Wujek Opublikowano 9 Listopada 2006 Opublikowano 9 Listopada 2006 Od niedawna mam A4 1998r., samochód posiada 4 poduszki. Wiem że przy włączaniu zapłonu kontrolka Air Bagów powinna się zaświecić na parę sekund. W moim aucie nie świeci się wcale. Po dokładniejszym obejrzeniu samochodu zauważyłem, że fotel kierowcy jest zszyty inną nicią w miejscu gdzie powinna być poduszka. W jaki sposób mogę sprawdzić czy samochód posiada wszystkie poduszki i czy ewentualnie gdy nie ma jednej to czy pozostałe zadziałają w razie kolizji? Czy system poduszek może być odłączony?
grzesioo Opublikowano 10 Listopada 2006 Opublikowano 10 Listopada 2006 Sprawdź w liczniku czy jest żarówka od poduszek. Kontrolka poduszek jest na prędkościomierzu. Instrukcje ściągnięcia licznika znajdziesz w "naszej" książce i w dziale zrób to sam. System pewnie nie zadziała bo już zadziałał i sprzedający nie aktywował go skoro wyciągnął żarówkę (no chyba że się przepaliła).
dark79 Opublikowano 10 Listopada 2006 Opublikowano 10 Listopada 2006 podepnij pod vaga i sparwdz poduchy, prawdopodobnie auto po strzale i nie włożona nowa instalacja poduch (sensor, poduchy)
Wujek Opublikowano 1 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2006 Dzisiaj byłem u mechanika podpiąć samochód pod VAGa. Okazało się, że mam błędy w poduszkach powietrznych fotela kierowcy i pasażera (nie działają sensory). Prawdopodobnie są wystrzelone. Jakie są możliwości ich naprawy i co trzeba wymienić aby system poduszek był aktywny? Co muszę kupić i ile to może kosztować? Czy mogę uruchomić tylko system przednich poduszek?
szogun0 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Dzisiaj byłem u mechanika podpiąć samochód pod VAGa. Okazało się, że mam błędy w poduszkach powietrznych fotela kierowcy i pasażera (nie działają sensory). Prawdopodobnie są wystrzelone. Jakie są możliwości ich naprawy i co trzeba wymienić aby system poduszek był aktywny? Co muszę kupić i ile to może kosztować? Czy mogę uruchomić tylko system przednich poduszek? W fotelu nie ma napinaczy, są w słupku. Zacznij od sprawdzenia czy kostki nie pokorodowały, niewielka zmiana rezystancji przewodów powoduje wyrzucenie błędu poduszek lub napinaczy. Trzeba je wymienić na sprawne. Naprawianie systemów bezpieczeństwa w sposób inny niż wymiana na sprawne jest nielegalny. Nie da rady uruchomic poduszek jeśli napinacze są niesprawne.
Wihajster Opublikowano 2 Grudnia 2006 Opublikowano 2 Grudnia 2006 jest zszyty inną nicią w miejscu gdzie powinna być poduszka i wszystko juz wiadomo :twisted:
Wujek Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2006 Czy mogę uruchomić system dwóch przednich poduszek omijając pozostałe wystrzelone w fotelach? Co muszę wymienić?
spanky Opublikowano 2 Grudnia 2006 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Czy mogę uruchomić system dwóch przednich poduszek omijając pozostałe wystrzelone w fotelach? Co muszę wymienić? wydaje mi sie ze sa to dwa niezalezne systemy , ale nie jestem pewien ..... :roll:
szogun0 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Czy mogę uruchomić system dwóch przednich poduszek omijając pozostałe wystrzelone w fotelach? Co muszę wymienić? Wymienić sterownik AirBag na taki bez CrashData Stored, zakodować na wersję tylko z 2 poduszkami i napinaczami pasów, odłączyć wtyczki bocznych poduszek i już oszukałeś przyszłego kupującego.
tobi9988 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Tyle tylko że jest to nielegalne i niezgodne z prawem. Gdyby przyszły kupujący miał wypadek i doznał uszczerbku na zdrowiu ten kto dłubał w tych poduszkach idzie do więzienia. Z tego co wiem to WSZELKIE NAPRAWY poduszek można wykonywać TYLKO W AUTORYZOWANYM serwisie i tylko z adnotacją w książce serwisowej. Przed kupnem swojego samochodu trafiłem parę takich "kwiatków". Potem nie Wiesz czy jak się sam rozwalisz to poduszki się otworzą :???: Własnego życia nie da się oszukać - jest tylko jedno...
Rekomendowane odpowiedzi