Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Grzejące się hamulce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wczoraj gdy wysiadłem z samochodu po przejechani jakiś 8 km poczułem straszny smród. Okazało się że nie przyjemny zapach dobiega z tylnego koła od strony kierowcy. Tarcza była rozgrzana jak cholera aż buchało ciepło i śmierdziało tak jak by spawarką :D Pomyślałem że może ręczny się zacisnął. Rozpędziłem samochód do 20 km i zacisnąłem ręczny i co okazało się że nie mam ręcznego:D tzn. mam ale jest tak luźna linka że prawie wcale nie łapie więc sądzę że to raczej nie jest przyczyną. Popchnąłem samochód na luzie to słyszałem tarcie dobiegające z tego koła. Dziś pojechałem do dziewczyny ok.3 km. Podczas jazdy wrzucałem na luz żeby sprawdzić czy samochód hamuje bez mojej ingerencji, ale leciał normalnie na luzie. Jak wysiadłem z samochodu to tarcza była rozgrzana, ale jak wróciłem od niej to już nie. Dla pewności przejechałem jeszcze jakieś 5 km przy dość dużej prędkości i nic. Wszystko gra. Jak myślicie co może być przyczyną? Miał z was ktoś taki problem? Moja audi coś ostatnio szwankuje i wole dmuchać na zimne. Nie chciałbym żeby coś takiego przydarzyło mi się w trasie bo mogło by pójść od wysokiej temperatury łożysko razem z piastą, a mój budżet jest już i tak dość mocno nadszarpnięty :(

Opublikowano

Zacisk tylny masz do rozebrania i naprawy, też tak miałem, jeszcze na początku czasami sam się odblokował ale później już nie. Jak znowu Ci sie takie coś zdarzy to zajrzyj w to miejsce gdzie linka dochodzi do zacisku i uderz od przodu do tyłu to Ci się odblokuje. Radzę jednak szybko to zrobić.

Opublikowano

No trzeba to zrobić masz rację. Ten niby zapach spawarki to nie wiem czy nie przypadkiem zapach palących się kabli, a ja nie mam recznego :facepalm: Taka przygoda mogłaby się źle skończyć. Możesz mi powiedzieć co dokładniej trzeba byłoby zrobić przy tym zacisku? Bo teraz jest niby dobrze, a wolałbym powiedzieć mechanikowi co trzeba mniej więcej zrobić, żeby zaraz nie wyskoczył że niby cały zacisk do wymiany i tysiąc złotych

Opublikowano

Ja oddałem do mechanika ale mamy tu guru od hamulców czyli Devastation, jak zobaczy temat to Ci odpisze dokładnie co tam się zatarło.

Opublikowano

Zgnił trzpien od naciagu ręcznego w zacisku i blokuje powrót

trzeba zacisk w mak rozebrac, wyczyscic, wymienic co potrzeba i poskładac

ale ostrzegam nie jest to proste i bez odpowiednich narzedzi nie zrobisz tego sam