Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki aparat - lustrzanka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
przeliczniki przelicznikami a wazniejsze jest przeznaczenie. Patrzysz od zlej strony. 17-35 to 17-35 a nie ze po przeliczeniu 27-64mm, bo i co z tego? Jezeli popatrzymy na przeznaczenie obiektywu, to jego odpowiednikiem w aps-c nie bedzie zaden 18-55 czy 18-105 tylko np nikkor 10-24 czy tez 12-24. to samo dla canona.
mhm,czyli przelicznik obiektywu nie jest ważny wg ciebie? hehe ja patrzę od złej strony??? dalsza dyskuja nie ma uzasadnienia

---------- Post dopisany at 22:02 ---------- Poprzedni post napisany at 22:00 ----------

twoje tezy mnie załamały

---------- Post dopisany at 22:06 ---------- Poprzedni post napisany at 22:02 ----------

to najlepszy tekst ze wszystkich wypowiedzi "17-35 to 17-35 a nie ze po przeliczeniu 27-64mm, bo i co z tego? " czyli przelicznik nie istnieje???? dobre dobre

---------- Post dopisany at 22:23 ---------- Poprzedni post napisany at 22:06 ----------

Format FX i DX – wady i zalety. |

Opublikowano

po co i kto kupuje 17-35/40 ??

Opublikowano

każdy user ma wybór jeden kupuje 14-24mm czy 24-70mm a trzeci bierze 28-300mm i każdy jest zadowolony-przykład oparty na nikonie,obiektywów do N i C jest maaasa każdy coś znajdzie dla siebie

Opublikowano

nie o to chodzi...

17-35 bierze ten kto ma FX po to by cieszyc sie bardzo szerokim katem, natomiast posiadacze DX by miec to samo pole widzenia biora obiektyw wlasnie 12-24 lub 10-20 a nie 17-35. I dlatego wlasnie 17-35 jest odpowiednikiem takiego 12-24 a nie 18-55. Oczywiscie sa ludzie ktorzy kupuja szkla FX do lustrzanek DX ale robia to dla jednego z dwoch powodow:

- maja SWIADOMOSC tego jaki bedzie kat widzenia po przeliczniku i WIEDZA sami dobrze z jakiego zakresu lubia korzystac

- w przyszlosci planuja przesiadke na FX

Opublikowano

właśnie o to chodzi zależy o co chodzi w fotografii....czyli jednak jest mnożnik z DX na FX??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zastanawiam się nad kupnem aparatu amatorskiego, babka z sklepie doradziła Mi Sony SLT-A57. Do tego by dobrać jakiś obiektyw Sigma 18-200. Czy to dobry wybór?

Opublikowano

każdy wybiera co mu pasuje , w nikonie trzeba patrzeć żeby miał wiertarkę jak chcemy zakupić aparat dlatego D90 czy poczciwy D80 jest lepszym wyborem niż D3100.

Dużo starszych szkieł wtedy podchodzi do tego .

A na początek obiektyw 18-105 VR i w trakcie używania dojdzie co mu potrzeba to sobie jakąś stałkę dokupi.

Ja właśnie tak zrobiłem i jestem zadowolony.

Opublikowano

Ten brak srubokreta w d40/d60 a teraz w d3100 i d5100 to byl straszak moze jakies dwa-trzy lata temu. Teraz nie ma co sie obawiac ze nie bedziemy mieli AF bo wiekszosc nowych obiektywow nikkora jest juz wlasnie AF-S, malo tego, sigma i tamron wypuszczaja swoje szkla przystosowane do wspolpracy z tymi aparatami. Wiec generalnie nie ma co straszyc ani zniechecac ludzi do d3100. Powyzszy problem to juz zamierzchle czasy i pamietaja o nich starzy wyjadacze.

