Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spalanie na wolnych obrotach a synchronizacja rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuję szybką odpowiedź. Kiedy auto będzie więcej paliło paliwa na wolnych obrotach: jak synchronizacja rozrządu jest na "+" (czyli np +1) czy jak jest na "-" (czyli np -1).

Opublikowano

podobno najmniej pali jak jest -0.6

Opublikowano
Witam

Potrzebuję szybką odpowiedź. Kiedy auto będzie więcej paliło paliwa na wolnych obrotach: jak synchronizacja rozrządu jest na "+" (czyli np +1) czy jak jest na "-" (czyli np -1).

dużo było już o tym na forum wystarczyło użyć opcji szukaj , ale się nie chciało koledze

Opublikowano
Witam

dużo było już o tym na forum wystarczyło użyć opcji szukaj , ale się nie chciało koledze

Użył, użył ale nic konkretnego nie znalazł, jedynie info, że "przestawiłem i autko faktycznie zaczęło więcej palić na postoju" ale z jakiej nastawy na jaką to już nie ma takiego info

Opublikowano

Witam!

Mój silnik AVF

Piszę Ci co wyszło u mnie.

Ja po 4-ech latach jeżdżenia z synchronizacją na wolnych obrotach 0,6 1,1 1,7 (tak w kółko ewidentny +) w sobotę wziąłem się za korektę tego stanu. Udało mi się ustawić na 0.

Przed regulacją (synchro na plusie) spalanie chwilowe (wolne obroty) na VAG'u (015) 0,5 l/h a na wyświetlaczu 0,6 l/h

Po regulacji (synchro na 0) spalanie chwilowe (wolne obroty) na VAG'u (015) 0,6 l/h a na wyświetlaczu 0,7 l/h.

Wniosek:

W moim przypadku po regulacji synchronizacji z + na 0 (tzn w kierunku na minus) minimalnie wzrosło spalanie chwilowe. Nie wiem jak to się przełoży na średnie spalanie eksploatacyjne bo sprawa jest "świeża" ale od razu zauważyłem ewidentne plusy po korekcie:

1. Poprawiła się dynamika silnika - jest elastyczniejszy i ma lepsze "odejście" nie ma już tej turbodziury

2. Silnik zrobił się cichszy - nie ryczy tak przy dodawaniu gazu - tylko mruczy

3. Spaliny już tak nie śmierdzą intensywnie

Pozdrawiam

Opublikowano

u mnie w AVF na rozgrzanym silniku synchronizacja 0.0 czyli jest dobrze? Nie trzeba nic przestawiac?

Opublikowano
Witam!

Mój silnik AVF

Piszę Ci co wyszło u mnie.

Ja po 4-ech latach jeżdżenia z synchronizacją na wolnych obrotach 0,6 1,1 1,7 (tak w kółko ewidentny +) w sobotę wziąłem się za korektę tego stanu. Udało mi się ustawić na 0.

Przed regulacją (synchro na plusie) spalanie chwilowe (wolne obroty) na VAG'u (015) 0,5 l/h a na wyświetlaczu 0,6 l/h

Po regulacji (synchro na 0) spalanie chwilowe (wolne obroty) na VAG'u (015) 0,6 l/h a na wyświetlaczu 0,7 l/h.

Wniosek:

W moim przypadku po regulacji synchronizacji z + na 0 (tzn w kierunku na minus) minimalnie wzrosło spalanie chwilowe. Nie wiem jak to się przełoży na średnie spalanie eksploatacyjne bo sprawa jest "świeża" ale od razu zauważyłem ewidentne plusy po korekcie:

1. Poprawiła się dynamika silnika - jest elastyczniejszy i ma lepsze "odejście" nie ma już tej turbodziury

2. Silnik zrobił się cichszy - nie ryczy tak przy dodawaniu gazu - tylko mruczy

3. Spaliny już tak nie śmierdzą intensywnie

Pozdrawiam

jakim cudem wyświetla Ci spalanie chwilowe 0,7 l/h na wyświetlaczu? :eusathink:

Opublikowano

Witam!

jakim cudem wyświetla Ci spalanie chwilowe 0,7 l/h na wyświetlaczu?

A dlatego, że w rodzinie oprócz AUDI są inne auta między innymi Passat i ten przypadek opisałem - stąd dane z wyświetlacza Passata. Moja wina - nie sprecyzowałem auta tylko silnik. Skupiłem się na opisaniu spostrzeżeń z regulacji synchronizacji wałka rozrządu bo o to chodziło w założycielowi posta.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ok, passat to wszystko sie zgadza :good: