Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy ktoś mi może powiedzieć co to jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

odma

Opublikowano
  • Autor

super dzieki kolego , wreszcie sie dowiedzialem.

a obok tej odmy jest to jakis filtr czy cos ?

Opublikowano

zbiorniczek, do którego ścieka wydmuchany przez odmę olej ;)

Opublikowano
  • Autor

mam pęknietą odme i nie wiem czy przy okazji nie wymienic tego zbiorniczka tez , co sadzicie ?

---------- Post dopisany at 06:55 ---------- Poprzedni post napisany at 05:48 ----------

wreszcie znalazlem nazwy tej i sasiednich czesci ale dzieki pomocy koledze wyzej

a to jest : przewod odmy/filtr separator/rura odpowietrzajaca pokrywy zaworow i skrzynie korbowej/separator oleju/

ciezkie do znalezienia

---------- Post dopisany at 06:56 ---------- Poprzedni post napisany at 06:55 ----------

ale nadal nie wiem czy mam wymieniac tej filtr czy tez nie, troche duzo koszt 200-300zl

Opublikowano

Nie wymieniaj, ja go aktualnie nie mam wcale:wink:

Opublikowano

Ja jeżdżę na zamienniku Toprana już jakiś czas i jest ok.

Opublikowano
mam pęknietą odme i nie wiem czy przy okazji nie wymienic tego zbiorniczka tez , co sadzicie ?

A w ktorym miejscu masz peknieta odme...?

Czy to jest to co pokazales na zdjeciu, czy moze rurke plastikowa ponizej.

Masz wyciek z silnika oleju...?

Mysle ze nie musisz kupowac nowej odmy.

Na allegro masz te rzeczy w cenie okolo 50 zl.

Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano

100_1486.JPG

jak by ktoś potrzebował to mam odmę razem z separatorem oleju do 1.9TDI :wink:

Opublikowano

ja wyczyściłem wszystkie rurki odmy plus separator(filtr) i wszystko ok jak do tej pory, poza parciejącym jednym wężykiem, spróbuj wymyć to w benzynce najlepiej. Kolego MASATO a sprzedałbyś samą tą górną rurkę która łączy grzybek z filtrem, bo nie można nigdzie zamiennika dostać, o ile stan jest dobry;)

Opublikowano

wszystko jest w super stanie, 2001 rok.

wolał bym sprzedać w komplecie, bo póżniej reszta będzie leżała

PS: co wam tak te węże parcieją? :naughty: ja mam a4 99 rok i wszystkie węże jak nowe, nie wymieniane od nowości ori AUDI

Opublikowano

no jasne, z tymi zalegającymi zdekompletowanymi częściami to zawsze jet problem. Też mam ori, też 99r a sparciały jest strasznie...

Opublikowano
  • Autor

Zdj_cie0028.jpg

<br /><br />

---------- Post dopisany at 21:09 ---------- Poprzedni post napisany at 21:08 ----------

to w okregu czerownym widac kreske , to jest pekniecie

---

Bez_tytu_u.jpg

<br /><br />

TO PANOWIE POTRZEBUJE , PIEKNIE MI STRZELILO NA CALEJ DLUGOSCI

---------- Post dopisany at 21:22 ---------- Poprzedni post napisany at 21:21 ----------

jezdzilem po sklepach i nigdzie tego nie maja , nawet w intercars, wysylaja mnie do Audii :facepalm:

---------- Post dopisany at 21:23 ---------- Poprzedni post napisany at 21:22 ----------

markus85 , to jak to masz polaczone ?

---------- Post dopisany at 21:25 ---------- Poprzedni post napisany at 21:23 ----------

danu44 , nie mam wycieku widocznego z gory , a od dolu niestety nie wiem czy cos cieknie , ogolnie nie widac wyciekow

---------- Post dopisany at 21:27 ---------- Poprzedni post napisany at 21:25 ----------

chcialem przy wymienie tego przewodu odrazu ten filt/separator wymienic z odma ale cena jego przeraza, wiec narazie intensywnie bez rezultatow szukam przewodu od odmy do separatora ktory jak na zdjeciu mam pekniety

---------- Post dopisany at 21:31 ---------- Poprzedni post napisany at 21:27 ----------

danu44 , masz racje chodzi o przewod ponizej, myslalem ze to w calosci z odma jest ale teraz wiem ze to dwie rozne czesci , wiec aktualnie muse znalesc ten przewod co nie jest latwo

Opublikowano

Wsadzaj cały przewód odmy bez seperatora i problem z głowy. Nie kupuj używek bo guma parcieje i za chwilę będziesz miał powtórkę z rozrywki.

Opublikowano
  • Autor

kolego MASATO gdybys sie rozmyslil to ja bym byl chetny na ten przewod co wrzucilem fotke z twojego zdjecia

---------- Post dopisany at 21:34 ---------- Poprzedni post napisany at 21:32 ----------

lutas, czyli zalozyc przewod od odmy bez filtra/separatora polaczyc dalej , gumowym przewodem ?dobrze rozumie ?

Opublikowano

Zmieniasz cały przewód odmy - który z jednej strony wchodzi w element z tworzywa na górze pokrywy zaworów, a z drugiej strony schodzi aż do bloku silnika i tam mocowany jest dwiema śrubami imbusowymi rozmiar 6 do bloku. Zamiennik toprana kupisz za nieduże pieniądze, wygląda to tak:

Przewod odma Audi 80 A4 A6 1.9 TDI D HYY (2322599344) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Tylko pamiętaj o dokręcaniu śrub z czuciem. Bez mocnego dociągania.

Opublikowano
  • Autor

lutas, dziekie wielkie, kupuje i wymieniam :D uratowales mnie normalnie :D

---------- Post dopisany at 21:49 ---------- Poprzedni post napisany at 21:47 ----------

Panowie, zrobcie podobnie jesli macie ten sam problem , mądre rozwiazenie i nie drogie

Opublikowano

Przejrzyj tylko Allegro, może na innej aukcji będzie taniej - ja wrzuciłem przykładową. Dodam że na identycznej odmie (zamiennik Toprana) jeżdżę już dłuższy czas i wszystko jest ok.

Opublikowano
  • Autor

nie wiedzialem ze da sie wyciac odme i separator ale teraz juz wiem, raz jeszce dzieki :D

Opublikowano
kolego MASATO gdybys sie rozmyslil to ja bym byl chetny na ten przewod co wrzucilem fotke z twojego zdjecia

---------- Post dopisany at 21:34 ---------- Poprzedni post napisany at 21:32 ----------

lutas, czyli zalozyc przewod od odmy bez filtra/separatora polaczyc dalej , gumowym przewodem ?dobrze rozumie ?

Albo dogadasz sie z Masato... albo odczekasz jeszcze troche i znajdziesz komplet czyli rurke i seperator.

Albo zagladnij na tego linka co dostales odemnie z allegro !!! Tam jest pare sztuk bez seperatora.

A tak jak koledzy pisza... nic strasznego sie nie stanie jak go nie bedzie.

A jak kupisz te rurke to bedzie super... bo one dolem lubia pekac i wteczas nie wiesz a olej cieknie.

Nie zabardzo ale zawsze. A oleje teraz drogie.

Ja wlasnie tydzien temu to wymienialam tzn. rurke + uszczelniacz...

PS. np... ODMA AUDI 80 A4 A6 SEAT CORDOBA IBIZA 1.9 D TDI (2344188691) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

PS. Oj, Danny nie czytasz wszystkiego dokladnie, link na allegro miales juz o 9 rano... :wink:

Pozdrawiam