gregor_gg Opublikowano 14 Czerwca 2012 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Witam! Chciałem prosić o pomoc w sprawie alarmu. Tak jak w temacie, po zamknięciu samochodu z pilota, drzwi się zamykają, mrugają raz kierunki, a syrena nie potwierdza załączenia alarmu i z tego co dobrze pamiętam mrugały światła pozycyjne, a teraz nie mrugają. Alarm po minucie jest w stanie uzbrojenia i wyje gdy otworzę drzwi z kluczyka. Sprawdzałem vagiem, ale nie było żadnych błędów. Podpowiedzcie co można sprawdzić w tym temacie. Dodam, że stało się od tak, jednego dnia było ok a na drugi już nie działało. Z góry dzięki. ---------- Post dopisany 14-06-2012 at 21:41 ---------- Poprzedni post napisany 12-06-2012 at 17:28 ---------- Nikt nie miał podobnego przypadku?
Magicbattle Opublikowano 14 Czerwca 2012 Opublikowano 14 Czerwca 2012 syrena wyje wiec mozna ja wykluczyc. bledow raczej nie bedzie. musisz sprawdzic kodowanie centralnego: Steuergerät Codierung STG 46 (Komfortsystem) auswählen STG Codierung Funktion 07 Basiscodierung: 000000 +000001 - Alarmfunktion (speziell für Großbritanien) +000002 - Quittierung DWA-Blinken +000004 - SZV - selektive Zantralverrieleglung (selektywny centralny zamek ??? - po jednym wcisnieciu otwarcia centralnego otwiera tylko drzwi kierowcy, po drugim reszte drzwi - selektywny centralny zamek) +000008 - DWA - Aktivierung der DWA (aktywacja alarmu (jeśli jest zamontowany)) +000016 - Heckentriegelung über 5 km/h gesperrt (zamykanie kufra powyżej 5km/h) +000032 - Auto-Lock/Unlock (Verriegelung ab 15 km/h) (zamykanie zamków po przekroczeniu 15 km/h (otwarcie po wyjęciu kluczyka ze stacyjnki)) +000064 - Komfortfunktion über Funk (zamykanie i otwieranie szyb/szybra pilotem) +000128 - Rechtslenker (kierownica po prawej stronie) +000256 - Avant +000512 - Funk-Quittierung schliessen (Blinken) (potwierdzenie zamknięcia centralnego zamka błyskiem kierunków) +001024 - Quittierung schliessen (DWA-Hupen) (zamykanie centrala potwierdzone wyciem syrenki (jeśli mamy firmowy alarm)) +002048 - Tür-/Fensterheberlogik (trochę skomplikowana funkcja, ale mniej więcej polega na tym, że jak wyłączysz zapłon to przez kilkanaście sek możesz otwierać/zamykać okna a potem już nie oraz między innymi myk polegający na tym, że po wyłączeniu zapłonu nie działa otwieranie/zamykanie okien jednym klikiem (bez trzymania przycisku)) +004096 - Thatcham-DWA (immer aktiv) +008192 - SAFE-Funktion deaktivieren (nur USA) +016384 - Seitenscheiben in Dämmglas tylko najpierw sprawdz jaki masz kod +0..... i co dalej. to co wydaje ci sie ze masz wlaczone sumujesz i porownujesz z kodem ktory masz wpisany w vagu. albo tu podaj nr to ci rozkoduje
gregor_gg Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2012 Wartość jaką mam to 6752. Wartość rozkodowałem (tzn. 4096+2048+512+64+32). I tu się zgadza. Ale teraz pytanie, czy sterownik mógł się sam przeprogramować? I znowu się pojawia pytanie, czy mój alarm jest oryginalny?
Magicbattle Opublikowano 15 Czerwca 2012 Opublikowano 15 Czerwca 2012 a jaki masz pilot dodaj jakas fote albo nr. rozumiem ze masz b6? a przypadkiem nie masz przycisku w zwijaku pasow ktory wylacza syrene. jesli masz ori alarm to zakodoj sobie jeszcze +001024 i +000008. jelsi to nic nie pomoze to wroc do poprzedniego kodowania. moze byc ze sie samo cos rozkodowalo. ja tak mialem przy potwierdzeniu blysniec kierunkow
gregor_gg Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2012 Pilota mam w kluczyku (scyzoryk) Ale mam jeszcze chipa do rozłączania alarmu jak mi padnie bateria w pilocie i muszę otworzyć kluczykiem samochód. Na chipie pisze META System. Próbowałem zakodować +001024, ale nie chciało się. Po prostu nie wskakiwała ta wartość i cały czas pozostawało 006752.
Magicbattle Opublikowano 15 Czerwca 2012 Opublikowano 15 Czerwca 2012 d*pa to nie jest fabryczny alarm do kodowania w sterowniku pompki centralnego. chodz pewnie masz moze z szyna can to nic to raczej nie da. wes sprawdz jaki masz model centralki alarmu i na necie powinny byc opisy kodowania. jest tego duzo bo meta system to alarmy dedykowane do roznych modeli samochodow.
gregor_gg Opublikowano 16 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2012 No właśnie opisałem problem na stronie producenta, ciekawe co odpiszą. Dzięki za pomoc.
gregor_gg Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2012 Dzwoniłem do Meta System Polska, ale generalnie mnie olali. Nie wierzę, że nie mieli takiego problemu. Przynajmniej mogli zasugerować co może być nie tak. Ale d...pki z nich. Szukam teraz w necie. Jeśli ktoś się natknie na taki problem z tym alarmem, to dajcie znać. Mój alarm to Meta System M36T. Dzięki.
dymekn Opublikowano 10 Lutego 2013 Opublikowano 10 Lutego 2013 witam ja sie podepnę bo problem mi bliski, a mianowicie nie ma zadnych oznakow ze alarm sie uzbraja nie wyje w zadnych okolicznosciach znaczy ciagniecie klamki jak jest zamkniety, proba otwarcia auta od srodka przez uchylona szybe, otwarcie kluczykiem nie robi na nim wrazenia...nic. wszedlem na kodowanie centralnego i wartosc w okienku wynosi 06720. jak to rozkminic? dzieki
Rekomendowane odpowiedzi