Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie turbo??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, oddałem swoją turinke (K03) z 1.8t do regenaracji, niestety mam popękaną tą część żeliwną (bodajże od strony wydechu), mimo braku różnic w oznaczeniu turbin koleś ma 2 szt o identycznym nr, jedna z węższym wałkiem druga z szerszym (sory za laickie podejście, ale no yyyy jestem laik w tym temacie), twierdzi że od strony użytkownika żadna różnica, ale ta z szerszym wałkiem będzie trwalsza. Może ktoś to potwierdzić że są 2 rodzaje?? Są między nimi jeszcze jakieś różnice??

Opublikowano

tak sa 2 rodzaje z tego co wiem jedna jest od wersji 180KM ta szersza :)

Opublikowano

ja wlozylem tak do siebie jak mialem i wydawalo mi sie ciut mocniejsze ale nie mierzylem

Opublikowano

mozesz smialo zakladac :) to wytrzymalsze

Opublikowano

Czy K03s pasuje w miejsce K03 w A4 B5 1.8T ANB? Moja turbosprężarka kończy swój żywot i czas pomyśleć o nowej. Mam 150KM, ale zastanawiam się nad stawieniem 180KM o ile nie pociągnie to za sobą dużych modyfikacji. Z tego co udało mi się wyszperać w internecie jedna sprężarka to K03, a druga K03s. Czy ta mocniejsza turbosprężarka będzie pasowała w miejsce starej? Myślałem o czymś takim http://allegro.pl/show_item.php?item=2304129677 ale to tylko niespełna 300zł taniej od ... http://allegro.pl/show_item.php?item=2314280841 ale nie wiem czy będzie pasowała, bo z tego co wyczytałem A4 i A4 maja inaczej ułożony silnik.

Opublikowano

Ta druga jest od poprzecznych motorów.

Opublikowano

hmmm ale w A4 nie bylo poprzecznych motorow :)

---------- Post dopisany at 08:50 ---------- Poprzedni post napisany at 08:49 ----------

hmmm nie podejdzie pod wzgledem mocowania

---------- Post dopisany at 08:50 ---------- Poprzedni post napisany at 08:50 ----------

hmmm nie podejdzie pod wzgledem mocowania

Opublikowano
to ją dyskwalifikuje??

nie wejdzie p&p

Opublikowano

aczkolwiek male przerobki i da rade :)

Opublikowano

ogromne przerobki ! jak przykrecisz turbo od poprzecznego do kolektora w swoim aucie to zobaczysz ze turbo jest odwrotnie w stosunku do wzdluznego - tam gdzie u nas jest wlot powietrza tam w poprzecznym wypada wydech :D wlasciwie to nawet nie mam pewnosci czy da sie przykrecic ;)

Opublikowano

to podpytam w temacie czy ktoś wkładał TD04-016 (ew. 14) z saab'a Aero? Ponoć da się bez ogromnej rzeźby to wcisnąć, w przypadku TD04-016 wydajność pod 300hp/TD04-014 około 260hp.

Też mi sprężarka padła i kombinuję co wcisnąć :)

Opublikowano

a nie prosciej kupic k04-015, k03s czy garrett gt2x ? albo nawet jakiegos eliminatora ? podejdzie bez rzezby i tez da sie wykrzesac troche mocy...

Opublikowano

K03-073 mam na oku, do tego wtryski z RS6 (są) i fmic w planach (przyszły miesiąc) - pytanie ile z tego wyjdzie. Wydechu nie chcę robić (chociaż kat już wywalony), bo auto do codziennej eksploatacji, ma normalnie przechodzić przegląd i w dalszym ciągu zapewniać komfortową podróż :)

niemniej koszty zakupu k03-073 vs. td04-014 na znaczną korzyść td04, warunki żeby dorobić flanszę pod kolektor + przeróbkę mocowania wydechu dam radę ogarnąć. Pytanie czy inne niespodzianki mnie nie czekają i czy ktoś już tego próbował.

ile gt2x? 4000pln? 1/3 auta :)

Opublikowano

4000 chyba malo przy obecnym kursie $ :/

powodzenia przy projekcie :)

Opublikowano

na K03S zrobisz max 230kM

FMIC, wtryski, wydech i jeszcze pare pierdół