Adas,

obiektywy typu ultra zoom zwane tez "spacerzoomami" to jedne z najslabszych optycznie obiektywow. Lepiej to sobie rozbic na cos pokroju 18-55 czy tez 16-105 i do tego 70-300. To najlepszy zestaw amatorski do niemal wszystkiego. Osobiscie spacerzoomy preferowalbym jako kolejne dodatkowe szklo na wyjazdy czyli fotografie podroznicza. Tyle ze wybrac najlepszy z nich to duzy klopot, niemale pieniadze a sam obiektyw i tak ledwo dorownuje pozostalym obiektywom i to tym najtanszym. Na chwile obecna zdecydowanie najlepiej jak dla sonego wypada tu sigma 18-250 OS HSM oraz nowy tamron 18-270 PZD. Systemowe obiektywy sony 18-200 i 18-250 to niestety nieporozumienie.

Opublikowano

tak tylko sigma czy Tamron kosztują solo około 2000 zł a gdzie body.

za 2500 kupi już D90 +18-105 albo d3100 z tym samym obiektywem i na początek starczy.

Szklarnie zawsze może sobie dobrać w zależności co mu będzie odpowiadać a napewno 18-105 będzie bardziej uniwersalny na początek jak 70-300 + 18-55mm. A na pewno lepszy optycznie.

można zakupić sony alfa /Minolta , Canona , albo niedocenianego Pentaxa i do tego dobre szkło.

Po prostu sam musi zdecydować czy iść w coś prostego , czy go pociągnie i zacznie inwestować w szklarnie.

Opublikowano

Ja moge śmiało polecić coś od Canona np 500d lub 550d.Proste z dobrą opcją lustrzanki,nagrywanie filmików HD itp.Do tego dwa obiektywy kit plus 55-250mm i masz wypas ktory Ci spokojnie wystarczy.Ale wybór należy do Ciebie.Ja na dzien dzisiejszy latam z 500d i jestem zadowolony mozesz polukac na moje foto i sam ocenisz.Pozdro.-www.lolocik.flog.pl.

Opublikowano

Idź do sklepu , weź do ręki sprzęt w twoim budżecie i po prostu się nim pobaw. Zobaczysz wtedy który Ci lepiej w rękach leży.Czy pasuje ci "klawiszologia" itp. Jeżeli chodzi o szkło to na początek kup 18 - 105. Mówię tutaj akurat o Nikonie bo sam mam D90 z 18 - 105 o złego słowa o tym zestawie nie mogę powiedzieć. Z czasem jak już troszkę " pofocisz" to będziesz wiedział czego chcesz i kupisz taki obiektyw jaki będzie spełniał Twoje oczekiwania. Pozdrawiam.

Opublikowano
Ten brak srubokreta w d40/d60 a teraz w d3100 i d5100 to byl straszak moze jakies dwa-trzy lata temu. Teraz nie ma co sie obawiac ze nie bedziemy mieli AF bo wiekszosc nowych obiektywow nikkora jest juz wlasnie AF-S, malo tego, sigma i tamron wypuszczaja swoje szkla przystosowane do wspolpracy z tymi aparatami. Wiec generalnie nie ma co straszyc ani zniechecac ludzi do d3100. Powyzszy problem to juz zamierzchle czasy i pamietaja o nich starzy wyjadacze.

Adas,

obiektywy typu ultra zoom zwane tez "spacerzoomami" to jedne z najslabszych optycznie obiektywow. Lepiej to sobie rozbic na cos pokroju 18-55 czy tez 16-105 i do tego 70-300. To najlepszy zestaw amatorski do niemal wszystkiego. Osobiscie spacerzoomy preferowalbym jako kolejne dodatkowe szklo na wyjazdy czyli fotografie podroznicza. Tyle ze wybrac najlepszy z nich to duzy klopot, niemale pieniadze a sam obiektyw i tak ledwo dorownuje pozostalym obiektywom i to tym najtanszym. Na chwile obecna zdecydowanie najlepiej jak dla sonego wypada tu sigma 18-250 OS HSM oraz nowy tamron 18-270 PZD. Systemowe obiektywy sony 18-200 i 18-250 to niestety nieporozumienie.

nie wiesz o czym piszesz a 28-300mm nikkor miałeś go w rękach????????????? widziałeś sample z niego??? obstawiam że nie
Opublikowano

ojojojoj...

zacznijmy od tego ze to szklo ultra pod pelna klatke a skonczmy ze cena kosmos.

sample ktore wlasnie widzialem nie powalaja, juz lepsze wrazenie robi N18-200.

@baszmak7, nie ma co sie pompowac.