28wisnia Opublikowano 5 Czerwca 2012 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Witam . Mam problem z wycieraczkami w audi A4 B6 Awant 2002r. Wycieraczki podczas jazdy w deszczu i pracy nagle zatrzymały się w połowie szyby -nie było zadnego zgrzytu ani przeskoku na jakimś klinie . Silnik wycieraczek nie wydaje niepokojących dzwięków . Pracuje normalnie . Po wyłączeniu kluczyka wycieraczki są w położeniu na połowie szyby można je ręcznie nagąć do pozycji wyjściowej , ale po przekręceniu kluczyka wracają automatycznie w połowę szyby .Czy ktoś miał taki problem.? Proszę o podpowiedz co robić. ---------- Post dopisany at 10:12 ---------- Poprzedni post napisany at 10:10 ---------- Zapomniałem nadmienić że wycieraczki pracują normalnie we wszystkich trybach pracy tylko ich zatrzymanie występuje pośrodku szyby
wrclaguna Opublikowano 5 Czerwca 2012 Opublikowano 5 Czerwca 2012 http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/all-b6-naprawa-zatartych-wycieraczek-30501/index17.html może cos ten temat pomoże
28wisnia Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2012 Niestety nie ma tam nic o przyczynach które mogą być odpowiedzialne za taki stan rzeczy jaki jest w moim przypadku ---------- Post dopisany at 14:25 ---------- Poprzedni post napisany at 11:46 ---------- Może ktoś ma inny pomysł lub miał taki przypadek.
tommy-cichy Opublikowano 5 Czerwca 2012 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Kolego przerabiałem ten temat niedawno. Co mogę ci pomóc: po pierwsze rozbierz podszybie wyciągnij cały mechanizm wycieraczek i zobacz czy nie zatarły ci się te chodzące ośki na końcach tej rurki. Jeśli okaże się że te mechanizmy są sprawne to pewnie przsunął ci się (nie wiem jak ci to dokładnie wytłumaczyć)łączenie tego mechanizmy względem silniczka. Tam jest taki klin wielorowkowy i jak ustawi się inaczej niż pozycja fabryczna to będzie zaczynał swoją pracę od róznych pozycji tak jak u Ciebie np. od środka. Cięzko mi to wytłumaczyć ale jak rozbierzesz i się okaże że ten mechanizm cały nie masz zapieczony to odezwij się do mnie na priw to podam Ci mój numer tel i ci to wytłumaczę.
28wisnia Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedz właśnie od tego zacznę- od rozebrania -bo inaczej nie stwierdze co jest tego przyczyną. Jak zrobie to dam znać na forum dlaczego wycieraczki zatrzymują się w nietypowym miejscu na szybie . A narazie jeżdzę z wycieraczkami na środku szyby haha -troszkę dziwnie to wygląda -jak mnie zobaczycie na drodze to dajcie znak sygałem haha. Pozdro.
HiRide Opublikowano 10 Czerwca 2012 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Prawdopodobnie *gruba blaszka wyskoczyla z wieloklinu silnika ktory ustawil sie juz inaczej niz wczesniej i teraz dzieja sie takie jaja. Trzeba ta blaszka porzadnie przymocowac do wieloklinu nakretką ale zanim to zrobisz czeka cie sporo ustawiania.Chodzi o to zeby wycieraczki opadaly na dol i juz tam zostaly(przy jednym cyklu) a nie podnosily sie do gory np o 0,5 cm. Zanim wezmiesz sie za rozbieranie podszybia(bez sciagacza do ramion wycieracek sie raczej nie obejdzie) zobacz jak siedzi blaszka na wieloklinie silnika.Jesli przeskakuje,to odkrec nakretke calkiemi zdejmij blaszke. Jak bedzie juz luzna mozesz sprawdzic czy caly mechanizm wycieraczek,porusza sie swobodnie. Jesli nie bedzie oporow to nie rozbieraj wszystkiego w mak bo po co ? W takim wypadku pozostanie Ci ustawienie w odpowiedniej pozycji blaszki na wieloklinie.
28wisnia Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Opublikowano 2 Lipca 2012 Nareszcie zrobione. Po zdjęciu osłony na podszybiu która osłania akumulator i filtr przeciw pyłkowy i sterownik okazało się że z prawej strony samochodu obok sterownika w podszybiu jest nakrętka która się poluzowała i mechanizm samoistnie przeskoczył na wieloklinie. Po ściągnięciu blaszki z wieloklinu uruchomilem wycieraczki na jeden cykl obrotu i silniczek wycieraczek pozostał w trybie (zero) wystarczyło wycieraczki ściągnąć w dół po szybie i zablokować mechanizm w wieloklinie. dokręciś śrubkę i gotowe - wycieraczki na swoim miejscu i chodzą jak należy. Naszczęście nie był to ani silniczek ani sterownik . Czas pracy to około 10 minut.może 15.
michail55 Opublikowano 2 Lipca 2012 Opublikowano 2 Lipca 2012 to samo mialem wystarczylo wlasnie w mechanizmie podszybia pogmerac i ustawic wycieraczki na dawne miejsce i jest git
Rekomendowane odpowiedzi