Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ocena komfortu na zawieszeniu S-line 1BE na 235/45 R17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Komfort na Polskich drogach to może i jest ale jak się jedzie Allroadem z profilem 65 :-) Obniżone zawieszenie, koła 18', niski profil.. jedyny + to wygląd, reszta to udręka, nie oszukujmy się :-)

Opublikowano

Czy na feldze R17 oponka o rozmiarze 225x50 nie będzie obcierała w B6?

Opublikowano

jak chcesz profil 50 to szerokość 215 ,przy 225/50/17 będzie duży balon obcierać nie powinno

Opublikowano

Nie będzie ocierało. Balona też nie będzie, profil 50 przy 225 to niewiele gumy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Takie kółka mam zamiar kupić:

Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

a taka jest dla nich alternatywa wrazie kipeskich opinii na nasze drogi:

motoAllegro

co o nich myślicie?

Ja bym proponował takie:

http://emay.ws/forum/00004.jpg

I tak wyglądają na furze:

http://emay.ws/forum/00001.jpg

co to jest za model felgi jeśli można wiedzieć?

czy większe felgi powiedzmy 18" mają jakiś wpływ na skrzynię biegów? W sensie czy nie dostaje ona bardziej w d***?

Opublikowano

jak rozmiar felgi moze miec wplyw na skrzynie ? ze opor wiekszy i naped bardziej dostaje ? nie ma takiej opcji, w tym wypadku 18 nie bedzie miala zadnego wplywu na skrzynie ...

Opublikowano

Przy rozmiarze 235/45/17 i ET45 zauwazylem ze na ostrych zakretach w prawo ociera mi opona z tylu po lewej stronie o flansze amora, chce dac dystans 10 mm i teraz pytanie czy 235/45/17 ET35 przy szerokosci felgi 7,5J nie bedzie obcierac o nadkola ?

Opublikowano
Komfort na Polskich drogach to może i jest ale jak się jedzie Allroadem z profilem 65 :-) Obniżone zawieszenie, koła 18', niski profil.. jedyny + to wygląd, reszta to udręka, nie oszukujmy się :-)

Jaka udręka ? Bez jaj.... Auto trzyma się wyśmienicie, nie ma przechyłów na zakrętach. Można wchodzić po 120-140km/h i nic sie nie dzieje.

Na kołach 16'' są takie przechyły że człowiek może spanikować w zakręcie przy dużo niższej prędkości. Do tego na dużym balonie 205/55/16 nawet potrafi sie auto zabujać w zakręcie, w tym sensie że dobije na przechyle i odbija, a człowiek ma wrażenie że musi sie złapać boczka od drzwi. Wyczuwałem to dosyć konkretnie na 16''. Nawet rozmawiałem o tym ostatnio z kolegą co jeździ co prawda B5 ale ma takie same odczucia.

225/45/17 lub 235/45/17 ew. 225/50/17 to są przyzwoite rozmiary dla A4 B6.

Zmieniłem teraz na 225/40R18 leciutko komfort spadł ale prowadzenie na dobrej nawierzchni to jest bajka, cud -miód. Do tego dochodzi brak przechyłów na zakrętach. (zawieszenie 1BE) Nie ma konieczności dohamowywać przed zakrętem. Wchodzi sie w łuki na wiejskich dróżkach nawet na tempomacie po 120km/h i nawet nikt z pasażerów z tyłu nie zajęknie.

Opublikowano

Ale macie dylemat :P od od 4 lat jeżdżę na niskoprofilówkach... od 2 lat na 19" i nie narzekam, moja babcia, dziewczyna, rodzina też nie :). Wygląda "gorzej" niż jest naprawdę. Po przejażdżce ze mną na ogól takie marudy co w swoich jeżdżą na balonach 65 są w szoku, że jest w miarę przyzwoicie.

Ale są pewne fakty które mogą przemawiać za mniejszą felgą.

- trzeba jeździć ostrożnie. Jeśli ktoś twierdzi, że ma wypasione zawieszenie i może jeździć 50-60km/h po wertepach to nawet 13" bym mu nie polecił.

- na kostkach jest o wiele głośniej, ale na to też duży wpływ ma szerokość kapcia.

Ktoś powie, że krawężniki? Pff 1 raz w życiu zarysowałem felgę. Teraz już potrafię podjeżdżać pod każdy krawężnik :D

Tak samo trwałość? 19" po 2 latach są idealnie proste. Lepsze niż moje stalowe 16". Trzeba kupić dobrą felgę. Natomiast poprzednie 18" to była katastrofa. Już ich nie prostowałem.

Na zimę mam 16" i jest fajniej, ale tak zbyt "gumowo" miejscami :) chociaż fajnie cichutko spod kół. To najlepszy dla mnie plus w mniejszych felgach.

A tak poważnie. 18" Polecam, bo do świetny stosunek komfortu do lansu. 17" pozostawiają niedosyt. A 19" to już sam lans z resztami przyzwoitości ;)(na mniejsze i tak nie zmienię,bo mi się podoba). 20" to laweta.

Teraz mam 235/40/R19 i też nie jest źle w porównaniu do 255/35/R19. Zdecydowanie lepiej zainwestować w ciut większy profil kosztem szerokości która i tak jest duża.

Mowa oczywiście o B6/7 bo dla B5 max 17".