Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie działają szyby jak postoi w słońcu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc,jak mój samochód postoi w słońcu to nie działają szyby,czy to problem modułu komfortu czy "coś" się przegrzewa?

pozdrawiam

Opublikowano

całkiem nie działają czy przyciski słabo kontaktują?

Opublikowano

Wszystkie nie działają? Jeśli jedna to prawdopodobnie słońce nagrzewa silniczek a w nim jest zabezpieczenie przed przegrzaniem. Też ostatnio mój postał na słońcu jedną stroną, otwarłem szybę i nie mogłem jej zamknąć. Po przejechaniu 10km wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

wszystkie nie działają,musi troche w cieniu postać to wraca do normy(też nie mogłem zamknąć i musiałem co chwile lukać z okna na auto:)czyli zabezpieczenie przed przegrzaniem nie działa?

Opublikowano

Pierwsze słysze o takim zabezpieczeniu. Rozumiem zabezpieczenie silnika przed spaleniem jeśli jest jakiś opór nie pozwalający zamknąć szyby ale nigdy nie słyszałem ,żeby temperatura zewnętrzna miała wpływ na możliwość zamknięcia szyb. Poza tym moje auto często stoi na słońcu przy temperaturach w cieniu dochodzących do 38 stopni i jakoś szyby działają. Jeśli wam się coś blokuje to polecam sprawdzić czy pilotem wymusicie zamknięcie szyb. PRzypuszczam, że zadziała. A skoro tak to na 90% oceniam, że winne są przyciski od szyb, które jeśli dożywają swoich ostatnich dni to właśnie na ciepło najbardziej szwankują.

Opublikowano

podłącz VAGa i sprawdź w module komfortu czy nie zapisało jakiś błędów

Opublikowano

Nie jestem pewien czy na pewno tak jest w audi ale w wielu samochodach silniczki centralnego i szyb mają zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem, co prawda na wypadek jakby się ktoś długo bawił opuszczając szybę góra dół ale jeśli jest coś nie tak i zabezpieczenie jest zbyt czułe więc możliwe że po silnym nagrzaniu przez słońce i otwarciu okna temp dochodzi już do krytycznej:decayed: Podejrzewam że w moim przypadku tak było bo przycisk jest sprawny na 1000% samochód stał mi w weekend majowy bokiem do słońca i drzwi nie dało się dotknąć, jak się przewiały podczas jazdy szyba zaczęła działać. W przypadku jednak KlaudiaK to nie jest to na pewno. To raczej coś z modułem komfortu

Opublikowano

Ile masz elektrycznych szyb? Tylko z przodu czy również z tyłu? Sprawdź czy nie działają tylko przyciski, czy również zamykanie z pilota (przytrzymanie przycisku zamykania na pilocie) lub z kluczyka w zamku. Może da się zamknąć szybę pasażera od strony pasażera? Jeśli rzeczywiście wszystkie szyby nie działają to sprawdzić należałoby na początek bezpiecznik termiczny, taki metalowy przyczepiony do MCE (moduł centralnej elektryki), który umieszczony jest pod kierownicą - żeby się do niego dostać należy zdjąć osłonę która jest nad kolanami. Może ten bezpiecznik się przegrzewa. Jeśli jednak jedna z szyb działa w jakichkolwiek warunkach to sprawdziłbym na początek kable w przelotce do drzwi kierowcy, przełącznik szyb, lub moduł z silniczkiem w drzwiach.

Bezpiecznik termiczny wygląda tak :

2363062046_1.jpg

Opublikowano

a wiec co to bedzie bo z pilota to mi raz działa a raz nie.elektryka tylko z przodu.jeżeli ten bezpiecznik termiczny to proszę o numer części.

Opublikowano

Na początek możesz ten bezpiecznik zastąpić zwykłym, np 25 A i zobaczyć czy to pomoże, jeśli tak to wtedy kupujesz bezpiecznik. Jego numer to 443937105a, szukaj na allegro, w ASO ok 40 zł jeśli dobrze pamiętam

Opublikowano

super,od razy wezme nowy,pozdrawiam

ps.ramki zamontowane:)):naughty:

---------- Post dopisany 05-12-2012 at 22:52 ---------- Poprzedni post napisany 02-06-2012 at 16:28 ----------

hej,wymieniłem bezpiecznik termiczny ale to nie to ,okazało się że kable są przerwane w drzwiach,a dokładnie w gumie łączącej drzwi z nadwoziem,zalutowane,działa.pzdr