Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czy turbina jest sprawna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka dni temu byłem u mechanika na małym przeglądzie i znalazł mi dwa wycieki. Stwierdził iż turbina jest już nie do końca sprawna i bierze olej... Ktoś inny mi powiedział że wystarczy powymieniać uszczelki i opaski i będzie dobrze... Ale znowu ktoś jeszcze dopowiedział że jak to pozmieniam to wycieki znikną , ale olej będzie leciał na intercooler co może doprowadzić do jego zniszczenia...

A ja się kompletnie na tym nie znam i nie wiem od czego zacząć, aby wszystko było tak jak należy.

Dołączam zdjęcie z miejscami gdzie są wycieki, a także logi...

Z góry dziękuję za każdą dobrą radę :notworthy:

1.

e9a69cc8624a223a.jpg

2.

1117475f40d5c7e9.jpg

3.

b2ff988709d1b825.jpg

Opublikowano

[

po raz :

zle wykonana logi :confused4:

po dwa: cieknie bo turbulum puszcza oliwke-dokręcenie opasek nic nieda :evil: :evil:

Moje sugestie:

1 -turbinka do regenracji lub wymiany

2- Po realizacji pkt.1 płukanko dolotu i poprawnie wykonane logi

PS. olej nie uszkodzi IC (mechanicznie) ewentualnie go zapcha :thumbdown:

Pozdrawiam :hi:

A co do logów:http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752&highlight=vagcom

Opublikowano

zle wykonana logi :confused4

a mogłbyś napisać co jest zle :mysli:

poza tym że log jest wklejony z całej jazdy a nie "wyciety" od 1500-4200

Opublikowano

nic nie wycinasz z logów, tylko robisz jak należy wtedy da się coś powiedzieć

Opublikowano

nic nie wycinasz z logów, tylko robisz jak należy wtedy da się coś powiedzieć

no to wyjaśnij co tu było zrobione nie tak jak należy, oczywiście oprócz włączenia logowania na całą jazde,

kolega wciskał gaz w podłogę na 3 biegu od 1500 do 4200, masz to w srodkowej części,

a że rozmawialiśmy podczas jazdy to logowanie było włączone cały czas,

jezeli chcesz to "wydziele" Ci ten fragment

Opublikowano

ja bym najpierw pozbył sie tych nieszczelności i zrobił jeszcze raz loga

Opublikowano

mnie sie widzi, ze nie bylo w zakresie 1600-4200 caly czas buta w podlodze :mysli:

silnik bierze olej? ja bym wyczyscil dolot, usunal nieszczelnosci i sprawdzil ponownie po tygodniu jezdzenia.

Opublikowano
  • Autor

No nogę mam trochu lekką i rzadko 2000 obrotów przekraczam, ale zapewniam że tym razem się przemogłem i wcisnąłem do podłogi jak należy :)

Olej to nie wiem czy silnik bierze bo dopiero jakieś 5tyś autkiem nastukałem i jeszcze nie sprawdzałem, ale zerknę jutro jak tam na miarce to wygląda.

Opublikowano

nie wiem jak inni zareagują ale piszesz że masz lekką nogę i rzadko 2000 obr przekraczasz, z tego co widzę masz AFN i trzeba go raz na jakiś czas przedmuchać porządnie żeby sie kierownice nie zapiekały, a 2000 ob to bardzo mało żeby przedmuchać źle pisze to niech ktoś mnie poprawi

Opublikowano
  • Autor

Rzadko nie znaczy w ogóle :wink4:

Opublikowano

zle wykonana logi :confused4

a mogłbyś napisać co jest zle :mysli:

poza tym że log jest wklejony z całej jazdy a nie "wyciety" od 1500-4200

ze raz :naughty:

Tak ma byc "wycięty" przejedż się jeszcze raz :decayed::kox: :gwizdanie:

PS. masz notlauf :rolleyes:

chyyyyyyyba

Opublikowano

nie no notlaufa to ja tu nie widze. nie ciagnalby do 4200. raczej zapieczone kierownice do rozruszania lub czyszczenia.

sprawdzales bledy?

wartoby sprawdzic logi przeplywki i egr czy dobrze mierzy. jak temperatura silnika?

Opublikowano
  • Autor

Temperatura zawsze w normie, jak wskazówka dojdzie do 90stopni to tak cały czas tkwi nieruchomo, zaraz zejdę i sprawdzę jeszcze olej.

