pasek zębaty

045109243C Rolka napinająca

03L109244C rolka odwracająca

038109454A nakrętka

N0195315 śruba sześciokątna

Michał ty masz rozrząd z napinaczem hydraulicznym ,montowany do 06.2002 r później go nie było

Opublikowano

Lo kur.... Wspolczuje

Opublikowano
  • Autor
Lo kur.... Wspolczuje

nawet mi nie mów , pełna załamka :doh:

do tego w sobotę syn ma komunie , ja mam rocznice ślubu i siora się hajta w niedzielę , a tu maszyna siadła

Opublikowano

Bierz moja stoi w glasgow na lotnisku :wink:

Opublikowano
  • Autor

A jeszcze nie dawno zakupiłem taki zestawik ale teraz nie wiadomo czy sie bedzie opłacało wkładać :(

7e3yqaty.jpg

Opublikowano

no mechanicznie teraz musisz ogarnac na tiptop dopiero potem dodatki :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Podług przyrządów do wymiany rozrządu to wychodzi że rozrząd się przestawił tylko albo aż o dwa ząbki. Albo o cały obrót i dwa ząbki , albo o kilka obrotów i dwa ząbki . Mam dużą nadzieje że to będzie ta pierwsza opcja i że nie zrobiło sieczki w silniku.

Opublikowano

no kuzwa stary zycze oby skonczylo sie tylko na wymianie rozrzadu

Opublikowano

Nabój kup INA i spradz sobie napinacz paska wielokolorowego. Mogę CI nr podać jutro jakbyś chciał nawet fotki.

Opublikowano
  • Autor
Nabój kup INA i spradz sobie napinacz paska wielokolorowego.

Chodzi ci o napinacz hydrauliczny ?

---------- Post dopisany at 22:03 ---------- Poprzedni post napisany at 22:00 ----------

no kuzwa stary zycze oby skonczylo sie tylko na wymianie rozrzadu

Też sobie tego życzę ale każdy wie jak zwykle kończą sie przygody z rozrządem

Opublikowano

Tak.

1.jpg

Opublikowano

jesli o dwa zeby to kolizji nie bedzie :) mialem takie przypadki w warsztacie :)