Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wymiana turbo na ... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszedł czas na zmianę turbosprezarki w moim Audi A4 B6 1.9 TDI AWX - stare seryjne turbo jeszcze działa ale ma juz swój przebieg

Nie wiem co włożyć zamiast starej turbiny

1) Moze nie bawic sie w jakies kombinacje z dorabianiem kolektorow i szukanie innych czesci i wlozyc nowa oryginalna turbine GARRETA od AWX'a - tylko wtedy mocy bedzie tyle samo co jest teraz a na starym sofcie jezdze juz ponad 2 lata...

Koszt w/w turbiny to ok. 1800-2000zl

2) A moze zakupić taka turbosprezarke GARRET GT 20?: http://www.allegro.pl/ite...przewodami.html

dorobić do tego kolektor za ok. 1600zl i upchnąć to wszystko jakoś pod maskę... nie wiem tylko czy po dorobieniu tego kolektora turbina podejdzie plug and play...?

Koszt w/w zabawy to ok. 2800zl

3) A teraz w sumie najlepsza opcja ale najtrudniejsza w realizacji - zakupić turbine od silnika 2.0 TDI 16V 170KM od nowej Audi A4 i chyba Audi A6 wtedy ta turbina nie potrzebuje żadnych kolektorow - wchodzi bez problemów do mojego silnika...

Koszt tej turbiny to ok. 5000zl w ASO

Teraz moze wy mi doradzicie i pomożecie co moge zrobic w tym temacie...

Opublikowano

ja wybrałbym opcję nr 1 najmniej zabawy najmniejszy koszt i zawsze ORI rozwiązanie

ale jak masz za duzo sałaty to opcja 3 jak najbardziej :naughty: :th:

Opublikowano

Opcja nr 1 jak dla mnie odpada bo skoro trzeba wydać prawie 2tys na turbo to lepiej jeszcze troszke dolożyc i mieć więcej KM

2. też się zastanawiam nad GT20 do mojego auta, tylko nie wiem ile koni max można na niej zrobić i jak silnik zachowuje się na niskich obrotach. Chciałbym żeby miał około 350Nm już od 2200obr. Może ktoś miał doświadczenie z tym turbo w AWX to proszę o opinie.

3. o wiele za duzo za te pieniądze można mieć opcje nr 2 + FMIC.

Jest jeszcze opcja nr 4 zrobić hybryde na częściach z ARL w obudowie AWX koszt około 1500zł.

Opublikowano

temat turbin juz byl poruszany i nie wiem po co zakladac ten sam tylko z inaczej sformuowanym pytaniem ... :mysli:

-jezeli ma byc mocniej niz bylo i ta opcja 3 .... [do tego solidny IC i pompki od ARL-a]

-jezeli jest krucho z kapusta to tylko powrot do AWX-a ...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

temat turbin juz byl poruszany i nie wiem po co zakladac ten sam tylko z inaczej sformuowanym pytaniem ... :mysli:

-jezeli ma byc mocniej niz bylo i ta opcja 3 .... [do tego solidny IC i pompki od ARL-a]

-jezeli jest krucho z kapusta to tylko powrot do AWX-a ...

A dlaczego nie opcja nr 2 ?? Za koszt nowej turbiny z BRD można kupić GT20 dorobić kolektor i jescze zostanie na FIMCa. Do tego pompki AL i ponad 200km powinno być.

Opublikowano

pompek nie trzeba zmieniac

bedzie tylko problem z zamontowaniem wiekszej turbiny bo miejsca mało

wiekszy IC i program

Opublikowano

Ja jezdze tym 2.0 TDI 16V 170KM i powiem ze dupiato te silniki chodza. Dysponuje moca dopiero od 2400- 2600obr/min. Tym sie nie da jezdzic. Mam nadzieje ze w twoim przypadku by tak nie bylo bo masz 8V a ta kombinacja jest lepsza... chociaz wieksze turbiny sa gorsze od dwoch malych...

Opublikowano

ja bym wsadził od 2.0 TDi 170KM ale nigdzie tego nie ma :confused4:

Opublikowano

ja bym wsadził od 2.0 TDi 170KM ale nigdzie tego nie ma :confused4:

No niestety turbo z 2,0 TDI można uznać że jest nie dostępne bo chyba nikt nie wyda 5 tyś za nowe.

Może więc ma ktoś inny pomysł co włożyć do AWX żeby uzyskać moc troche ponad 200km.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

O co nalezy sie zatroszczyc przy wymianie turbiny na nowa/regenerowana? Jakie elementy beda potrzebne (uszczelki, itd). Przewody doprowadzajace i odprowadzajace olej wymienic na nowe czy mozna je wyczyscic/przetkac? Cos jeszcze? W przypadku gdy turbo bierze olej nalezy tez przeczyscic caly dolot, lacznie z plukaniem intercoolera..

Opublikowano

Turbine z 2,0 170km można jednak znaleźć dużo taniej niż w ASO. Ja właśnie taką kupiłem :) więc Adik szukaj dobrze a napewno też znajdziesz.

Opublikowano

Turbine z 2,0 170km można jednak znaleźć dużo taniej niż w ASO. Ja właśnie taką kupiłem :) więc Adik szukaj dobrze a napewno też znajdziesz.

A nie możesz po prostu wyslać koledze na PW kontaktu gdzie kupiłeś tańszą turbinę. Wystarczy odrobina dobrej woli.

Opublikowano
  • Autor

A nie możesz po prostu wyslać koledze na PW kontaktu gdzie kupiłeś tańszą turbinę. Wystarczy odrobina dobrej woli.

Dzieki Poziek za poparacie :)

Drogi klubowiczu Jarol prosze cie o kontakt na PW gdzie kupiles ta turbine od 2.0TDI 16V 170KM?

Opublikowano

Nie widze zadnego problemu, pewnie że podam wszystko co pomoże w poszukiwaniu. W końcu po to jest forum żeby sobie pomagać. :th:

Opublikowano

Nie widze zadnego problemu, pewnie że podam wszystko co pomoże w poszukiwaniu. W końcu po to jest forum żeby sobie pomagać. :th:

:oklaski:

Opublikowano
Może więc ma ktoś inny pomysł co włożyć do AWX żeby uzyskać moc troche ponad 200km.

turbo GT 22 , adamooo ma taką i 2.. z przodu.

Opublikowano

Jak by to miało pomóc komuś w poszukiwaniu turbo z 2,0 170km zamieszczam zdjęcia tej turbiny.

210ab07b0ab1bfe3m.jpg d0d5939d4f81ed0am.jpg

92dd4a66c8edc2b9m.jpg 31bb7b8cfc259441m.jpg

A tak po za tym czy ktoś wie jakie cisnienie dłodowania ma seryjnie ustawione silnik 2,0 170km i ile max ta turbina napompuje???

Opublikowano

napisz nr. seryjny jeszcze, a tak BTW ile kosztuje to turbo i jakie źródło pochodzenia??

Opublikowano

A tak po za tym czy ktoś wie jakie cisnienie dłodowania ma seryjnie ustawione silnik 2,0 170km i ile max ta turbina napompuje???

przyklad : http://www.streetracing.pl/forum/index.php?showtopic=52592

Opublikowano

przyklad : http://www.streetracing.pl/forum/index.php?showtopic=52592

Tak tylko troszke to jest ściema bo na doładowaniu 1,57bara nie zrobi się ponad 200km. Po za tym piszą że turbo to 1749VC które jest z kolektorem z silnika poprzecznego.