Opublikowano

Zrób logi grup 003,007,008,010 lub 011 przy temp silnika ponad 82 stopnie. Z tego co widac to bardzo wolno dochodzi do zadanego cisnienia wiec trzeba widziec co sie dzieje z Lmm i dawka wtrysku

Opublikowano
  • Autor

Więc tak:

1. Logi, wszystkie będą w czawrtek to wrzucę do odpowiedniego działu,

2. Na zdjęciu drugim łącznik przy obejmie jest dziurawy i tam se olej ucieka...

3. Myślę sobie, jeżeli silnik był myty 7tyś km wcześniej to chyba troszki dużo tego oleju bierze i raczej turbawka do wymiany. Chodzi mi po głowie AWX, co o tym myślicie, może jakieś lepsze propozycje :?:

4. Problem mam z wyciekiem koło IC, bo jeżeli olej który tam jest nie wycieka gdzieś przy połączeniu z wężem, to czy może gdzieś indziej :?: Tzn, auto miało kiedyś dzwona, IC jest stary i gdzieś ma naruszoną obudowę, może być coś takiego :?: No i teraz kwestia że jeżeli się okaże IC do wymiany również to co kupić w zamian :?: Bo jeżeli będzie nowa turbawka od AWX to IC z AFN jej wystarczy, czy może jakiś inny byłby lepszy :?:

Opublikowano

4. Tzn, auto miało kiedyś dzwona, IC jest stary i gdzieś ma naruszoną obudowę, może być coś takiego :?:

to sa powody spadku doladowania powyzej 3000 rpm ....

Opublikowano

Więc tak:

1. Logi, wszystkie będą w czawrtek to wrzucę do odpowiedniego działu,

3. Myślę sobie, jeżeli silnik był myty 7tyś km wcześniej to chyba troszki dużo tego oleju bierze i raczej turbawka do wymiany. Chodzi mi po głowie AWX, co o tym myślicie, może jakieś lepsze propozycje :?:

4. Problem mam z wyciekiem koło IC, bo jeżeli olej który tam jest nie wycieka gdzieś przy połączeniu z wężem, to czy może gdzieś indziej :?: Tzn, auto miało kiedyś dzwona, IC jest stary i gdzieś ma naruszoną obudowę, może być coś takiego :?: No i teraz kwestia że jeżeli się okaże IC do wymiany również to co kupić w zamian :?: Bo jeżeli będzie nowa turbawka od AWX to IC z AFN jej wystarczy, czy może jakiś inny byłby lepszy :?:

Masz nieszczelność zarówno w króćcu przy kolektorze jak i w IC. Z tego co widzę na pierwszym zdjęciu to masz IC przymocowany wkrętem do ramy :confused4: Pozostaje Ci demontaż całego przodu i krok po kroku sprawdzenie dolotu. Logi zrób jak będziesz miał już pewność szczelności dolotu. Jeżeli chodzi o IC to wg mnie w grę wchodzi albo ori z AFN`a (szczelny) lub montuj FMIC.

Opublikowano

Na początku pobaw się w macanie rur ciśnieniowych na całym odcinku. Nigdzie pod żadną opaską czy połączeniem nie ma prawa być śladów oleju.

Zakłądam się że krótki łacznik z fotki nr 2 jest dziurawy.

Po uporządkowaniu nieszczelności poprosimy o kolejne logi z 011 dynamicznie z pedałem w podłodze i bez dywaniuka pod pedałem gazu :wink4:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Tak, ten łącznik jest dziurawy, logi poprawimy w niedzielę. Nieszczelności zostaną usunięte w tyg. tylko nie wiem co robić z IC, mam trochę mętlik w głowie bo centralny to większa inwestycja, a od AFN może nie domagać przy turbo od AWX... W każdym bądź razie żeby wszystko było szczelne IC też pewnie będę musiał wymienić.

Póki co dzięki Wszystkim za rady - czas działać :)[br]Dopisany: 24 Maj 2008, 14:12 _________________________________________________Wymieniłem obydwie części - wygląda na to że już nie widać nieszczelności...

Nie jeździłem jeszcze zbyt dużo, ale pierwsze wrażenia są :th: w końcu czuję że mam turbo :)

Teraz czas na logi :)

Nowy łącznik i nowy IC - ori :naughty: