Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kontrolka ESP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pojawił się u mnie pewien problem. Po odpaleniu auta nie zgasła mi kontrolka ESP. W pierwszej chwili myślałem że może przez przypadek wyłączyłem ją przyciskiem ale ponowne naciśnięcie nic nie dało, nadal świeciła. Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu problem ustąpił. Tego samego dnia przytrafiło mi się to powtórnie i teraz już przy każdym odpaleniu świeci i nie gaśnie.

Czytałem na forum ale żaden przypadek nie odpowiadał mojemu, chodziło o odłączanie akumulatora lub o mocniejsze hamowanie. U mnie jednak żadne z powyższych nie miało miejsca, a kontrolka świeci.

Czy ktoś z Was miał podobną sytuacje??? Co to może być???

Opublikowano

vag i diagnostyka, nic więcej nie da się napisać

Opublikowano

Najpierw diagnoza VAGiem, bo tak to wróżenie z fusów

Opublikowano

po nocy nie zauważyłeś np. że świecą ci się światła stop ??? może być to powiązane z czujnikiem w/w czyli światła stopu. U mnie również zaczynało się od włączania się ESP i po odpaleniu znikało - wymieniłem czujnik i jak ręką odjął :wink:

VAG zapewne nie zaszkodzi :decayed:

Opublikowano

Przyczyną jest nie doładowany akumulator. ESP jest dosyć kapryśne i wymagające, jeżeli chodzi o napięcie zasilania. I tak, jeżeli napicie jest za niskie to się wyłącza. Jak odpalisz auto, po jakiś czasie aku się doładuje i ESP jest z powrotem załączane. A to, co pisze mariuszzgierz, przechodziłem na własnej skórze. Stop świecił w nocy i rozładowywał aku. Wymiana czujnika rozwiązała problem. Poza tym polecam http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/index.php?modul=numery&page=czytaj&id=622

Opublikowano

Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi. Myślę że nie będzie miało to powiązania ze stopem bo auto stoi w dość ciemnym miejscu a kiedy wyjeżdżam do roboty to jeszcze jest ciemno i stop na 100% nie świeci. Co do aku to nie sądzę bo do pracy mam 30 km w jedną stronę więc raczej zdąży się doładować.

Tak jak radzicie spróbuję z VAGiem. Właściwie to muszę zakupić to urządzenie. Czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu???