vauxhall95 Opublikowano 25 Marca 2012 Opublikowano 25 Marca 2012 Witam.Mam pytanko z racji tego ze bede montowal niebawem silnik 1.9 TDI jako swap.Mam silnik w super stanie,tyle tylko ze jeden gwint w bloku(chodzi o ten ktory trzyma glowice) jest zerwany,sruba wykrecila sie i nie urwala,ale nie mozna dokrecic,jest przekrecony/zerwany.Co najlepiej zrobic nie na sprzedaz tylko dla siebie to ma byc.Pozdrawiam
biker110 Opublikowano 26 Marca 2012 Opublikowano 26 Marca 2012 moze zaspawac,rozwiercic i nagwintowac?
wiktorsam Opublikowano 26 Marca 2012 Opublikowano 26 Marca 2012 Takie spawanie może osłabić materiał tak mi się wydaje. A nie ma magików co by np rozwiercili na większy wymiar, nagwintowali, potem w to wkręcają tuleję którą już gwintują na zadany wymiar ? Gniazda świec w głowicy tak robią to i blok powinni dać radę.
Lukasz_N Opublikowano 26 Marca 2012 Opublikowano 26 Marca 2012 Sprawdz cos takiego jak Helicoil: http://www.bollhoff.pl/5/technologia-helicoil http://www.4metal.pl/artykuly/helicoil-plus-zestawy-naprawcze-do-uszkodzonych-gwintow/ Stosowalem to wiele razy z powodzeniem.
biker110 Opublikowano 26 Marca 2012 Opublikowano 26 Marca 2012 mysle, ze z ta tuleja to bardzo dobry pomysl nie wpadlbym na to
vauxhall95 Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Opublikowano 26 Marca 2012 o helicoli wiem,ale mialem obawy,bo mi znajomy powiedzial ze to moze nie zdac egzaminu,a wiem jak trzeba dopier^dolic glowice .Sa zestawy naprawcze razem z gwintownikiem nawet.Ale jezeli mowicie ze daje rade, to zamowie ten zestaw.
Lukasz_N Opublikowano 26 Marca 2012 Opublikowano 26 Marca 2012 Helicoil spokojnie da rade. Ja wkrecam je w aluminiowe korpusy maszyn i spokojnie wytrzymuja wysokie momenty dokrecania na śrubach 12.9, wiec nie ma obaw, na pewno wytrzyma.
Rekomendowane odpowiedzi